Да ли све људске душе пре Христа одлазиле у Ад?

Питање:
Христос Воскресе! ! ! Нека нам буде свима благословен празнк. Имам и једно питање: С обзиром да се Христос спустио у ад и извукао Адама и Еву и остале
који су га слушали из ада, да ли то значи да су све људске душе пре њега одлазиле у ад с обзиром да је тек Христос припремио место за људе у Царству Небеском? Шта је било са Св.Илијом? Где се он узнео? То су ми мале недоумице.
Захвалан.
Ненад


Одговор:
Воистину Воскресе! Све људске душе одлазиле су у ад, јер је човек био истеран из раја. У Господњим речима да ће разбојник “заиста данас” да буде са Њим у рају, ми сазнајемо да је он као покајани злочинац ушао у њега, чак пре “највећег рођеног од жене” – св. Претече Јована и Крститеља. Тај разбојник је свесно и са активном душом ушао у рај.
За Илију и Еноха не знамо где су, али Свето Писмо сведочи да су тренутно у телу, и по њему они треба да се појаве међу људима последњих дана и буду убијени. Као што је четвородневни Лазар и после свог васкрсења морао да задовољи последице првородног греха и поново умре, исто тако ће и ова два Божја човека морати да подлегну смрти и тако васкрсну у дан општег васкрсења, и по обећању Божјем да наследе Ново Небо и Нову земљу.
Мојсеј и Илија били су на Тавору сведоци божанствене светлости и славе која очекује човека: Мојсеј за умрле, а Илија за живе; а Илија пре свега за себе, који негде у Богу живи али и даље у непрослављеном телу. Иако је Божјим промислом и благодаћу жив, он још увек није прослављен, и његово тренутно стање, мада је у Богу, није савршено, и да би био учесник Новог неба и Нове земље мора да посведочи за Христа и тако исповеднички умре, тј. да у Христу васкрсне своје тело за живот вечни. По Апостолу Павлу, ми у Христу сви умиремо да бисмо вечно живели. Дакле, овај његов живот “вековни” просто је ништа наспрам оног вечног и славе Господње која нас “усиновљене” очекује.
о. Љубо

Comments are closed.