Да ли могу да постанем свештеник

Питање:
Помаже Бог оци.. занима ме да ли могу да постанем свештеник, да ли да уписујем богосл. факултет, ако тренутно имам девојку са којом имам сексуалне односе, а пре ње нисам имао? Јако ми је битно да би знао да ли да спремам тај факултет или не…свако добро…
Марко


Одговор:
Драги брате Марко, Пре рукоположења за ђакона, надлежни епископ одређује кандидату за рукоположење исповедника, искусног свештеника или свештеномонаха, који ће од кандидата за рукоположење затражити потпуну и искрену исповест. На основу исповести, коју прими од кандидата, исповедник сачињава “исповедно писмо”, које предаје епископу, а чита га и јавно пре Чина рукоположења. На основу тога исповедног писма закључује се да ли је кандидат достојан рукоположења. Дакле, духовник- исповедник ће на основу пројављеног кајања од стране кандидата, препоручити кандидата за рукоположење, и поред његових грехова “младости и незнања”, ако код њега примети искреност кајања, обзиром да нема греха кога милост и љубав Божја не може наткрилити. И Твоја огрешења са девојком, са којом се намераваш оженити и венчати у цркви у истом дану или пре грађанског брака, после пројављене исповести пре рукоположења, Твој исповедник Те може од њих разрешити (или их задржати) , обзиром на искреност Твога покајања и препоручити те за рукоположење.
Ако заиста желиш да будеш свештеник, затражи благослов надлежног епископа за ступање у брак, венчај се са својом избраницом и почни студирање теологије, а епископ ће одлучити када ће те рукоположити.
Срећне Божићне празнике и благословену 2010. годину Господњу жели ти о. Душан

Comments are closed.