НАСЛОВНА » Молитва и Богослужење, ПИТАЊЕ ПАСТИРУ » Читање акатиста

Читање акатиста

Питање:
Помаже Бог Оче, Чула сам да читајући одређене акатисте можемо пмоћи себи и другима како у болести тако и у решавању разних животних проблема. Бећ дуго, дуго не радим и моја је материјална ситуација изузетно лоша иако се годинама трудим да то променим, па ме с тога занима који акатист би требало да читам. Било би ми од велике помоћи када бисте ме у све ово упутули детаљно, односно да ми кажете да ли постоје одређена правила, када и колико дуго (дан – два, или више) треба да се чита акатист, да ли се чита испред иконе светитеља, када не треба читати акатист итд. Хвала!
Јованка


Одговор:
Драга сесро Јованка, Једна дефиниција молитве гласи: Молитва је дисање душе. То треба да значи: као што је дисање важно за људски живот, тако је и молитва важна за духовни живот човека. Онај ко више не дише – мртав је; ко се више не моли његова вера је мртва. Ко само површински дише, болестан је; ко се само површински, формално моли, његова вера је закржљала. Зато Христос непрекидно од нас захтева: „Молите се да не паднете у искушење“ (Лука 22, 40) .
Молитва треба да буде постојана, стална и истрајна: „Иштите и даће вам се, тражите и наћи ћете; куцајте и отвориће вам се, јер свако који иште, прима“ (Матеј 7, 7-8) . Но, дешава се понекад да ми иштемо, а не примамо, јер иштемо оно што не треба, по речима Светог апостола Јакова: „Иштете и не примате, јер зло иштете“ (Јаков 4, 3) .
Понекад су људи нестрпљиви и незадовољни што им Бог одмах не испуњава оно што га моле, а заборављају да у Молитви Господњој стално понављају: „Да буде воља Твоја“. Богу није нужна наша молитва, али наш живот захтева молитву. Бог зна шта нам је потребно, а ми у молитви настојимо да сазнамо вољу Божију и да у том правцу усмеравамо свој живот. Само онај зна правилно да живи, ко зна правилно да се моли.
Богу се треба молити непрестано и на сваком месту. Но, ради лакшег одржавања молитвеног правила, Црква препоручује својим верницима да се редовно моле ујутро и увече: ујутро, да би молитвом отпочели нови дан, а увече да, сагледавши дан који је прошао, замоле за мирну и спокојну ноћ. Јутарње и вечерње молитве наћи ћеш у сваком Православном молитвенику, којих данас има у изобиљу. Сем јутарњих и вечерњих молитава у Молитвенику се налазе и молитве за посебне потребе и разне случајеве (за Божју заштиту, за покојне, у невољи, за децу, у болести, против напада ђавола итд) .
Чула си да читањем разних акатиста можеш помоћи и себи и другима. Да поновим: у Молитвенику ћеш пронаћи молитве за сваку потребу и њих читај са пажњом и удубљивањем у њену садржину, настој да успоставиш диалог са Богом коме се обраћаш, као што је то учинила жена Самарјанка на бунару Јаковљевом. А Свети Серафим Саровски каже: „Сила молитве је бескрајна и више од свега другог она нам доноси благодат Духа Божјег. Молитва нас оспособљава да можемо да говоримо са милостивим и животворним Господом. Али ми треба да се молимо до оног момента кад Господ кроз своју благодат сиђе у нас. Кад је Он у нама, молитва мора да престане, јер је испуњена: „Дођи и усели се у нас и очисти нас од сваке нечистоте и спаси, Благи, душе наше“. Одлазећи или долазећи, седећи или стојећи, на послу или у цркви, увек треба твоје усне да понављају: „Господе Исусе Христе, помилуј ме грешну! “
И коначно нешто о акитистима, за које си чула и које желиш да читаш. Данас је настала права поплава акатиста многобројним Светим Божјим угодницима. Највећи број тих акатиста није „прошао“ кроз Цркву, што значи да нема критичку оцену Цркве, што се тиче саме садржине или превода на српски језик. Највише се употребљава Акатист Пресветој Богородици (Благовештенски, Путеводитељици, Тројеручици) , затим Акатист Исусу сладчајшем (најслађем) и Акатист Светим Анђелима. Ти акатисти су штампани и у званичним молитвеницима Српске православне цркве. Акатист можеш читати у свако доба дана, на сваком прикладном месту, а свакако да је најбоље пред иконом Господа Исуса Христа, Пресвете Богородице или пред Славском иконом. У сваком случају и у Акатисту се за помоћ обраћамо Богу, а молимо и посредовање Пресвете Богородице, Светих Анђела и Светих Божјих угодника, чији акатист читамо. Не постоји ограничење колико пута ће се један акатист дневно читати. Сама реч „акатист“ значи – неседални-, па се за време читања или слушања акатиста не сме седети, већ стојећи, пажљиво читати или слушати.
Но, немој се, сестро Јованка, задовољавати само молитвама из молитвеника, а поготово акатистима, већ настој да свој „контакт“ са Богом остварујеш у Светој литургији, у заједничкој молитви, за коју је Христос рекао: „Јер где су два или три сабрана у моје име, онде сам и ја међу њима“ (Матеј 18, 20) . На Литургији треба активно учествовати и што је могуће чешће се причешћивати, после телесне и духовне припреме и Свете тајне исповести.
Молим се заједно с Тобом Господу Богу да нађеш посао, који ће Ти решити материјалне проблеме, али и тада не заборави да наставиш са молитвом, јер „птица је птица ако лети; цвет је цвет ако цвета; човек је човек, ако се моли“. На почетку Петровског поста свако добро од Господа жели и срдачно Те поздравља у Христовој љубави о. Душан

11 коментар(а)

Овде напишите коментар уколико желите

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *