Број икона у кући

Питање:
Поштовани, од срца вас поздрављам и надам се да ћете ми одговорити, јер имам дилему. Желела сам да поседујем Лепавинску икону Пресвете Богородице, али ми је супруг у међувремену купио другу икону Пресвете Богородице – Казанску. Ја сам после тога набавила и Пресвету Богородицу Лепавинску. Занима ме да ли могу обе иконе да држим у кући на истом месту тј. на источној страни и да ли бих могла да направим себи мали кутак за молитву са иконама у соби у којој нико не борави пошто ми је на другим местима неприкладно да их држим, јер немам велики простор. Надам се да је моје питање прикладно. С поштовањем.
Радослава


Одговор:
Драга сестро Радослава, Православни Хришћани веома поштују свете иконе и стављају их у своје куће и станове на почасна, добро видљива места. Настоји се да иконе Господа Исуса Христа, Пресвете Богородице, Крсне славе и друге, буду постављене на источни зид дневне или главне просторије у стану. Међутим, ако је конфигурација стана таква, да на источном зиду мора бити регал или су на тој страни прозори, онда се иконе стављају на северни или јужни зид (североисток/југоисток) . И ту се гледа да буду уочљиве, да их не покривају отворена врата или да не буду иза леђа, рецимо изнад троседа. Место где су постављене иконе треба да буде приступачно, како би се лако могло палити кандило и вршити домаћа молитва испред њих. Врло је погодно, као код православних Руса, да иконе, односно читав мали иконостас, буду у једном од углова главне собе. Ту је онда и мали сточић (или једноставно полица) , на коме се налазе остали предмети православне побожности: кадионица, угаљ и тамјан, фитиљи за кандило, кита босиљка, бочица богојављенске водице, гранчица бадњака, врбова гранчица и духовски венчић, коначно и Православни молитвеник, за породичну и личну молитву. Број икона у једном стану или кући није ничим ограничен. Иконе се могу постављати у све просторије, које се користе за становање (дневна и спаваћа соба, трпезарија, кухиња, дечја соба и гостинска, предсобља, ходници и тремови) . Ни избор икона није стриктно одређен. Поред икона Господа Исуса Христа, Пресвете Богородице и иконе Крсне славе, могу се стављати празничне, или иконе светих. Разуме се, да све иконе које се уносе и стављају у стан, треба да буду освећене, а освећење икона се може извршити у цркви или у стану. Ето, драга сестро, то би била упутства о иконама у православном дому. Ти пишеш да сада имаш две иконе Пресвете Богородице, Казанску и Лепавинску. Ако желиш и ако ти простор дозвољава, можеш их обе ставити на источни зид примаће собе, између њих би можда могла да ставиш икону Крсне славе. Могуће је и раздвојити их у две собе. Мали кутак за домаћу и личну молитву, са крстом и више икона (по руском обичају) , како смо га описали, врло је леп и практичан део куће или стана. Ако си у прилици, учини то. По сведочанству Светог Јована Златоуста “Часни Крст се налази свуда, у кућама, на пијацама, у пустињи, на брежуљцима и на бреговима, на лађама и на острвима, на постељама, оружју и брачним одајама, на златним и сребреним судовима и на стенама. Јер ми се не стидимо крста, напротив, он нам је драг и мио свуда, где год може бити изображен (насликан) “. Оно што важи за Часни Крст, важи и за православне иконе. Оне могу бити на сваком чистом месту, које приличи светињи иконе. Пријатне молитвене тренутке пред иконама Пресвете Богородице жели и срдачно поздравља о. Душан

2 Comments

 1. Postovani,
  Šta da radim sa starom ikonom koja je propala pritom nije osvestana u crkvi?
  Kupila sam novu ikonu u crkvi koja je neravno osvestana?
  S poštovanjem
  Snezana

 2. Poštovani,
  obraćam Vam se sa jednim pitanjem koje već Duzi niz meseci razmislim i drzim u jer nisam siguran da li moze .
  Porodicn slava nam je Sv.Jovan ( slavi se ko roditelja u kuci) Ja u kuci na zidu imam postavljenu ikonu Sv Jovana koju sam dobio sa Hilandara , a ujedno sam kupio Jos jednu ikonu Sv .Jovana koju cim sam je ugledao morao sam je kupiti, a inače je iz manastira sa Oplenca. Ikona mi već duže vreme stoji na ormaru jer neznm gde da je stavim . Pa me interesuje da li je mogu postaviti na isti zid koji je predviđen za ikone pored već jedne ikone Sv.Jovana.
  Hvala na pomoći