НАСЛОВНА » Брак, деца, породични односи, ПИТАЊЕ ПАСТИРУ » Дете рођено на Божић

Дете рођено на Божић

Питање:
Помаже Бог. Имам велике недоумице па сам решила да се Вама обратим. Родила сам девојчицу ове године на Божић, супругова ћерка из првог брака је рекла ће да се зове Николина, тј. њена тетка је тако рекла… Дакле особа коју ја не познајем је моме детету дала име. Ми ускоро крстимо бебу, да ли ја могу, тј. и кум жели, да заменимо име у Божана или Божица? И још једно питање, супруг је католик, а ја православна, нисмо венчани, где крстити бебу, у православној или католичкој цркви? Хвала.

С’ поштовањем Данијела!

 


 

Одговор:

Драга Данијела,

Не разумем шта свештеник може да Вам овде одговори. Нешто што би Вам се свидело?

Сопственим избором у Вашем животу немате ништа црквено. То је ваша религиозна истина у којој се тренутно налазите. Нисте венчани. Mешовити бракови, када се код људи пробуди „религиозност“, у великом великим проценту се заврше разводом. Мешовити брак је реалност, или доказ, да смо одбацили еклисијалне реланости црквеног живота, што показује да смо по вери само традиционално верујући па тако и доносимо овакве одлуке. То је просто тако јер не познајемо своју Цркву. Посебно ону која нас учи и брине се да не правимо озбиљне грешке у нашем животу, а посебно оне против нашег Живота. Ако не чујемо учеће поруке Цркве ми ћемо се наћи у оваквим или сличним ситуацијама.

Опет да Вас питам: Какав мудар одговор очекујете од мене? Да будем пажљив да Вас „не повредим“ а да кажем истину?

Ево одговарам. Морате да се венчате у Цркви, Једној, Саборној и Апостолској. Да би се то десило по икономији, или нашем црквеном снисхођењу, ваш супруг, као човек друге вере, мора  да потпише документ у којем ће да се сагласи да ће деца из тог брака бити крштена у Цркви (то је пракаса у РПЦ). Дакле само Православној као појму Цркве. А свештеник који би вас венчао прво мора да учини све од себе да га убеди да је Православље једина Црква да би зато требало да се у њој крсти. Дакле најбоље је да прими Православље, не ово наше погубно „традиционално“ него активно и црквено.

Да, Божана или у оригиналу Теодора, било би заиста лепо име да се да девојчици. Али то је за Вас најмањи проблем који имате. Ви морате по цену не знам чега (?) да инсистирате да се дете крсти у Православној цркви.

о. Љуба

2 коментар(а)

Овде напишите коментар уколико желите

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *