НАСЛОВНА » Мишљења на савремене теме, ПИТАЊЕ ПАСТИРУ » Да ли остати у вези са девојком

Да ли остати у вези са девојком

Питање:
Да ли треба остати у вези са девојком која се тешко одриче неких световних навика. Или треба бити стрпљив и убеђивати је у супротно. Молио бих оца Љубу да ми одговори. Унапред сам захвалан. Свим учесницима форума и часним оцима желим срећан Божић. Христос се роди! ! !
Жарко


Одговор:
Воистину се Христос роди! Драги Жарко, Реципрочно ово питање може да се упути и вама. Да ли је добра или лоша навика сама та ваша веза, која је, како сам ја разумео ван брака? Желите ли да говорите о њој зато што можда пуши, или пијуцка, или зато што се провокативно облачи и воли ноћни кабаре живот, или не пости; или зато што не зна да умеси погачу; или можда желите да говорите о вашој вези која је грех сама по себи? Шта значи „остати у вези“? Значи ли то да ви и даље сматрате да је уреду да се продужи незаконити и ничим, и ни пред ким, благословен сексуални живот, а да са друге стране условаљавате моралну норму. Зар то није оно евађелско „брвно“ које треба да избаците из вашег ока? Дакле, да ли сте ви спремни да се одрекнете ваших „световних навика“ и са њом поразговарате о томе? Њена реакција и однос према Цркви и њеном узакоњавању те ваше неблагодатне „везе“ може да вам да брз одговор. Питање је на какав сте крст спремни? И брак је крст, и зато се ми у самом чину венчања молитвено потсећамо „светих мученика“ и њихових венаца које су носили. Ако га изаберете таквог какав јесте ви касније не смете да осуђујете Цркву и Бога за ваш „мизеран“ брачни живот; а ако сте духовно јаки и у озбиљној љубави према њој, одговорићи вам речима св. Павла: „шта знаш, мужу, можда ћеш спасти жену“ (Кор. 7, 16) . Мој вам је савет једноставан: што пре излазите из тог вашег заједничког греха („везе“) , а ако нема љубави која мора да буде ту да покрива разне разлике између две различите личности, молим вас, одмах и без оклевања излазите и из те везе, јер нећете бити спремни да поднесете „пакао“ који сами својим духовним нехатом на будуће дане развијате.
Још један пут: ви немате право да је морлано осуђујете док сами не решите своје моралне недостатке, који су вам потребни за неосуђено примање светих Тајни тела и крви Христове. Њена реакција на ваше покајање даће вам одговор какав живот она замишља са вама па на основу ње и донесите мудру одлуку. Са благословом Божијим за добру одлуку, у Христу ваш: оЉубо

Овде напишите коментар уколико желите

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *