Држање часова у Недељу

Питање:
Поштовани, ово је друга година како дајем приватне часове из математике, у последње време ме муци мисао да можда не радим исправно што држим часове и Недељом. Да ли ја тиме чиним грех? Речено је да је Недеља дан за одмор и да се посвети Богу. Ја одем на јутарњу литургију али после одржим час. Молим за Ваше мишљење…. Хвала.
Габријела


Одговор:
Помаже Бог, У данашњем тешком времену у нашој држави некако је сасвим нормално да човек ради нешто екстра да би, некако себи обезбедио боље услове за живот. Шта треба да се ради Недељом а шта не? Лепо кажеш да тај дан треба да се посвети Богослужењу и Господу. Св. Козма је учио Хришћане: у Недељу не треба трговати, не треба ићи на пијаце, обављати послове по кући, не треба ићи у лов, како је код нас обичај и не само код нас, него треба ићи у цркву и тамо слушати реч Божју и тај читав дан тако посветити Богу.
Нигде није записано да ли треба давати часове, и да је то грех, јер вероватно то тада нису радили, али ти имаш могућност да изабереш. Биће довољно ако преко недеље радиш тај посао, а Недељу ипак остави за Господа. С поштовањем о. Драган

Comments are closed.