Црнина и велики празници у време жалости?

Питање:
Помоз Бог! Молим вас занима ме да ли је ношење црнине у жалости обичај који требамо испоштовати јер нам то налијеже црква или је обичај настао у народу, или је можда нешто треће. Колико дуго се носи црнина за мајком? Зашто се црнина уопште носи? Ја ћу о мојој мајци мислити и жалити за њом док сам жива, прекид носења црнине ми ту ништа неће промијенити, а нити бих то вољела. Превише туге ми је у срцу да бих и помислила да обучем нешто свијетло, али да ли је баш само црно оно што морам да носим. Ако је то нешто везано за нашу вјеру и православље испостоваћу га без ријеци али пошто нисам сигурна не знам шта да радим. Вољела бих исто да ми кажете да ли има неке промјене у слављењу великих празника као што су Васкрс, Крсна слава, Божић с обзиром што сам у жалости? Неко каже да не ваља да се јаја шарају, да ли то задовољство треба да ускратим и дјеци? Тотално сам збуњена око свих обичаја тако да све што радим, радим са неком несигурношћу. За нека два мјесеца треба да почнемо правити кућу, требам ли је сада правити, слути ли то каквом злу? Молим вас помозите ми. Унапријед захвална!
Данијела


Одговор:
Драга Данијела, Колико је мени познато, ношење црнине је обичај, Црква то не захтева.
Што се тиче слављења Ускрса, славе и свих осталих Црквених празника, то није исто као и светско слављење, или на пример, сватови и т.д. Црква није само земаљска, него и небеска, и она и на небу и на земљи слави Ускрс и све остале Црквене празнике. То значи да и наши умрли исто славе са нама у молитви и духовној (а не светској – профаној) радости. Јаја се исто шарају, а и куће се праве и сав посао и живот се обавља онако како је часно и поштено и миломе Богу приступачно.
Поздрав, о. Срба

2 Comments

  1. Poštovani, molim Vas da mi odgovorite na pitanje: Da li osoba koja nosi crninu, može čestitati rođendan, slavu…itd. drugoj osobi?!
    Hvala!

  2. Pomoz Bog! Molim vas za odgovor,otac mi je umro prije 5 dana i za koji dan ako budem imalo bolje trebala bih se vratiti na posao na kojem nosim bijelu majicu i sarene hlace od uniforme a posto nosim crninu ne zelim da je skidam dok sam na poslu zbog te uniforme,mogu li reci sefu da ja ne mogu raditi u toj sarenoj uniformi?