Двадесет и четири старјешине

Питање:
Помаже Бог! Оче, занима ме у Јовановом откровењу: „11; 16, И двадесет и четири старјешине које сјеђаху пред Богом на пријестолима својима, падоше на лица своја и поклонише се Богу.“ Да ли је протумачено на које 24 старјешине се мисли?
Б.З.


Одговор:
Драги Б.З., Речи Божије у Светом Писму су веома дубоке и свеобухватне и као што вероватно и сам знаш, о сваком стиху се могу читаве књиге написати, и још би имало много шта да се каже после тога. Али, ево само укратко: 1. Демони се боје Имена Божијег и људи се бране од њих Божијом помоћу, једнако и грешни а и праведни. Многа чудеса су многи видели и доживели, али је само Господ тај који ће на крају одредити кога Он сам познаје а кога не. Није на нама да судимо о томе.
2. Тамо, у 14. глави сасвим лепо пише ко су и шта су: девственици, најчистији од људи, првима Богу. Не знам шта ту има нејасно? Што се тиче осталих праведника и уопште оних који ће се спасити, сам Христос је рекао: “Многи су станови у дому оца мога! ” (Јн. 14, 2.) Што значи да неће сви спасени и они који су примљени у Царство, живети у сасвим једнакој близини Богу. Свако ће се налазити у оном степену у коме ће га милост Божија по његовом труду поставити.
3. Општи пастирски савет у вези загађивача душа: “Украшавајте се врлинама што је скупље од бисера, сребра или злата! ” – каже Јеванђеље. Поздравља те, о. Срба

Comments are closed.