Гледање порнографије.

Питање:
Помаже Бог, драги оци, Молим вас да ме посавјетујете јер не знам гдје друго да се упутим са овим питањем. Мој муж ужива у гледању порнографије, биле то слике или филмови. Мени то ужасно смета и често између нас избијају свађе због тога. Он каже да сам ја екстремни случај и да ми то не би требало толико да смета. Понекад чак и каже да са мном није нешто у реду. Трудим се да живимо хришћански. У браку смо око шест мјесеци. Имали смо проблема око овога
и прије него што смо се вјенчали, али он је успио да ме убједи да то није проблем. Послије сам сазнала да ме је често лагао и да је то гледао и након што би ми обећао да више неће. Сад је дошло до тога да сам му морала рећи да ради шта хоће јер више немам енергије да се свађам и правим сцене у кући. Међутим, мени никако није свеједно и још увијек ме то пуно мучи. Не знам шта да радим. Чини ми се, што му више браним и причам о томе, да му је то привлачније. Нервира га кад му кажем да је то гледати сатанистички. Он на то каже да то није већи гријех него преједати се. Ја мислим да јесте, јер преједањем нећемо унијети немир у наш брак. Кажем му и да се понекад осјећам као да ме вара кад то гледа. Да вас више не замарам, његово размишљање се своди на то да ја претјерујем и да то није толико страшно. Молим вас, дајте ми ваше мишљење и мишљење цркве о овом гријеху. Помозите ми да се наоружам аргументима јер је неминовно да ћу ја опет морати да поразговарам са својим мужем. Мислим да није фер према мени да игноришем нешто што ми толико смета и да се правим као да између нас не постоји никакав проблем. Само да додам да сам хтјела да попричамо са свештеником на ову тему кад нам је долазио у кућу да свети водицу. Међутим, муж ме је замолио да то не радим и нисам. Хвала вам унапријед. Драго ми је да имам коме да се обратим.
Н.Н.


Одговор:
Драга Н. Н.
О порнографији постоји велика литература која је осветљава са научне, психолошке, философске, политичке, трговачке, па и религијске и моралне стране. Није могуће овде све то ни набројати, али треба рећи да она припада нереалности, нестварним маштањима и залуђивањима нечим што није стварно. По тим својим особинама она спада у превару и “прелест” ума, који се наслађује оним од чега нема никакве стварне и реалне користи, осим што побуђује телесне, ниске, животињске и физичке страсти, срозавајуци човека на ниво биљке или животиње. Порнографија се и рађа из организоване проституције, води у њу, иде заједно с њом, као производ и неизбежни део, пратиља и сапутник, у блату, а онда и растурања дроге, алкохолизма, прикупљања и растурања крадене робе, кладионица и коцкарница, прања новца, зеленашења или утеривања дугова, сваковрсног мангуплука или организованог криминала, итд. Она је, такорећи, неизбежна пратиља свега људског отпада и шљама. С обзиром да она представља велико искушење у твом браку, препоручио бих ти да потражиш (макар на интернету) више података о њој, о томе како делује, какви су јој узроци и последице итд. Требало би најпре сама да се позабавиш тиме, како би могла и мужу, са пуно стрпљења и такта, да објасниш бескорисност и штетност уживања у нечему што срозава људско достојанство. Можеш се распитати код свештеника, психолога или некога у кога имаш поверења, да те упути да сазнаш више о томе. У животу често наиђу разна искушења, противу којих морамо да се боримо трезвеношћу и здравим разумом, здравом вером и здравим начином живота, како у психичком, тако и физичком смислу. Јер није лако ослободити се “уживајућих” навика, као што није лако забранити детету бомбоне и чоколаде. Требало би пронаци неку замену и бавити се нечим другим, уместо порнографијом. Предложи мужу да одете у биоскоп и погледате неки добар филм, уместо да гледа то што гледа. Или да посетите пријатеље, или организујете посету неком лепом манастиру, старој цркви, отпутујте негде на дан-два, урадите нешто друго, уместо тога. Пробај да му објасниш да има и других радости и уживања у животу, а не само телесно-блатњавих.
Од Бога ти свако добро и помоћ жели, о. Срба

Comments are closed.