Да ли смо ми настали од ванземањаца?

Питање:
Желео бих да ми кажете Ваше мишљење о раелијанцима, иначе секти у коју помало верујем. Раелијански покрет настао је у Француској почетком 70-тих година и данас броји око 120 000 чланова у свету. Све је почело 13.12.1973, како тврди њен оснивач Клод Ворилон Раел, иначе певач и спортски новинар. Негде у планинама у области Клермон-Фенала срео је ванземаљца и летећи тањир, познат у свету НЛО, који му је одао тајну настанка људске врсте. Он тврди да Бог није створио људе, јер су њих створили ванземаљци пре 25 хиљада година клонирањем у својим лабораторијама и овим летећим објектима пренели их на земљу. Људска врста настала је клонирањем од стране ванземаљаца, што значи да човек потиче од њих, а не од Бога. Реал тврди да потврда постоји и у Библији, али је због погрешног превода Елохим, што значи они који су дошли са неба, преведена као Бог. Раелијанци верују да душа умире са телом и да кључ вечног живота није у духовности, већ у вечној телесности коју је могуће постићи једино клонирањем себе самих. Реал тврди да је он Исусов полубрат и последњи пророк. Објасните ми неке недоумице око стварања света од Бога или ванземаљаца. Постоји не мали број случајева доласка ванземаљаца и виђања НЛО, јер уколико та бића поседују далеко развијенију технологију од наше, онда зашто не би постојала могућност да су нас они клонирањем створили? Хвала.
Еди
Еди


Одговор:
Драги Еди, Ми овако можемо у бескрај са питањима, а ко је кога створио, па и ове њихове ванземаљце? Пре свега, овде није јасно шта се подразумева под ванземаљцима: или су то бића са других планета, или су то жива бића (или Биће) која живе ван овог времена и простора? Једна од највећих трагедија рода људског јесте та да људи не разумеју реч Божију, која је откривена у Библији и пренета искуством историјске Цркве. Мени као човеку, смртном, болесном и јадном, шта може један вамземаљац да помогне? Може ли да ми из прашине и пепела обнови тело и поново га бесмртно сједини са душом; може ли да ми да наду да живим овим животом који је пун зла, безакоња и неправде, болести и мизерије; може ли да ми испуни дан миром и да осетим да је он имао свој смисао? Дакле, шта се налази на дневном реду, на радном столу једног ванземаљца за овоземаљски и вечни живот једног човека? И још нешто: цифра од 25 хиљада година није мала, и наспрам ње рођење оваплоћеног Логоса десило се јуче, недавно, чак можемо поколењима наших предака да дођемо до људи тог времена; а две хиљаде година је довољно да ови људи изгубе веру и почну да фантазирају ни мање ни више чак до 25 хиљада или милионима година, које наука све чешће помиње. Где је потребнија већа и јача вера, у Христа или у ванземаљце, који су се појавили пре 23 хиљада година? Осврнућу се на суштину Вашег питања, мада ово учење уопште не заслужује оволику пажњу. Кажу да они не верују у «духовност», него «вечну телесност», и да клонирањем човека они могу да је подаре човеку? Данас свако може да каже све шта мисли, па чак и да фантазира. Пре свега, ово ни мало није оригинално учење које садржи неки свој смисао, него је крађа главних црта хришћанске теологије, што сведочи и сам оснивач ове секте трвдећи да је он Исусов полубрат. Шта је то духовност? Испада да хришћани верују у духовност, а ови раелијанци верују у вечну телесност. Ово показује колико ми ништа не знамо о учењу вере коју исповедамо. Џаба нама духовност ако Христос није устао и победио смрт, тј. труљење овог тела које је раздвојено од душе. Апостол Павле рече: «Ако Христос није устао, узалуд вера наша» (1 Кор. 15, 17) . Ми увек морамо да имамо на уму да је душа и спасеног само получовек, крњи и некомплетан, да је њено стање привремено јер она тако није замишљена да битише. И душе светих Божијих угодника исто очекују васкрсење својих тела и «ново небо и нову земљу». Есхатологију ми сви помало заборављамо и некако се задовољавамо само спасењем душе, тј. да она не гори у «вештаственом огњу», који је од материје и који је уништава или мења њене форме (погрешно схватање) ; чак и ако душа живи у Богу и не врати се у тело она је губитник, и Златоусти не би могао да каже: «Аде, где ти је победа? ». Васкрсење је епицентар свега, сваке теологије и подвига, дакле спасење и душе и тела, тј. обновљење палог Адама којег још увек носимо у нама. Ми итекако верујемо у «вечну телесност», или, шире речено, у спасење човека и света, јер нас чека «ново небо и нова земља».
Када говоримо о технологији сваког развијеног степена, ми и даље говоримо о материји, јер је «технологија», и велики је апсурд да њу описујемо вечношћу, јер техника је само усавршени начин и искуство решавања препрека и проблема у времену и простору, тј. твари, коју је Неко створио и уредио њене природне законе, који су узрок развијању сваке технологије. Научно је доказано да се клонирање може вршити само на постојећем «материјалу», док њега самог и најсавршенија наука није способна да створи. Овде се отвара низ питања, пре свега, одакле потиче тај материјал на којем се врши селекција елемената (клонирање) и, ако су нам га ванземаљци уступили, и даље остаје ово питање отворено, дакле, одакле њима тај материјал, а да не питамо одакле су они дошли и ко је узрок њиховом постојању? Није јасно на шта се мисли када кажемо клонирање: да ли је то клонирање ванземаљаца или пак они сами клонирају човека? Пастирске учтивости ради решио сам да одговорим на ово питање, док само учење не заслужује озбиљнију пажњу, јер се ни учењем не може назвати због упадљивих нелогичности и противуречности. Ово учење уопште није разјаснило разлику између вечности и материје, и како то да шпекулацијом материје човек може да задобије вечну телесност? Ми не можемо да контролишемо ничија маштања! Чувајте се ових људи јер очигледно је да хоће паре, а што је још много опасније, они хоће вашу душу. Када сте се овако лепо образовали о овој секти, онда вас молим лепо да почнете да налазите знање и о хришћанству, јер никада није касно. Хришћанство је исто висока наука која мора да се савлада. И молим вас – што даље од ових варалица! Са благословом и поштовањем, О. Љубо

Comments are closed.