Душе умрлих

Питање:
Поштовани оче, Моја мајка је умрла пре неколико дана. Пуно ми је тешко. Плачем скоро без престанка. Тешко је наћи утеху. Биле смо јако блиске. Моје питање гласи – да ли душе умрлих, које почивају са Господом, могу да виде или осете нас, њихове сроднике на земљи и какав је став Православне Цркве о овом односу. Молим Вас одговорите ми на ово питање!
Љиљана


Одговор:
Драга Љиљана, Душе умрлих могу да виде своје сроднике на земљи, да се моле за њих и да очекују молитве од њих. Они су део те једне Цркве коју у Литургији спајамо са Небеском. Ми смо у Литургији једно. Тако је Црква од свог постојања учила. Данас око нас круже разне префињене јереси и саблажњавају многе људе, говорећи да су душе паисивне, да спавају, да поред свога тела чекају и и своје васкрснће и сличне отровне и злобне богоборачке речи. Душа је жива пред престолом Бога Славе, и даље осећа и мисли, и по природи свог постојања тражи свог Творца, да буде уз Њега, знајући да је Он извор сваког живота. Молите се за њу, и пратите календар када Црква прописује молитве за умрле. Поред тога служите парастосе за вашу упокојену мајку. Што чешће то боље! Само јој тако сада можете помоћи и потврдити вашу искрену љубав. Ваш оЉубо

2 Comments

  1. Момчоло

    Помаже Бог! Ја сам у сличној ситуацији. Велика Патња за упокојеном сапутницом и Помоћноцом. Раније смо исратили Оца (није имао ни 50 година), мајку са 80, није било лако, Одлазак у Царство Небеско моје Младице (тако сам звао из милоште) је нешто најтеже у мом досадашњем животу. Иначе провели смо 40 година у блискости, преко 39 година брака. Ја сам одмах почео да изучавам штанајвише могу да урадим за Душу моје Младе. У Православљу налазим приличан број молитви за Упокојене. Молим се и уз Акатист за Упокојене. Јасно ту су и личне (моје Молитве Господу и Светитњљима. У почетку су молитве ишле нон стоп (врло мало сам спавао), сада је нешро другачије. Патња је све пеисутна али се мења стуација-прво је био Грч, сада се мало смирује ситуација. Од многих који су остали без најдражих сам чуо да патња не престаје (само се навикнемо да живимо са Тим). Такође ту су и доброчинства, сад знам све Просјаке у Граду. Милостиња је исто од превелике корити.. Писаћу још кад имам више веемена. Иначе баш желим размену искуства у овој области.

  2. Postovani oce Ljubo, ja sam 28 januara izgubio oca koji nije docekao da se zaposlim niti da se ozenim. Kada jednoga dana budem to ostvario u vezi posla i porodice, da li ce moj otac to da zna i da se tome raduje? Svako dobro od Gospoda, Andrej.