Целивање Икона и Литургија.

Питање:
Помаже Бог, оче Дејане. Крштен сам у Српској Православној цркви и редовно идем на Свете Литургије недељом, а питање које сам поставио је из разлога што сам прочитао да после примања светог причешћа не треба цјеливати иконе.Довело ме у недоумицу то што се у нашој цркви након завршетка свете Литургије вјерницима дијели нафора и просто сам у недоумици око тога да ли тај дан треба цјеливати иконе. Постављајући питање о духовном значењу примања нафоре, желио сам сазнати нешто више о самом симболичком значењу, будући да сваки дио литургије у својој симболици има пуни свој значај и значење.
Срдачан поздрав од
Породица Пејовић


Одговор:
Бог Вам помогао! Свештеници саветују хришћане да не треба целивати иконе после причешћа да не би случајно која честица светог причешћа остала на иконама.
Што се тиче дељења нафоре после свете литургије, свакако да има
значење. Лакше ћете то разумети ако схватите да су се у првим временима хришћанства, хришћани сакупљали на заједничкој молитви и “ломљењу хлеба”. И дан данас је обичај у неким православним црквама да хришћани доносе хлеб у цркву да би се споменули њихови (живи или уснули) , и после би се тај хлеб враћао хришћанима.
Пуно поздрава о.Дејан

Comments are closed.