Давање имена детету по преминулом

Питање:
Помаже Бог, Како сам у благословеном стању мој муж и ја размишљамо о имену за дете. Читала сам да усмеравате на избор имена према свецу, који је тих дана, али мене мучи друга ствар. Мој отац је преминуо пре пар месеци, неколико дана пошто сам му саопштила радосну вест. Питам се да ли би требало да дам име по мом покојном оцу, који се звао Петар? Имали смо договор за женско име Марија, јер нам је слава Мала Госпојина и то име волимо. За мушко смо пожелели Данило, јер нам се свиђа значење имена. Уз то, желели би да дете има свог заштитника, а ово су имена заступљена у календару. Међутим, сваким даном сам све неодлучнија, јер не знам шта нам је чинити. У будућности желимо да имамо још деце, а нисам сигурна да бих волела сву децу да назовемо на овај начин, јер нису сва имена наших предака заступљена у нашем календару.
Aна


Одговор:
Драга сестро Ана, У праву си кад кажеш да препоручујемо имена деци по неком Светом, да би му тај Свети био покровитељ и образац у животу. Тако поступају углавном Руси и Грци, па онда славе и дечији имендан. Код нас Срба има велики број народних имена, која су или превод са грчког (Теодор-Божидар, Ирина-Мира, Мирјана) , или показују неку врлину и жељу родитеља да такав буде у животу, например Родољуб, Радиша, Богољуб, Видосава, Даринка, Радојка… Може се детету дати име по неком од предака, који је иза себе оставио лепу успомену достојанством свога земаљског живота. Заиста, најбоље је тражити име детату у породици и свом народу. Савремено идолопоклонство истиче у први план филмске, естрадне, спортске “звезде”, па многи родитељи дају имена својој деци по тренутно познатим личностима. A кад дете одрасте, можда нико неће знати за личност по којој је дете добило име. Како се која серија приказује на малим екранима, тако се и у матичну књигу рођених (нажалост и крштених) уписују нашем народу страна имена. Та имена немају никакву везу са нашим етничким пореклом, нашом славном историјом, а често ни са православном вером уопште. Имена се не слажу са презименима (Гордон Петровић, Изабел Милићевић) . Учинићете добру ствар ако мушком детету дадете име Петар по твом оцу, који се сигурно радовао свом унучету и није дочекао да га види. И немојте се устручавати да својој другој деци дајете имена по својим сродницима (деди, баби) иако их нема у календару, само ако представљају лепа српска народна имена. Српски народ по правилу не слави ни рођендан, ни имендан. Ми имамо јединствени имендан и јединствени (духовни) рођендан, имамо своју Крсну славу, нашег породичног заштитника, којег су наши преци изабрали кад су из многобожачке прелазили у хришћанску веру, кад су се крштавали. Благословену трудноћу и порођај жели ти о. Душан

3 Comments

  1. Pomaže Bog.Moj sin je dobio ime po pradjedu Savi ,Sava malo se brže izgovara.I Sava po Svetom Savi.

  2. Pomaze Bog, imam jedno pitanje koje me muci vec odavno. Muz i ja smo dobili sina koji sad ima 5 mjeseci i dali smo mu ime po muzevom pokojnom bratu koji je stradao prosle godine u saobracajnoj nesreci, imao je samo 18 godina. Mnogi mi govore da ne valja sto smo dali to ime jer je on tragicno poginuo te da bi nase dijete moglo naslijediti njegovu sudbinu. Vec se razmisljam da odemo promjeniti ime jer se bojim da se ne daj Boze ne dogodi ista sudbina.

  3. Postovani!
    Molim vas ako mozete da mi kazete kakav je obicaj kod nas Srba sto se tice davanja detetu ime po pokojnom dedi koji se zvao Milorad?