НАСЛОВНА » ПИТАЊЕ ПАСТИРУ, Разно » До ког колена је забрањен брак

До ког колена је забрањен брак

Питање:
Помаже Бог! Са девојком сам у вези нешто више од годину дана, недавно смо сазнали да смо у сродству, моје бабе по мајци деда и моје девојке чукундеда по оцу су брат и сестра. Планирали смо ако Бог да да се венчамо па нас ово мучи, да ли је овај брак по цркви дозбољен или није?
Драган


Одговор:
Драги брате, Ти и Твоја девојка сте у десетом степену крвног сродства у побочној линији и ту је брак дозвољен без икаквог разрешења. Брак у том сродству дозвољен је већ од осмог, а у седмом степену с благословом надлежног епископа. Ваша два чукундеда су рођена браћа и од њиховог оца, то јест, заједничког претка, до вас има десет рођења, без разлике да ли су по очевој (мушкој) или мајчиној (женској) линији. Желим вам обострану љубав и срећу у сложном браку и настојте да испоштујете оно „што Бог састави, човек да не раставља“. О. Душан

12 коментар(а)

 1. Помаже Бог, интересује ме да ли је дозвољен брак између девојке и мене, ако је њен чукундеда и мој чукундеда рођена браћа.

 2. Jесте, ви сте 10 степен крвног сродства, није потребно писати молбу.

 3. Pomaže Bog, zanima me da li je dozvoljen brak izmedju mene i mog momka, ako je moja čukunbaba bila udata za čoveka koji je iz porodice majke mog momka?

 4. Do kog kolena ne sme se stupati u brak ako su od bratanca baba i njegove devojke bave setre od strica ili ujaka

  • Борислав Максимовић

   Реч је о удаљеном сродству (VIII степен сродства), тако да нема никаквих сметњи за ступање у брак.

 5. Pomaže Bog, zanima me da li je dozvoljen brak izmedju mene i moje devojke ako je moj paradeda i njena cukunbaba brat i sestra. Hvala unapred!

 6. zaljubljena devojka

  Pozdrav, u vezi sam sa deckom i nisam znala da smo rod. Ispostavilo se da je moja prababa rodjena sestra sa njegovom babom, a mi to nismo ni znali.. jel to zabranjeno?

 7. Pomaze Bog,u vezi sam sa devojkom i saznali smo da smo svoji
  Njena prabaka i moj pradeda su rodjeni brat i sestra,dozvoljeno ili ne?

 8. Pomaže Bog, moj tata ima brata od strica,taj brat od strica ima sina. Jesmo li u srodstvu ?

 9. Помаже Бог, да ли су у ризику од генетских аномалија сви који се укрштају у сродству?

 10. Po našoj tradiciji si sigurno u srodstvu i to velikom. Moja pokojna baba je smatrala srodstvo sve dok se može znati pa makar to bilo i 9-o koleno. Jedan naš daljni rođak se odrekao ćerke zato što se udala za brata od tetke. Zato pazi da nemešaš “krv” rodbinsku ako ne zbog zakonskih, religijskih ili tradicionalnih odnosno kulturnih regulacija ili običaja a ono zbog bioloških ako želiš da ti potomstvo bude zdravo. U kulturama gde su dozvoljeni brakovi rođaka kao u tvom slučaju ima mnogo više dece sa biološkim ili intelektualnim problemima nego u nesrodnim brakovima

 11. Pomaže Bog. Ja i moja djevojka smo preko godinu dana u vezi, trenutno saznajemo da smo u rodu. Moj pradjed i njen djed su rodjena braca. Stavljao sam na papir i kako god skontam, ona mi je tetka. Da li je stupanje u brak dozvoljeno? Hvala.

Овде напишите коментар уколико желите

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *