Дилеме у вези Светог огња у Јерусалиму.

Питање:
Поштовани, одговорите ми на питање у вези појаве светог огња сваке године у Јерусалиму, на гробу Господњем. Чврсто сам веровао у ту «божију» појаву међутим збунило ме је нешто што сам прочито у вези тог чуда у једним новинама о научним и техничким достигнућима. Каже се да иде све на претрес од израелски власти, укључујући и гроб и патријараха, осим свећа које се пале саме од себе што је јак основ за сумњу. Каже се да је у свеће метнута нека хемијско-техничка направа на сатни механизам где се може наместити тачно за које време да се свеће запале саме од себе, као да узме време да се патријарх моли «богу» пар минута и одједном те свеће се запале неком силом «божијом», а уствари то се дешава помоћу направе која је стављена унутар свећа, и налази се на дну. Такође и да свеће не печу пошто је у њих стављена нека специјална хемијска супстанца. Онда се поставља питање да када се патријарх моли и све свеће и кандила гасе у цркви и настаје потпуни мрак тако да њега у том мраку нико не види, осим док траје претрес до уласка у гроб Господњи. Кажу да и тај претрес није детаљан јер се може нешто и сакрити у устима или ципелама које он не изува. А што се тиче појаве огња из зидова храма тамо пише да се појављује помоћу трикова попут коперфилдофих за које научници кажу да је он изводи неке сличне трикове као што је случај са изласком огња из зидова. Још се каже да је наука толико узнапредовала да је помоћу техничких средстава могуће направити такве трикове да човек помисли да је то нека надумна појава. Ово све око појаве светог огња ме је много збунило па бих вас замолио да ми опширније опишете на личну е-пошту и отклоните моје недоумице. Захвалан унапред…
Кристијан


Одговор:
Драги Кристијане, (Мени смета зашто пишете Бог малим словом као и ваша жеља да ово питање буде приватно а ничег у њему приватног нема. Због мисије коју ми овде водимо одлучио сам да га опубликујемо) .
Да ли ви ово питате само због тога да би нам «научно» открили шта се заправо дешава приликом силаска светог огња на Велику суботу у Јерусалиму? Читајући ово ваше питање није тешко да се примети баш та теденција.
Ја просто не могу да верујем шта причате! Зар је један часопис за вас већи ауторитет него све оно вековно искуство које је везано за ово чудо? «О маловерни» Господ каже! Читајући ово питање добио сам утисак да је техниологија микро чипова била савршена заправо много раније ове недавне електронске револуције. Те сатови и механизми смештени у свећу, и то у њеном «дну», са «неким» горивом које мистично пролази кроз фитиљ и гори али не ослобађа енергију да опече, и све тако да више ни сами не продужујете оргиналну сумњу него већ стварате нову да сада патријарх крије запаљива средства у устима. Шта наука говори: да ли је у питању специјална хемијска супстанца са тако софистицизираним начином паљења или је у питању патријарх – циркузант, или магичар, који крије шибицу у устима и осталим местима која се због учтивости и основне људскости не проверавају. Прво проверите себе шта је убедљивије наспрам вековног црквеног искуства силаска благодатног огња. Пе свега изаберите питање и сачувајте га да оно не буде хипотетично ако имате добру вољу за то. Ето како «наука» оперише – можда је ово а можда је оно, али је само једно битно, да се дела Господња посраме и изрази богоборство. Зар није наука толико узнапредовала да свеће не могу да се скенирају и тако обрука Патријарх и Православље? Опет, ја уопште не сумњам у то да је научна технологија толико усавршена да се не могу правити сличне театралне сеансе. Али мене поражава та чињеница да сте ви убедили себе да благодатни огањ постоји тек после проналаска телеграфа или телевизије – такав утисак одаје ваше питање. Било би сувишно да вам поставим питање да ли ви мислите да је наука била на таком развијеном ступњу, рецимо у 15 веку? Како ли су у то време ови «преваранти» палили свеће и у зидове јерусалимског храма Васкрсења уграђивали «лајт шоу» технологију? Можда би могли да нам ти научници објасне? Ваше питање саветује да приликом избора нових патријарха Јерусалмиске Цркве остали епископи морају строго да пазе на спретност и магичне способности кандидата, а вероватно и специјана школа мора да постоји да би се научили ти софистицизирани трикови. Када поушавамо да рационализујемо чуда онда само откривамо колико је наша вера мала и ништавна, и колико смо ми далеко од тога да себе назовемо хришаћанима. Не само благодатни огањ него и нетрулежна тела светаца, мироточење икона, а пре свега тело и крв Христова коју добијамо на свакој Евхаристији, и свака друга чуда ми рационализујемо и тако показујемо велику неверу, и срамоту, и недостојност да кажемо да сми ми заиста Христови.
Богочовек рече апостолу Томи, т.ј. свима нама чију је сумњу промислом Божијим узео на себе, да су блажени они који верују а не видеше. Потрудите се да будете један од њих, и завапите Господу: «верујем Господе и помози мом неверију»! Заборавих да питам у којим научним новинама је то опубликована јер ме је увек интересовало да читам такве журнале? Са поштовањем
о. Љубо

Comments are closed.