НАСЛОВНА » ПИТАЊЕ ПАСТИРУ, Разно » До ког колена је забрањен брак

До ког колена је забрањен брак

Питање:
Помаже Бог! Са девојком сам у вези нешто више од годину дана, недавно смо сазнали да смо у сродству, моје бабе по мајци деда и моје девојке чукундеда по оцу су брат и сестра. Планирали смо ако Бог да да се венчамо па нас ово мучи, да ли је овај брак по цркви дозбољен или није?
Драган


Одговор:
Драги брате, Ти и Твоја девојка сте у десетом степену крвног сродства у побочној линији и ту је брак дозвољен без икаквог разрешења. Брак у том сродству дозвољен је већ од осмог, а у седмом степену с благословом надлежног епископа. Ваша два чукундеда су рођена браћа и од њиховог оца, то јест, заједничког претка, до вас има десет рођења, без разлике да ли су по очевој (мушкој) или мајчиној (женској) линији. Желим вам обострану љубав и срећу у сложном браку и настојте да испоштујете оно „што Бог састави, човек да не раставља“. О. Душан

44 коментар(а)

 1. Помаже Бог, интересује ме да ли је дозвољен брак између девојке и мене, ако је њен чукундеда и мој чукундеда рођена браћа.

 2. Jесте, ви сте 10 степен крвног сродства, није потребно писати молбу.

 3. Pomaže Bog, zanima me da li je dozvoljen brak izmedju mene i mog momka, ako je moja čukunbaba bila udata za čoveka koji je iz porodice majke mog momka?

 4. Do kog kolena ne sme se stupati u brak ako su od bratanca baba i njegove devojke bave setre od strica ili ujaka

  • Борислав Максимовић

   Реч је о удаљеном сродству (VIII степен сродства), тако да нема никаквих сметњи за ступање у брак.

 5. Pomaže Bog, zanima me da li je dozvoljen brak izmedju mene i moje devojke ako je moj paradeda i njena cukunbaba brat i sestra. Hvala unapred!

 6. zaljubljena devojka

  Pozdrav, u vezi sam sa deckom i nisam znala da smo rod. Ispostavilo se da je moja prababa rodjena sestra sa njegovom babom, a mi to nismo ni znali.. jel to zabranjeno?

 7. Pomaze Bog,u vezi sam sa devojkom i saznali smo da smo svoji
  Njena prabaka i moj pradeda su rodjeni brat i sestra,dozvoljeno ili ne?

 8. Pomaže Bog, moj tata ima brata od strica,taj brat od strica ima sina. Jesmo li u srodstvu ?

 9. Помаже Бог, да ли су у ризику од генетских аномалија сви који се укрштају у сродству?

 10. Po našoj tradiciji si sigurno u srodstvu i to velikom. Moja pokojna baba je smatrala srodstvo sve dok se može znati pa makar to bilo i 9-o koleno. Jedan naš daljni rođak se odrekao ćerke zato što se udala za brata od tetke. Zato pazi da nemešaš “krv” rodbinsku ako ne zbog zakonskih, religijskih ili tradicionalnih odnosno kulturnih regulacija ili običaja a ono zbog bioloških ako želiš da ti potomstvo bude zdravo. U kulturama gde su dozvoljeni brakovi rođaka kao u tvom slučaju ima mnogo više dece sa biološkim ili intelektualnim problemima nego u nesrodnim brakovima

 11. Pomaže Bog. Ja i moja djevojka smo preko godinu dana u vezi, trenutno saznajemo da smo u rodu. Moj pradjed i njen djed su rodjena braca. Stavljao sam na papir i kako god skontam, ona mi je tetka. Da li je stupanje u brak dozvoljeno? Hvala.

 12. Pomaze Bog!Da li je dozvoljen brak izmedju devojke i momka,ako su njen cukundeda i njegov pradeda braca rodjena,zenska linija u pitanju?Hvala.

 13. Dobro veče,pomaže Bog.Ja sam jako zaljubljena u jednog dečka i skoro sam saznala da smo mi u rodu,ako možete da mi izračunate koje smo koleno.Moja prababa i njegova prababa su sestre od strica(njihovi očevi su rodjena braća) ? Koje smo mi koleno?Hvala

 14. Pomaže Bog, imam decka i jako se volimo. Nismo znali da smo rod. Moj pradeda i njegov cukundeda su dva rodjena brata. Koje je to koleno i da li se moze stupiti u brak?

 15. Molim za pomoc.
  Kako da bezbolno objasnimo ja i devojka njenim roditeljima da smo u vezi i da smo rod ali nam je dozvoljeno.

 16. Pomoz Bog!Sa devojkom sam mesec dana i saznali smo da smo rod ,moja prababa i njen cukundeda su rodjeni brat i sestra,sad nas iteresuje koje koleno smo?

 17. Pomaže Bog. Moj dečko i ja smo u vezi skoro godinu dana. Saznali smo skoro da smo u nekom rodu. Moja prababa i njegova prababa su sestre. Znači nas zajednički rod je tek otac od naših prababa. Da li je to previše blizu? Koje je to koleno?

 18. Pomaze Bog.Da li je dozvoljeno da momak i ja budem u braku.Njegova baba i moja baba su od dva brata djeca?

  • Pozdrav. Nedavno smo saznali da smo u srodstvu. Njegov otac i ja smo treći rođaci, što znači da bi on i naše dijete bili 4. Interesuje me da li crkva dozvoljava taj brak?

 19. Pozdrav braco….Imamo problem moja devojka i ja,govore nam da smo u rodbinskim vezama…Njena prababa je dosla iz kuce odakle je dosao moje rodjene babe zet…I sada nas ubedjuju da smo rod….Kazu odrasli su sa mojom familijom i to je nas greh…Ali ona je rod sa mojim stricevima po dedinoj strani dok sam ja sa stricem rod po babinoj strani.

 20. Pomaze Bog, zanima me da li je dozvoljena veza izmedju mene i decka, jer su njegova prababa i moj pradeda brat i sestra od rodjenog ujke i rodjene tetke?

 21. Poštovani molim vas da mi odgovorite , moj dečko i ja smo unuci rođenog brata i sestre. Da li je dozvoljen brak između nas dvoje. Hvala.

 22. Zanima me da li je po obicajnom pravu dozvoljen braka izmedju momka i djevojke koji su u 7 stepenu srodstva po Prirodnom racunanju srodstva(7koljenu)
  I da li moze doci do bilo kakvih zdrastvenih implikacija,ako to nelo zna?
  Hvala

 23. da li mozete reci da koji smo koleno?
  moja baba po ocu,je (nerodjena,nije od rodjenog brata) tetka njenoj babi po majci.
  Da li mozete da mi kazete koje smo mi koleno hvala unapred

 24. Ako smo ja i moj partner unuci od rodjenog brata i sestre zenska linija je u pitanju tacnije njegova baka po majci i moj deda po majci su rodjeni brat i sestra da li je nama dozvoljeno bilo sta

 25. Dobar dan.Zanima me nesto.Samnom zeli da stupi u vezu jedan decko.Moj i njegov askurdjel je ista osoba.Moj i njegov kurdjel su rodjena braca.Moj i njegov navrdeda su braca od rodjenih striceva.Itd,itd……Zanima me koje smo mi koleno i da li je crkveno i genetski dozvoljeno da pristanem na tu vezu.Unapred hvala .

 26. Slazem, se sa komentarom, Ljubceta, pa iako je deveto koleno, treba izbegavati brak. Da se to ne bi desilo, ja sam se potrudio i uradio genealogiju i sa majcine i sa oceve strane. Ne mogu da shvatim roditelje, koji ne poznaju svoje korene tj. familiju. Zbog toga dolazi do ljubavi u krvnom srodstvu ( a ista daje nezdrave potomke).

 27. treba mi pomoc, mog decka prabaka i moj pradeda po ocu su brat i sestra od ujaka i tetke, koje je to koleno i je l dozvoljen brak?

 28. Ludi postar

  Crkva racuna po kanonskom racunanju srodstva a ne po civilnom…
  Tako da ako su vam cukundede rodjena braca vi ste rod jer je to 5 stepen krvnog srodstva

 29. Dobar dan treba mi pomoc
  Upoznala sam decka i saznali smo da smo rod.
  Ako je moja baba i njegova baba sestre od ujaka koje je to koleo ? Jel brak dozboljen ili ne ?

 30. Pomaže Bog.
  Da li je dozvoljen brak ukoliko je čukunbaba mog momka bila udata za mog pradedu ili čukundedu(nisam ni ja sigurna).

 31. Htela sam da pitam, posto smo moj momak i ja saznali da smo u srodstvu, moj pradeda(otac mog dede) i njegov pradeda(otac njegovog dede) su braca samo po majci(sto znaci polu braca), koje smo mi onda koleno i da li to ipak ne valja?
  Hvala.

 32. Dali je greh biti u vezi sa maminim bratom od tetke???? Nismo se znali ali kada smo se upoznali sevale su varnice…volimo se bezkrajno i vidjamo tajno…ne mozemo jedno bez drugoga, srodne duse,,,,jedna dusa a dva tela…jel to toliki greh? Koje smo koleno? Znaci njegova mama je mojoj majci tetka…nadam se da cu dobiti odgovor jer me jako muci sve ovo. Hvala

 33. Dali mozemo ostvariti nasu ljubav? Volimo se vec 10god a on je mamin brat od tetke? Nasa ljubav nije samo ljubav, vec smo i srodne duse. Upoznali smo se kao dve zrele licnosti i zavoleli prvog trenutka. Jel to toliki greh??? Ili mozemo da uzivamo u nasoj ljubavi? Nadam se da cu dobiti odgovor?!

 34. Interesuje me da li momak i ja mozemo da budemo u vezi i u braku ako su njegova baka i moj pradeda od dvoje rodjeni brace i sestrara djeca. Jako me muci ovo pitanje. Hvala vam puno.

 35. Dobar dan. Momak i ja smo nedavno saznali da smo u rodu trece koleno. Da li je moguce pisati ikakvu molbu da nam crkva odobri?

 36. Da li je u redu da budem u vezi sa momkom a njegova baba od oceve strane i moj deda s mamine strane 3. Ili 4. rodjaci?

 37. Pomaze Bog! Sa momkom sam u vezi nesto vise od dve godine,nedavno smo saznali da smo u srodstvu moje babe po majci i mog momka deda po mami su brat i sestra. Zanima me koji smo stepen stodstva i da li je to zabranjeno?

 38. Pomaze Bog!
  U velikom sam problemu. Zabavljam se sa deckom godinu dana i nedavno smo saznali da smo rod.
  Naime, od mog decka otac je vanbracni sin od mog dede ( po majci).
  Mi se volimo i planirali smo brak, da li je ovaj brak zakonom dozvoljen?
  Hvala vam unapred!

 39. Pomaže bog, zabavljam se sa jednom djevojkom koja kako kažu dođe rodica i da ne mogu ništa. Naime od njegog djeda druga rodica je udata bila za mog pradjeda pa me zanima Vaš odgovor.

 40. Pomaže Bog, sviđa mi se devojka ali imamo zajedničko srodnika. Interesuje me dali smo u srodstvu. Njen čukundeda po ocu i moj navrdeda po majci su braća, koji smo stepen i dali smo u bliskom srodstvu? Hvala!

 41. Pomaze bog ljudi.
  Imam jako veliki problem koji me muci.
  U vezi sam sa deckom vec godinu dana. Stupili smo u vezu znajuci da ima neke dodirne tacke sa rodbinskom vezom. Jer on ima prezime isto kao moja majka,tj baba i deda. Naime,moj deda i otac njegovog dede su bili rodjena braca. Da li moze neko da mi pojasni i pomogne? 🙁

Овде напишите коментар уколико желите

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *