Да ли свештеник сме да лаже

Питање:
Молим да ми одговорите на следеће питање: Да ли свештеник сме да лаже? По моме, како сам ја учен од малих ногу, нико не би требао да лаже. Осим Божије заповести која каже: “Не сведочи лажно на ближњега свога”, наишао сам на један чланак у Парохијском Гласнику моје парохије, и на објашњење у њему, да је “сатана лажа и отац лажи” и да, када би се реч “сатана” преводила етимолошки на српски језик она би дословце у једном значењу била преведена и са речју “клеветник”. Пошто имам врло непријатно искуство у вези са мојим питањем, молим Вас да ми исто одговорите, да ли у случају да свештеник слаже, постоје одређене санкције, прописане правилима или како се то у цркви каже Канонима и да ли би свештеник, који би се ухватио у лажи, или се доказало да лаже, пријавом црквеним властима, или на грађанском суду, уопште узевши могао и даље да буде свештеник? Исто тако у Парохијском Гласнику сам нашао дословце да стоји, “Бог је Истина и извор Истине”, и да Христос каже са себе да је он “Пут истина и живот”. Из овога произилази да је сваки свештеник дужан да говори и проповеда само истину. Ако ово повеземо са наведеним примером да је “сатана лажа и отац лажи”, онда несумњиво долазимо до закључка да са свестеником који лаже, нешто није у реду. Желим стручан теолошки одговор, који би био поткрепљен са “фус-нотама”, и молио бих да ми на ово питање одговори о. Љубо, пошто је велики број његових одговора на које сам наишао, врло исцрпан и документован. Драган
Драган


Одговор:
Драги Драгане, свештеник не би требао да лаже и ако је лаж доказана онда на основу последица које је она донела он може да се од стране надлежних црквених власти санкционише. У таквом неспоразуму, све једно од његове тежине, побожан правослвни хришћанин тражи свој правни лек преко свог намесника стим што ће овај да његове жалбе проследи архијереју. Треба се уздржавати од грађанских судова пре него што се обрати црквеним, јер то може да буде велико искушење и штетно по душу.
То што сте рекли о лажи сасвим је тачно и нема никакве потребе да ја сада вама наводим некакве цитате и филизофирам. Лаж је лаж, било ко да је изнесе: епископ, свештеник или најпростији мирјанин. Ако се ради о некој парохијској нетрпељивости иземђу пастира и неког његовог чеда, ту ствари морају добро да се испитају, и бојим се да без јаких и документовних чињеница нема потреба да се узнемирава архијереј.
Ја нисам судија том свештенику нити вама, а посебно у овом недостаку чињеница, јер ово пишем на искреном поверењу да то што кажете да је тачно, тако да немам намеру да вам дајем тумачења црквених канона, него лепо, за то постоји надлежни епископ и епархијски суд који се баве ислеђивањем и утврђивањем чињеница, па се њима поменутим благочестивим путем обратите.
Са поштовањем и поздравима
Ваш оЉубo

Comments are closed.