Борба против страсти

Питање:
Поштовани оче, помоз Бог! Прочитао сам да хришћанин мора да се учи борби против страсти. Борба против страсти је рат тежи од свих ратова. Тај рат се може упоредити са ношењем крста. Свети Исак Сирин о овоме каже: Овакво ношење крста има два вида: 1. телесно одрицање и 2. молитвено размишљање о Богу, и обитавање у молитви и зове се созерцање. Мене, драги оче, интересује: шта то значи молитвено размишљање о Богу и шта при томе треба да се дешава у нашем уму? О чему треба да се размишља? Да ли треба да изгјегавамо слике и представе у уму? Хвала вам унапред и нека вас Бог чува!
Славиша


Одговор:
Драги Славиша, Молитвено размишљање, као борба против страсти, користи се са циљем да се наш ум запосли како не би блудео около и купио свакојаке утиске које нам овај свет, а нарочито ђаво, намеће и убацује у њега. Значи, ако је ум заузет добрим стварима, он неће лутати и бити подложан за лоше ствари, које га прљају и оштећују.
Молитвено размишљање о Богу је управо то што и сама реч каже: човек често прочита по неки део из светих отаца, из молитвеника, а потом размишља о томе што је прочитао или у цркви на богослужењу слушао. Ови текстови нас надахњују и пружају материјал који позитивно инспирише наш ум, приближавајући нас Богу на мислени начин.
Поздравља те, о. Срба

Comments are closed.