Читање Акатиста; венчање у току месечног циклуса

Питање:
Прво да Вам се захвалим на досадашњим одговорима, били су ми од велике помоћи. Молим Вас за помоћ у следећим дилемама… 1. Да ли се Акатист Пресветој Богородици и Акатист Господу Исусу Христу могу читати произвољно (по жељи и потреби) или постоји одређено правило за читање истих? И још, да ли се могу читати у било које време или можда постоји одређено време када се читају, можда када су у питању празници? Уопште, постоје ли правила која том приликом треба испратити? 2. Ових дана сам прочитала у православној књизи да се не би требало венчавати када жена има менструацију. Доста сам се забринула јер сам се тад сетила да сам је ја имала када смо се супруг и ја венчали у цркви. Ипак, морам да напоменем да је то био последњи дан и да могу да кажем да скоро да је нисам имала уопште. Али ипак, ….. Оче, шта да радим сад? Неизмерно хвала.
Н.Н


Одговор:
Драга, Данас су акатисти тако популарни да га неки људи и сами пишу. Са тим треба бити опрезан. Химна хвале су лепо и дубоко молитвено осећање и здрав молитвени однос према Светом, када поред запомагања и потрежњи и благодаримо. Да, постоји правило како се чита или пева акатист. Он је део богослужења и убацује се после шесте песме канона на јутрењу, и увек почиње са кондаком који написан у самом акатисту. У келејном правилу акатист се чита са каноном истом светом. Почетак је уобичајен, па 50 псалам, тропар и кондак светом и онда канон до шесте песме, а после ње акатист, и када се заврши после истог кондака продужава се канон заршно са деветом песмом. После канона чита се молитва Светом. Можете да их читате на сам празник или у било које време у години.
Шта је било било је и немо више да се бринете, осим да пазите да када имате свој месечни циклус да не прилазите светој чаши. Са поштовањем и благословом
оЉубо

Comments are closed.