Црквени брак пре регистрације у општини

Питање:
Помаже Бог! Имамо проблем у вези венчања: моја девојка и ја смо студенти, и живимо заједно од фебруара 2009. И пошто нам је стало да та заједница буде Богом благословена решили смо да се венчамо у цркви, а свадбу да правимо догодине на јесен, јер би до тада, ако Бог да, тебали да приведемо крају студије. Обоје смо из Жичке епархије и проблем је то што свештеник тражи да се пре венчања у цркви региструјемо у општини, што нама никако не одговара из више разлога: родитељи би хтели да се за свадбу остави бар церемонија у општини, јер би то у супротном био само ручак на који родбина и пријатељи треба да донесу поклоне, што свакако није у реду. Други разлог је што ми примамо стипендије, и то девојка од своје општине, а ја од своје, и због промене пребивалишта, она или ја би те стипендије изгубили. Још један проблем је што би у том случају био нерешен и статус здравственог осигурања… Питао сам свештеника за дозволу да потражим неког другог свештеника који ће нас венчати без регистрације у општини, и он ме је замолио да то радим ван Жичке епархије, јер би у случају некаквог проблема испало да је он дао благослов за то. Сада смо у великој дилеми, јер нам је јако стало до црквеног венчања и Божјег благослова, па молимо за савет.. унапред захвални
Зоран


Одговор:
Драги Зоране,  
Ја нисам свештеник у Србији, али мислим да је у Србији државни закон такав, да свештеник не сме да вас венча док се претходно не региструјете у општини. У супротном он може кривично да одговара пред законом.
Пошто нема друге законске могућности, зашто истога дана не закажете регистрацију у општини и у цркви венчање? Тако, најпре одете у општину и региструјете се, а одмах потом у храм и венчате се.
Пуно вас поздравља,  
о. Срба

Comments are closed.