Губљење националног индентитета

Питање:
Пре свега да вам се захвалим на овом дивном сајту и вашим несебичним саветима. Моје питање је следеће: Какав став има СПЦ према асимиловању и мешању народа и губљењу националног индентитета? Христос је рекао „ Идите, дакле и научите све народе крстећи их у име Оца и Сина и Светога Духа“. Онда, зар ова глобализација која све више узима маха, није само још једно зидање „вавилонске куле“? Хвала Вам
Сања


Одговор:
Драга Сања, У Светом Православљу, сваки став СПЦ је православан и саборан, и ничим се не одељује од других помесних правосалвних ставова. Црква не износи декларације него просто чува свеправославно наслеђено искуство и учење, и то је њена света обавеза.
Када је Богочовек рекао оно што је ап. Матеј записао, а ми увек на светом Крштењу читамо: «идите и научите…», односило се на многобожце. Многи схватају да су народи нека благодатна Божија творевина што је ужасно погрешну. Помињете Вавилонску кулу? Ето, управо у дешавањима око њене градње и мотива крије се одговор на ваше питање. Зидање куле је било покренуто безумном жељом да се дође до Бога. Хтели су да градњом дођу до Бога! ? Ако узмемо да разни језици опредељују и народе онда ви овде размишљате парадоксално. Управо су језици створени као последица једног безумља где је Господ решио да им помути језике и тако престану једну сумануту градњу. Језици су последица греха, и казне, а не неког благодатног устројства Божијег. Задатак Цркве је управо враћање довавилонском времену, да за њу више не постоји идеја «језика и крви», него савршена пред богом равноправност, пред којом је смирио и изабрани народ. Многа еванђелска места о томе сведоче да сада не наводим. Ако Црква кроз свету Литургију «спушта» Царство Небеско међу нас, онда ми знамо да се у њему људи не познају по сродству јер се оно завршава овде, а тамо нити жене нити удају.
Што се тиче ове наше данашње савремене Вавилонске куле, зидања глобализма, ако није још дошла «пуноћа времена» Господ ће је на Свој сличан премудри начин укротити, и људи се “разићи”. Како за Господа није прва кула била проблем ништа мање неће бити ни ова друга.
оЉуба

Comments are closed.