Hе постити тј. прескочити један пост

Питање:
Помаже Бог. Моје име је Милан, са Косова сам, имам 22 године. Имам питање за вас у вези поста. Да ли је грех ако православни верник не пости, или прескочи један Свети Апостолски пост у току године? Да ли је довољно постити само два поста у току године (Васкршњи и Божићни) ? У мени постоји неки страх да ће ме Господ Бог казнити, ако не постим било који од четири вишедневна поста. Ја сам запослен у Приштини и радим са Албанцима. Знам да су Васкршњи и Божићни пост врло строги, и да их треба испостити, јер су то два највећа наша празника. Постим и сваку среду и петак, осим трапавих седмица. Осим тога имам мањих проблема у породици. Родитељи се љуте на мене што постим сваки пост, мајка неће да ми спрема посну храну, говоре ми да нисам свештеник или монах, и ту настају несугласице. Трудим се да не пропустим ниједну Литургију, одлазим сваке недеље ујутру у цркву. Моје следеће питање је да ли је за време поста дозвољено пушити цигарете у мањим количинама? Нисам неки пушач, пушим 2–3 цигарете дневно, осим среде и петка. Оче, у недоумици сам, шта да радим и како да поступим? Хвала вам унапред. С поштовањем.
Милан Тонић


Одговор:
Бог вам помогао Милане, сви смо обавезни да се придржавамо правила наше Свете Цркве, која су током векова установили свети оци. Пост није само користан да би смо пазили какву храну једемо у одређене дане. Постом човек изграђује карактер своје личности. Наши прародитељи су пали у првородни грех, јер нису одолели жељи да пробају плод са дрвета познања добра и зла. Божија заповест да не једу плод са тог дрвета је био изворни облик поста. Зато кроз читаву историју човечанства, у свим облицима религије, налазимо неки облик поста – уздржања. То нам указује да сваки човек носи у себи (у својој подсвести) потребу за постом – уздржањем. Људи, који посте и који себе контролишу у храни, могу лакше да се контролишу и у другим животним искушењима. Свакако корисно је да знате да пост није само уздржавање од одређене врсте хране, већ и од употребе прекомерне количине посне хране. По савету Св. Јована Златоустог, када постимо храном, потребно је да постимо и језиком (да се не свађамо, оговарамо) , очима (да не гледамо непримерне ствари) , ушима (да не слушамо оговарања, злобе, лажи) итд. Пост, сведен само на уздржавање од хране, јесте обична дијета. Пост у храни и целомудрености чула уз молитву је жртва, коју Господ са радошћу од нас прима. Пушење није корисно за вашу душу. Једни сматрају да је то порок а други да је то грех. Пушењем у малој, или великој количини, ви тихо убијате себе и људе око себе. Зато би било пожељно да оставите пушење. Родитељима немојте замерити ако се љуте што постите. Немојте престајати са постом, а родитеље волите и молите се Господу да им подари милост да схвате да постом, по милости Божијој, чувате и себе и њих од “првородног” искушења. Трудите се да све што чините у животу, чините из љубави према Богу! Тај осећај љубави у срцу према Богу, Цркви, родитељима, посту, молитви, пријатељима, послу, колегама… учиниће да будете ведар, здрав и радостан човек. Тиме можете најбоље сведочити лепоту своје Православне цркве и свог народа. Увек будите у контакту са својим духовником у месту у којем живите. Ваш у Господу, о. Мирослав

2 Comments

  1. Ljubica Zlatanovic

    Bog pomaze. Zakazali smo detetu krstenje 14.06.2019. godine. Tada mu pada i prvi rodjendan pa smo to zeleli da spojimo. Taj dan je petak. Recite mi molim vas da li je greh da napravimo mrsni rucak?

  2. Pomaze Bog
    Postim Sredom i Petkom jer je greh ako prestajem da postim sredom zato sto zaboravim pa mrsim po nekad, postila bi samo petkom uz molitve i citam psaltir.