Да ли сам погрешио ако сам целивао католичко Христово распеће?

Питање:
Помаже Бог! Да ли сам погрешио ако сам целивао католичко (? ) Христово распеће? На путу до једне православне цркве на Вршачком брегу треба проћи једну другу црквицу и Христово распеће (по оријентацији вероватно католички или ко зна) . Помислио сам се да не треба тек тако да прођем поред распећа. Ово ми се десило једном или два пута, не више. Да ли ово треба исповедити?
Иван


Одговор:
Бог помогао, зашто мислите да је грех ако сте целивали распетога Христа. Свакако да су они који су поставили распеће Христово на твоме путу хтели да нас подсете, и када смо путници да је Христос за нас и због наших грехова пострадао. Па када путујете, пазите да и ви некога не повредите, и да и ви некога праведника не разапнете. А то што су поставили римо-католици, не мислим да је то грех. Није Христос само њихов Бог већ и наш. Знате ли шта се догодило једном на Косову у манастиру Дечани? Дошао је неки Албанац у манастир, а наш православни Србин га упита “откуд то да си ти Албанац дошао у наш манастир? ” А Албанац ће нашем Србину: Није то твој манастир, то је Божји, и може свако доћи у њега. Ето, као што видите, ви сте се поклонили Христу који је изображен у распећу и постављен на путу. Нисте се ви поклонили дрвету, већ сте у мислима имали Христа распетог. Ако сте тако поступили, не видим да је то неки грех. А то што су католици поставили распеће, а не православни, и то је Божја милост и дар Божји, а не људски, као што је и дар Божији да ето Србин, Стефан Дечански, велики светитељ, сагради храм Богу на Косову. Па то није само српско, већ сваког добронамерног човека.
У нади да ће вам ово помоћи, пуно вас поздравља о. Дејан, који вам жели да у здрављу дочекате светле дане Васкрсења Христовог.
о. Дејан

Comments are closed.