Да ли се славе рођендани?

Питање:
Помаже Бог, драги оци. Хтели бисмо прославити рођендан детета (2 године) , који ове године пада у време поста (25. јуна) . Живимо и радимо у Западној Европи, а хтели бисмо да позовемо децу разних вероисповести. Из тог разлога смо и одложили пут за Србију (за јули) , где бисмо хтели позвати фамилију и пријатеље. Остаје и даље питање како и када треба славити рођендане. Захваљујем Вам на труду.
Драган Милисављевић


Одговор:
Хришћани не славе рођендан већ имендан. Хришћани прослављају само три рођендана: Христов – Божић, Пресвете Богородице – Мала Госпојина и Рођење св. Јована Крститеља. Ми, хришћани, светитеље прослављамо онога дана када су уснули, преселили се у вечно царство Христово. Према томе, када да славите рођендан? Не знам.
О. Дејан

One Comment

  1. Помаже Бог, имам питање у вези славе. Мој отац није славио славу, није био ни крштен. Преминуо је, и не знам да ли смем да изаберем неког свеца, или баш морам да изаберем свеца на дан крштења. Такође, нико од укућана не слави славу, нити је у цркви осим мене (од скоро). И да ли је погрешно славити имендан ако није дан рођења у питању? Смем ли славити славу са 13 година?
    Хвала најлепше. 🙂