Имендан и пост

Питање:
Благословите драги оци! Зовем се Радослава и рођена сам 25. марта.
Прочитала сам у књизи о Светом Јовану Шангајском да сваки човек треба постити на свој имендан. Можете ли ми, молим вас, одговорити којим даном бих ја требала постити? Хвала и свако добро вам желим!
Радослава


Одговор:
Драга Радослава, Имендан и рођендан нису исто. Православни народи никада нису славили рођендане, а имена својој деци су давали по неком светитељу који је тако постајао њихов заштитник и узор у животу. Име се добија на крштењу, а имендан се слави на дан светитеља чије име носимо.
Мислим да твоје име значи – она која радосно слави Бога. Мада, колико је мени познато, није по неком светитељу, то је врло лепо име.
Што се тиче поста, мој савет би био да пре свега, треба држати пост онако како га Црква прописује. То је хиљадугодишње искуство отаца и мајки наших, испитано и доказано светим животима многих генерација. Према томе, пости сваку среду и петак и четири поста годишње, уз оне посне дане који су обележени у нашем календару. Ако то већ чиниш дуже времена, а осећаш потребу за још једним даном поста, онда то немој чинити без благослова свог свештеника или духовника. Јер човек најпре треба да се утврди у ономе што је обично, да је у стању да у томе пронађе корист и духовну снагу, вредност и духовне дарове, да буде срећан и смирен, па тек онда да се пење на степеницу више, да узима још неко послушање поврх тога.
Поздравља те, о. Срба

Comments are closed.