Говорио сам претихо на исповести

Питање:
Помози Бог. Да ли требам поново да исповедим грехе које сам исповедио, али ми је духовник приликом разрешне молитве изговорио погрешно име, а не моје. Пошто сам тихо причао највероватније ме није добро чуо кад сам говорио име. Ја сам погрешио што сам тихо говорио или што му бар нисам поновио своје име или што га одмах нисам упитао о томе, ипак шта је ту је шта сад да радим. И да ли су ми опроштени они греси које сам исповедао брзо и тихо због чега је духовнику било тешко да разуме шта сам све рекао бар ја тако мислим. Можда сам ја умислио да он није чуо баш све, а можда и нисам, али мене то мучи па вас молим да ми колико се може разјасните ову недоумицу. Хвала.
Н.Н


Одговор:
Бог ти помого, Света Тајна исповести је најбољи начин да очистимо своју савест, и сигурно да ако једном исповедимо неки грех, а и даље нас тишти то што смо учинили треба поново отворити своју душу пред духовником. Сигурно да си требао да му одмах кажеш твоје право име, али ако си рекао а он није добро чуо, не брини Господ све види и све чује.
Мораш да знаш да си се ти исповедио Господу а не духовнику. У требнику стоји “Ја сам само сведок” мисли се на духовника који је посредник између тебе и Господа. Ти кад се кајеш кажеш: “ОПРОСТИ ГОСПОДЕ” а не “ОПРОСТИ ОЧЕ ИЛИ ДУХОВНИЧЕ” Сигурно да смо ми свештеници ти, који ће ти дати савет како даље, и да требаш гласније да се исповедаш јер има старих свештеника који можда добро не чују и у том случају он неће моћи да ти да добар савет. Буди гласнији и не стиди се да кажеш оно за шта си дошао. Брини како ћеш сачувати своју душу, а Господ је тај који све види и који све чује С поштовањем о. Драган

Comments are closed.