Исоп и измирна

Питање:
Помаже Бог, свако јутро помислим да ћу чим завршим јутарњу молитву да потражим одговор и ево тек сад се јављам са питањем: Шта је “ИСОП”? ‘ Псалм 50: ….. Покропи ме исопом, и очистићу се…..’ Кад сам већ почео са питањима и друго питање: шта је ИЗМИРНА коју су донели мудраци Богомладенцу? Унапред хвала и благословите препоручује се Вашим молитвама
Хаџи Слободан


Одговор:
Драги Слободане, Исоп (Hyssopos) је биљка која се помиње у Светом Писму Старог и Новог Завета на више места (“И узмите киту исопа и умочите је у крв…” Изласка 12, 22.) Данас се не може са сигурношħу реħи тачно која је то биљка, али је из Светог писма јасно да је она била распрострањена на Синајском полуострву, као и у Хананској земљи. Кита исопа се употребљавала приликом прскања крвљу као знак завета између Бога и Јеврејског народа. Такође, приликом прскања шатора или куħе водом очишħења. Исоп се такође употребљавао као један од елемената који су се палили приликом припремања воде очишħења, тако да није чудо да је псалмопевац употребио ову алегорију мислеħи на очишħење срца од зла. Измирна је нека врста смоле из једног жбуна који је сличан нашој трњини, а расте у јужној Арабији и у Египту, око Црвеног мора. Измирна је као и тамјан, коришħена приликом кађења, али је старим Египħанима, пре свега служила за балсамовање умрлих. Прерађена измирна конзервира и згушњава. Она помаже да се за будуħност сачува савремено, земаљско.
Поздравља те, о. Срба

3 Comments

  1. Moguće da ste u pravu i da je to miloduh. Medjutim, i ja imam nedoumicu. Naime, u Jevandjelju po Jovanu, 19glava gde Isus raspet na Krstu kaze “žedan sam”, navodi se da su Njegovim ustima prineli sundjer na HISOPOVOM štapu natopljen octom….. Ja sam to povezala sa ovom rečju, ali mi se sada nameće utisak da je to bilo drvo. Mozda su se grane ili listovi njegovi, koristili za prskanje, odnosno kropljenje…. Ne tvrdim da sam u pravu, daleko od toga, ali iz istog razloga koji je naveo Brat koji je postavio pitanje, sam se i ja, našla ovde. Znaćemo kada i ako bude volja Božija. Svako vam dobro od Gospoda!

  2. Biljka miloduh drugi naziv: Blagovanj, veljeduh, vusak, glagoran, izop, isop, osipant, vrišak, sipan, isop, crkvinjak, satrajka, sipant.

  3. Poštovanje, Isop treba da je Hyssopus Officinalis. Kod nas se zove Miloduh i lekovita je biljka.