Да ли је грех бити са удатом женом?

Питање:
Да ли је грех ако сам био са удатом женом?
Борко


Одговор:
Помаже Бог Борко, Била удата или не, нема разлике. Грех је.
Кад две особе супротног пола живе у “заједеници” која није благословљена преко св. тајне брака, чине БЛУД смртни грех.
Грех блуда има ту особину да сједињује два тела, мада на незаконит начин. (1. Кор. 6, 16) Због тога се овај грех прашта одмах након покајања и исповести, уз неизоставни услов да се више не понавља, али очишћење и отрежње тела од од блудног греха захтевају дуг временски период, како би веза која се укоренила у срцу и заразила душу била прекинута. Ради уништења те безбожне навике, Црква онима који су пали у блуд и прељубу одређује веома дуге рокове за покајање, након чега им допушта да се причесте. Код две особе супротног пола које имају склопљен брак, па једно од њих “буде ” са неком трећом особом чине ПРЕЉУБУ опет смртни грех.
Прељуба је била грех и у Старом Завету. Сматрана је за толико тежак преступ, да су кривци кажњавани чак смртном казном. У Новом Завету овај грех је добио нову тежину, јер су и људска тела добила ново достојанство. Она су постала удови тела Христовог, а прељубник наноси срамоту Христу и тако раскида јединство са Њим, претварајући удове Христове у удове блуднице (1 Кор. 6, 15) Прељубник се кажњава духовном смрћу, јер од онога ко падне у грех блуда одступа Дух Свети и за таквог се сматра да је пао у смртни грех, у грех који представља вечну погибију и вечно мучење у аду, ако се не излечи благовременим покајањем. Обрати се своме свештенику за исповест, ако то искрено урадиш, знај да је Господ милостив и пун љубави према свакоме од нас.
С поштовањем о.Драган

One Comment

  1. Zdravo. Pišem u ime brata. Upoznao je ženu koja je udana i crkveno i sudbeno, ali im je brak užas bio. Potpisali su papire za razvod pa ga zanima jeli grijeh biti sa takvom ženom? Pozdrav