Брак између две сестре и два брата?

Питање:
Благословите, оци. Молим вас да ми дате одговор на следеће моје питање: да ли црква дозвољава брак између две сестре и два брата. Ситуација је следећа: старији брат је ступио у брак са старијом сестром, али после извесног времена млађи брат је узео млађу сестру, и сад (говорим о млађем пару) су заједно 8 година, али нису венчани у цркви (ја сад не знам да ли то црква дозвољава) и хтели бисмо да предложимо овом пару да се венчају у цркви, али хоћемо да нам дате духовну поуку и кажете која су правила цркве и шта канони допуштају. Конкретније да опишем ситуацију: после везе измедђу млађег брата и сестре, родитељи су им се наљутили и нису разговарали с њима око 7 година, а сад су се помирили. Млађи пар сада иде у цркву и ми бисмо хтели да знамо шта треба да се уради у овој ситуацији. Хвала на одговору и поздрав из Македоније. ХРИСТОС СЕ РОДИ!
Благоје


Одговор:
Драги Благоје, Ваистину се роди Спас! Црква не дозвољава брак између два брата и две сестре, зато што су они у пријатељском сродству.
Можда већ знате, постоје три врсте сродства: 1. крвно
2. пријатељско и 3. духовно.
Пријатељско сродство настаје брачном везом две, три или више различитих породица. Чим се старији брат оженио, његов млађи брат се одмах нашао у шетвртом степену ПРИЈАТЕЉСКОГ сродства са сестром своје снаје, и због тог сродства они се не могу узети. Ако имате у близини неког свештеника, можете се код њега распитати и он ће вам објаснити.
Поздрав, о. Срба

Comments are closed.