Имена на проскомидији

Питање:
Помаже Бог драги оци! Хтео бих да вас питам пар питања: 1) Да ли могу да се дају на проскомидији имена оних за које не знамо да ли су крштени и не можемо да проверимо или тачно утврдимо да ли јесу или нису крштени? Поготово ако су те особе већ умрле и не можемо да проверимо? 2) Могу ли за проскомидију да се дају имена самоубица? 3) Имам један свој лични проблем.А то је ситуација кад два свештеника о једној ствари тврде супротно-један каже једно да јесте, а други да није, један да једно треба, а други да не треба, један да једно може, а други да не може.Шта учинити у евентуалној таквој ситуацији? Кога послушати? Да ли је грех ако послушам онога чији ми се одговор више свиђа? И шта ако нешто питам свештеника, а он евентуално погреши? Да ли сам онда учинио грех што сам учинио оно што ми је било саветовано, а испало је да тако не треба? То питам осврћуци се на јеванђелску причу о два слепца да кад слепац слепца води оба упадну у јаму и страдају. Наравно, не желим ја сад да кажем да је неки свештеник слепац него једноставно шта ако се деси ситуација да нас свештеник погрешно посаветује, а оно испадне да је то грех-да ли смо онда и ми огрешили душу ако смо учинили по таквом погрешном савету.То питам и за то што се данас прича (не знам колико су тачне те приче) да се данас и у цркви од свештеника зна свашта да ради-нпр прича се да је освештана фабрика дувана или градилиште за њу у Чачку-да ли је тачно то не знам. Исто, чини ми се да постоје спорови око тога треба ли вршити опело самоубицама, да се наводно врше таква опела, а да је то забрањено. Дакле, због јеванђељске приче о слепцима и наводних данашњих кршења канона или неких прописа од стране неких свештеника постављам овакво питање. Волео би да ми то све мало детаљније разјасните уколико можете.Унапред хвала.
Гога


Одговор:
1) Испуњавајући речи Господа Исуса Христа да се не може спасти онај ко није крштен, ми у цркви на светој литургији, окупљени око Христа, помињемо оне који желе да буду око Христа – а то су крштени. Ми немамо права на силу да терамо у цркву некрштене, ако он или она то нису хтели да буду (тј. нису хтели да се крсте, да уђу у цркву) . Према томе, за некрштене ми немамо права да се молимо, није питање да ли ми то хоћемо или нећемо. Ми немамо права да на Литургији спомињемо некога ко то није желео за време свог живота на земљи. Ту је у питању његова слободна воља коју је Бог дао сваком човеку. Да ли жели са Христом или не жели: ако се није крстио, то значи да не жели.
2) Такође је забрањено да се врши и опело и друге заупокојне молитве за самоубице. Према томе, не може се спомињати ни на литургији јер је тим чином сам себе одстранио од цркве.
3) Нађите себи духовника и само њега слушајте, духовник може бити и Владика ако вам не одговара свештеник.
о.Дејан

2 Comments

  1. Извините али и Господ је рекао да Он хоће болесне да посећује да их излечи и такви требају да га виде, чују, Он не жели да их одбаци, него они Њега одбацују, а наше је да се молимо и да учинимо све што можемо да би се они спасли. Наше могућности су ограничене а Његове нису. Зато мислим да је молитва добродошла за свакога, па она је одбеглима од учења Цркве најпотребнија. Опрости Боже ако сам погрешила.

  2. Moja majka nezna da li je krstena i nema koga da pita za tu informaciju jer su svi pokojni.Crkva u njenom selu tada nije postojala jer je zapaljena. Ona bi zelela da se krsti, sta da radimo?