Брак и сродство

Питање:
Да ли је могућ брак између момка и дјевојке, која је од зетовог брата ћерка? Надам се да сте разумјели питање? Хвала унапред!
Matija


Одговор:
Драги брате, Момак, о коме је реч, стоји са девојком, која је кћерка брата његовог зета, у ПЕТОМ СТЕПЕНУ ДВОРОДНОГ СРОДСТВА. Брак у овом степену, на основу одлуке Светог архијерејског сабора Српске цркве од 25. октобра 1923. године, дозвољен је након одобрења надлежног епископа. Значи, ако дође до озбиљне везе и брака између ово двоје младих, њихов надлежни свештеник ће затражити диспенс, благослов надлежног епископа, наводећи тачно степен сродства. Благословен улазак у Свети и часни пост жели ти о. Душан


Двоје људи који имају децу, рачунају се као једно (“биће двоје једно тело” (Постање 2, 24) ) . Најбоље је узети неки пример, и графички га представити. На пример Милош и Драгана су муж и жена, они имају двоје деце, Јована и Катарину. Јован је ожењен Бојаном и они имају Петра и Ану, Катарина удата за Гојка и имају Веру и Зорана, респективно:

 М=Д | | Ј = Б К = Г | | | | П А В З 

Степен сродства измећу две особе једнак је броју вертикалних цртица, које треба прећи да би се спојиле те две особе. Милош и Јован (отац и син) су у првом степену сродства, дели их само једна цртица. Исто важи и за Драгану и Јована (мајка и син) . Такође у првом степену је и Катарина са својим родитељима. Јован и Катарина (брат и сестра) су у другом степену сродства. Од Јована до родитеља има једна вертикална цртица, затим од родитеља до Катарине има још једна вертикална цртица, то је укупно две = 2. степен сродства. Петар и Катарина (братанац и тетка) су у трећем степену сродства. Од Петра до Јована и Бојане је једна цртица, затим преко њих до Милоша и Драгане је још једна цртица, а још једна је цртица да се од М=Д спусти до Катарине. Деда и баба (М=Д) са неким од унука, нпр. са Вером су у 2. степену сродства. Ана и Зоран (деца од брата и сестре/брат од тетке/сестра од ујака) су у 4. степену сродства. И тако даље… О склапању брака погледајте ову адресу: http: //www.rastko.rs/bogoslovlje/bracna-pravila/index.html Ево и примера: две особе, мушко и женско (наглашавам) , могу да ступе у брак без икаквих сметњи ако су у 8. степену сродства, што значи да ако имају заједничког чукундеду/чукунбабу, могу да ступе у брак. Две особе којима је заједнички прадеда/прабаба су у 6. степену сродства, они за ступање у брак имају сметњу, али уклоњиву. То значи да надлежни архијереј може да разреши ту сметњу, тј. да да дозволу. Ако је у питању 5. степен сродства, ту сметњу може да отклони једино Синод. Испод 5. степена то је неуклоњива брачна сметња, ту се брак не може склопити. До 4. степена, брак је немогућ. Од 5. до 7. степена, брак је могућ, под условом да се добије дозвола од Синода или архијереја (у зависности од степена сродстава) Од 8. степена па надаље нема никаквих сметњи, брак се може слободно склопити.

Comments are closed.