Духовно сродство

Питање:
Помаже Бог! Наиме нашао сам се у ситуацији да не знам како да реагујем, па бих Вас замолио за помоћ, а у вези је кумства и духовног сродства.Прочитао сам одговоре на слична питања које сте овде дали, али нису ми јасни степени и линије сродства зато бих вам изнео мој случај и молбу да ми одговорите.Ради се о уласку у озбиљну везу са девојком којој је моја рођена сестра била крштена кума.Дакле моја сестра је њу крстила, а касније је та девојка била стари сват мојој сестри на венчању.Наши родитељи одобравају ту везу, а ја не желим да погрешим.Зато Вас молим да ми објасните да ли смем по црквеним правилима да уђем у ту везу и касније брак или не.Хвала унапред и нека Вас Бог чува.
Бошко


Одговор:
Драги брате Бошко, Духовно сродство (по крштењу) рачуна се као и крвно сродство. Кум на крштењу постаје духовни отац кумчета, он га духовно рађа и од момента крштења потомци кума и кумчета улазе у духовно сродство, које се сваким рађањем у те две породице рачуна степен сродства, значи, колико рађања (у обе породице по нисходној линији) , толико и колена сродства, с тим што се и кумовање рачуна као рођење. Црква у том сродству, у нисходној линији забрањује брак до 7. степена, колена. У духовном сродству са крвним сродницима кума и кумчета у побочној линији брак се забрањује закључно до другог степена, а од трећег је дозвољен. Да Ти не објашњавам и наводим примере сродства духовног и крвног што је, морам признати, доста компликовано, ја ћу се осврнути само на Твој случај. Ти са кумчетом Твоје сестре стојиш у ТРЕЋЕМ степену “духовног сродства по крштењу у споредној, односно у побочној линији крвнога сродства кума и кумчета”. Тај брак раније није дозвољаван, јер је кумче Твоје сестре Теби синовица, духовно дете Твоје сестре. Међутим, Свети архијерејски сабор Српске православне цркве је својом одлуком бр. 36, записник 103 од 12/25 октобра 1923. године појаснио и одредио који степени духовног сродства, у усправној и побочној линији, се разрешавају, а који не. Тако је одлучено да се у случају споредног, у побочној линији духовног сродства, до другог степена брак забрањује, а у трећем и даље дозвољава. То је у случају да кумство није од старине и да ваше две породице нису старином у кумовском сродству. Дакле, Ти можеш оженити кумче Твоје сестре, поготово што ни Твоји родитељи немају ништа против те везе. И још нешто. Морате водити рачуна и о тзв. обичајном праву. Морате бити спремни и за критику и можда негодовање средине, поготово ако је то у селу, где се сви знају и где се пази на духовно сродство. У сваком случају, кад одете код надлежног свештеника да пријавите своје венчање, реците му у каквом сте сродству. Понесите овај одговор, да не би и ваш свештеник морао да тражи по Брачним правилима и Сродственицима ваш случај. Надам се да ће имати поверења у ово што сам вама двома написао. Ако буде неких проблема, слободно се обратите и на моју приватну е-маил адресу. Благослов Божји и срећу у браку и животу жели о. Душан

One Comment

  1. Postovani…imala bih pitanje u vezi kumstva i duhovnog srodstva. Moj brat je bio vjencani kum (opstinski) i krstio je svog kuma i njegovog sina. Moje pitanje bi bilo da li ja mogu da se vjencam u crkvu za kumovog brata i da li je taj brak moguc.
    Unaprijed hvala na odgovoru i vremenu koje ste odvojili.