Да ли могу да наставим пост

Питање:
Помаже Бог Пошто је данас почетак Петровског поста и то сам дуго чекао да почне, и јутрос када сам устао одмах сам јео онако поспао и заборавио да од данас почиње пост, и појео сам питу са вишњом и пошто се ту убацује јогурт итд ја сам прекршио пост, е да ли ја могу да наставим да постим од сутра или како.Јер бих баш волео да постим? ?
Stefan


Одговор:
Драги брате Стефане, веома ми је жао што је твоје питање дошло на ред тек на крају Петровског поста. Ти се успаничио на почетку поста када си, не размишљајући, појео парче пите у којој је било јогурта. И питаш се, да ли због те грешке можеш да наставиш пост! ? Шта мислиш, када си тога дана изашао и куће да си се непажњом спотакао и пао. Да ли би остао цео дан да лежиш на том месту или би устао и наставио пут, удвостручујући пажњу, да се опет не саплетеш. Ако си начинио саобраћајни прекршај, па те чак полиција и казнила, да ли би престао да возиш кола или бицикл? Пост је, као што знаш, добровољно одрицање од мрсне хране одређеног дана или у дужем временском периоду, ради појачане молитве и вежбања своје воље. Значи, пост није сам себи циљ, већ искључиво средство за духовно усавршавање. Огрешење, намерно или ненамерно, о режим поста, па и случај да премрсиш, није разлог да се пост прекине, већ напротив, подстрек да се посту приступа још озбиљније, као средству које чак и демоне прогони (Матеј 17, 21) . Пост није само у конзумирању посне хране (која је биљног порекла) и стриктном пажњом да се не узме ништа што је, на пример, животињског порека. Преподобни Јустин Ћелијски саветује: “Пост није спасоносан ако само тело пости. У богочовечанском, јеванђелском посту учествује сав човек: тело пости и душа пости”. Телеснио пост је ограничен на одређене дане или периоде, а духовни пост треба да траје целога живота. Тако учи и Свети Јован Златоусти: “Прави пост, који се састоји у уздржавању од сваког греха и чињењу добрих дела, треба да практикујемо и кад прође време предвиђено за телесни пост, то јест целог живота”. Ето, драги бртате Стефане, кад знаш која је сврха поста, онда ћеш знати и како да се односиш према телесном посту. Значи, ако ти се деси да се ненамерно, из непажње омрсиш у току поста или се нађеш у ситуацији, кад је боље да и премрсиш, него да изазовеш непријатно расположење, рецимо, у кући домаћина који те је позвао, немој прекидати због тога пост, већ настави даље да постиш. За нешто више од месец дана почеће и Великогоспојински пост, који је најкраћи од вишедневних постова, али је по строгости одмах иза Васкршњег, часног поста. То ти је прилика да се мало више вежбаш у уздржљивости, али и у појачаној молитви и созерцању, а што је и крајњи циљ телесног поста. Благословен и души користан нека ти је завршетак Апостолског поста, уз братски поздрав о. Душан

5 Comments

  1. Pozdrav
    Pocela sam da postim po prvi put,nemam nikakvih problema sto se tice hrane,ali imam problema sa muzem. Uvek kada je u moje prisustvo,ne osecam se ugodno, jednostavno prebacuje mi losa energija. Rekla sam mu da hocu da postim,i da me postedi uznemiravanja,svadje… Evo danas poceo da vice na mene,bez ikakvih bitnih razloga,poceo da me ponizava,vredja moju porodicu,preklinjao moje roditelje i rekao da nije musko tamo opstane. A da navedem da sam pre trpela nasilje. I bio prijavljen u policiji. Jednostavno neda mi mira. Cak sam mu rekla da se razvedemo,da je to bolje za oboje,rekao mi da cu da nastradam ukoliko ga odvojim od deteta (2.5 godina) Sta da radim? Da li da nastavim post,ili da ga prekinem? Iskreno nemogu ja to vise.

  2. Pomaze Bog..Bogu hvala pocela sam da postim nadam se da nikad nije kasno..ali prvi dan pezrovskog posta bese voda a ja popodne pojedoh krckavalj biljni..ja nastavih sa postom..zanima me dali smem da se pricestim u nedelju..

  3. Помаже бог имам два питање у суботу почиње госпојински пост сада мене занима да ли могу да једем купус салату или парадајз са биљним уљем на дијети сам па због тога питам иначе ја сам размишљао да суботом и недељом то да ручам а од понедељка до петка воће и поврће за четвртак знам требам јести рибу.Хвала Вам унапред на одговору.

    • Помаже Бог, данас сам случајно појела колач са чоколадом која није посна, прочитала сам садржај, писало је млеко у праху, али помислила сам да је и то посно, јер има и посно млеко у праху. Да ли могу да наставим да постим?

  4. Помаже Бог, одлучила сам да постим сваку среду и петак. Данас сам се да кажем намерно омрсила, јер су ме комшије позвале на торту и ја сам одмах рекла да и отишла иако сам знала да постим. Појела сам парче торте и сада ми је јако жао и не знам да ли ће ми Бог опростит. Како да се искупим?