Халал стандард и православни приступ

Питање:
Поштовани оци, управо сам видео на полеђини омиљеног кекса Плазма да испуњава стандард “халал”. На предњој страни већ неколико година стоји “посно”, латиницом, наравно. Халал је стандард који је услов за извоз хране у исламски свет. Обележава га молитва муслимана пре почетка производње. Како ми православни треба да се односимо према таквим прехрамбеним производима? Да ли треба увести и стандард да је прехрамбени производ са благословом СПЦ?
Праштајте на слободи.

Дејан

 


 

Одговор:

Драги Дејане,

Суштина поста у смислу промилне технолошки измешане садржине хране и њене симболичности мени као хришћанину не прави неки проблем. Пазим и читам декларацију производа, али не силазим са ума због тога.

Сећам се једног познатог и признатог руског проте који је за Проскомидију користио кошер јеврејско вино „Манишевич“. Јако је пријатно и слатко, а заиста чисто вино од грожђа конкорд које је пред-назначено за јеврејску пасху. И на примедбе мене младог свештеника, пуног ентузијазма, да је кошер неприхватљив за нас он ме је погледао, осмехнуо се, и затим имјасловно прекрстио флашу и скоро шаљиво рекао: „е па више није“. Једино остаје да не верујемо у силу живоносног знака И Х НИ КА којим се благосиља и освећује.

Имамо молитве пре јела и ми наш обед освећујемо њом. Оче Наш је епицентар сваке наше молитве. Дакле треба се молити пре и после јела онако како нам Црква заповеда и сви ови проблеми су решени. Ми не само што благодаримо Богу да нас је нахранио за овај дан него још освећујемо храну коју једемо. Исповедамо Христа и када једемо, да није исто као онда када су за време св. Кипријана јели жртвену храну и за то били осуђени као пали. Да су је благосиљали Христом умрли би мученички.

У односу на ову истину не видим да би Православна Црква морала да даје неке стандарде за храну. Свакако не треба да нас лажу шта нам продају или да нас трују, али то је ствар за нашу државу која, на жалост једва да на овим одговорностима постоји. Није то посао за Цркву. Црква објашњава шта је пост и да је храна само део њега али не и његова суштина. У недостатку црквености – дакле образовања о Цркви многи би да пост поистовете са Православљем што уопште није случај. Много пута смо о томе говорили да је зато наша вера изнад свих ових приземних и примитивних религиозности према храни (Погледајте Дела Апостолска, ДАП 10:12). Једноставно, пазите да намирнице буду посне по описаном саставу и увек пред јело хвалите Бога и Његовим именом благосиљајте храну.

Поздрав.

о. Љуба

5 Comments

 1. Александар Петровић

  Проблем са “халал”-храном није врста него то што је халал заправо оно над чиме се очита њихова молитва. Е, сад, шта се помиње у тим молитвама, не знам. Није то само питање да ли је нешто од свињетине или не. Дакле, питање је да ли је то нека врста жртвене хране и како да Хришћанин томе приступа. Горњи одговор не адресира овај проблем.

 2. Колико је мени познато (волео бих да ме неко исправи ако грешим) то што је нека храна халал углавном нема веза са нама православнима. То значи да не садржи састојке које су забрањене муслиманима. Ако је неко пиће халал то значи нпр. да нема алкохола и то је то. Неко је можда и намерно изоставио алкохол да би удовољио муслиманима, али шта се то нас тиче? Једини проблем који бисмо могли имати (у том случају то би можда била идолска жртва) јесте месо. Да би месо било халал није довољно да буде месо животиње дозвољене муслиманима, већ је потребно и да та животиња буде убијена на одговарајући начин, да је изврши муслиман уз похвалу Алаху. У сваком другом случају, мислим да нема потребе да обраћамо пажњу.

 3. Раб Божији

  Речено је у Светом Писму, ако вам кажу да је жртва идолска, не једите! А ако вам кажу да није (не кажу вам ништа) једите, Благодарећи Богу.

 4. Dragi oce Ljubo, tako divni su Vam odgovori. Ne znam kako to da objasnim…divni, divni i snazni i iskreni i istiniti..
  Pomenite dragi oce
  Teodora