Читање из часослова

Питање:
Помаже Бог! У мојој цркви нема вечерњег и јутрењег богослужења тако да ме интересује да ли ми православни мирјани можемо да прочитамо јутрење и вечерње богослужење које се налази у часослову (изузев текстова намењеним свештеницима) ? С поштовањем
Марко


Одговор:
Драги Марко, Обично по манастирима где неме свештеника да служи сваки дан прихваћена је пракса исчитивања богослужбеног текста, завршно са Обједницом, или Изобразитељном. Све места која припадају свештенику прескачу се. Али то треба да се ради са нечијим блaгословом. Пре свега, то значи да мора да вас неко од стране јерархије познаје и зна ваше духовне способности. Само питање открива да ви можда нисте способни да то радите на своју руку, јер службе вечерње и јутрење «не налазе се у Часослову». То што ви тамо видите јесте само форма – шаблон поменутих служби, и без Октохиха и Минеја, а постом Триода или Пнетикостара, службе губе свој оргинални смисао.
Ако знате шта радите, наравно само уз благослов вашег надлежног пароха, ви миожете да исчитавате службу онако како то Типик налаже.
Поздрав
оЉубо

Comments are closed.