Искушења

Питање:
Помаже Бог оче, велика искушења сналазе моје синове и мене. Годинама не могу да нађем посао. Медицинска сестра сам, радим приватно, сама налазим пацијенте. Последње три године нисам у могућности да зарадим за голи живот. Моја деца похађају веронауку, разговарамо у кући о Спаситељу, вери, искушењима, о свему што испуњава душе. Плашим се да не посустану од бремена које носе, молим и преклињем Господа да помогне и пошаље ми пацијенте. Оче, упутите ме како да се молим и како да наш вапај дође до Спаситеља. Оче помозите, здравље ми је нарушено од секирације, удовица сам, моја деца се зову Жарко (15 год.) и Стефан (10. год.) .
Анђелка


Одговор:
Слава Теби Боже наш, слава Теби! Радосно и благовесно име носиш, Анђелка. Твоје писмо одише животном драмом псалмопојца, који вапи ка Господу речима: “Са крајева земље Теби завапих. Када клону и очајава срце моје, на камен си ме узвисио (Пс. 60, 3. стих) “. Пророк Давид, грешник, али и велики покајник, кроз своје псалме вапи Богу за све нас, који смо у овоземаљским искушењима. Свети оци говоре да се речи, са крајеве земље, односе на ондашњи Вавилон, који је тада био на крају познатог тадашњег света. Ове речи у преносном смислу се у данашњици, али и сигурно и у сутрашњици, односе на овоземаљске бриге, које нас гурају у крај свих крајева. Наша савремена србска и светска искушења су: како преживети и васпитавати своју децу, а опет опстати у овом свету као верни Христов војник. Та дилема је можда дубина свих дубина, или крај свих крајева. То су таква искушења да сви ми, заједно са пророком, можемо да уздахнемо и кажемо: “Клону и уздахну срце моје”. Али пророк има наду и веру у Бога, која је стена и потпора нашег живота. Он је тај Који нас извлачи из свих дубина искушења, усправља нас и уводи у светлост Његову. “На камен си ме узвисио” – узвикује Давид. Тај камен, чврст несаломљив и сигуран јеси Ти Господе, и у Теби је моја нада и моје спасење – исповедамо ми Хришћани. У свом свештенослужитељском животу, много пута сам био у твојој ситуацији сестро Анћелка. Читање псалма (поготово 50.) сам доживљавао и доживљавам, као да је псалмопојац описивао мој живот. Псалме сам бирао насумице, једноставно отворим књигу и гле, пронађем причу о мени и мојим искушењима. Веруј ми, какво је само олакшање и раздрешење чвора и дилеми бивало после тога. Отиђи свештенику своме, реци му муку своју. Устани и заспи са псалтиром у руци и Бог ће ти дати одговор. Да, Господе у Теби је нада за Анђелку и дечицу њену и за све Анђелке света и анђелчиђе њихове. Нека би премудри и богоутешни псалми били теби водиља и утеха у Стени Господа Бога нашег. Амин. о. Драган

One Comment

  1. Pomaže Bog oče, ja sam Anđela i imam 15 godina, kako da pronađem svoj put ka Gospodu… Danas u ovo vreme ima puno iskušenja i grehova koje mi činimo i čak nekih nismo ni svesni, sve se to desi u jednoj sekundi… Ja želim da sebe približim ka Gospodu jer je on razlog mog postojanja i ljubavi, mira, radosti… Znam da će te mi Vi pomoći, i hvala Vam na odgovoru.