Будисти, муслимани, индуси

Питање:
Хтела бих да питам а не могу да схватим шта је са другим религијама.
Будисти, муслимани, индуси – у шта вјерују они, да ли ће Бог и њих васкрснути, зашто сви људи нису део наше цркве.
И шта се дешава са душом намерно абортираног детета
Маја Трпческа


Одговор:
Помаже Бог, Надам се да ћете разумети да је Бог дао човеку слободну вољу. Човек би требало сам да одлучује о неким стварима, па тако о вери којој ће припадати. Наша вера је вера у васкрсење. Ми верујемо да је Бог васкрсао и да ће нас васкрснути, ми који се називамо хришћанима и који верујемо у васкрсење.
Сада ја вас морам питати: Да ли је поштено да Бог васкрсне некога који поред своје слободне воље не жели да припада Христу, већ жели да буде поред неког металног идола који се назива буда или змај или аждаја? Да ли је поштено да против његове воље Бог њега васкрсне и да он буде са хришћанима а то никада није желео да буде на земљи на којој је провео 50, 60, 70 или већ колико година је живео на свету? Да ли је поштено? Није. Према томе, Бог воли свакога човека и Бог хоће да се сви спасу. Али Бог не може против слободне воље људске, а он или она, може да жели свим срцем да буде муслиман и да верује у Мухамеда пророка или Алаха, или у идоле као што су Буда, или тамо неке аждаје…
Према томе, Бог жели да се сви спасу и ми желимо да се сви спасу, а спасење је једино са Христом који је показао на много начина, па и својим васкрсењем да за Њега ни смрт овосветска не представља ништа. Међутим, ми нити желимо некога натерати да буде хришжанин, ако он то заиста не жели, нити хоћемо на силу некога терати. Данас је Свето Писмо, верујем, преведено на све језике света, ако не на све, онда на велику већину. За Христа ретко ко да није чуо. Мисионара има свуда и на западу и на истоку, и на северу и на југу. Према томе, није поштено да Бог некога на силу стави код хришћана и код себе кад он или она то не жели. Значи, није питање Бога већ је питање те особе која жели или не жели да буде са Христом.
Што се тиче абортуса и душе детета које је на силу убијено, боље се питајте шта је са душом особа које су их убили. Са допуштењем маме, тате, доктора, деде, бабе или ко је већ у то умешан. Оно дете је мученик. И не плашим се за његову душу, већ за душу оних који су га убили.
о. Дејан

Comments are closed.