Чинови у Православној цркви и ношење браде

Питање:
Помаже Бог! Поштовани оче, ја припадам генерацији младих који нису имали ту срећу да имају веронауку као предмет у школи (завршила сам средњу школу 1998. у Србији) . И од пре 3 године не живим у Србији па јако тешко долазим до литературе о вери и Православљу.
Прелиставајући календар наше Епархије приметила сам да свештеници имају различита звања или титуле или чинове (не знам како да их назовем) . Пример: јереј, архимандрит, јеромонах, протојереј, протођакон, протојереј-ставрофор итд. Не знам шта ти називи представљају и не знам како да их поређам на лествици, који је најнижи а који највиши чин? Друго питање: ја сам рођена и крштена у Шведској (1979.) , када овде још није било Српске Православне Цркве ни свештеника. Мене је крстио отац Николај из Естоније. Оно што ме чуди када гледам слике са крштења је зашто свештеник нема браду? Ја сам мислила да сви православни свештеници треба да имају браду? Унапред захвална на одговору
Лана


Одговор:
Драга Лана
Свештеници углавном носе браду. То је обичај и традиција, али не и неко “гвоздено” правило, без кога се не може бити свештеник.
Ево графикона чинова у Православној цркви

Поздравља те
о. Срба

Comments are closed.