Молитве после светог причешћа

Слава Ти, Боже, Слава Ти, Боже, Слава Ти, Боже.

Затим следеће захвалне молитве:

Благодарим Ти, Господе, Боже мој, што ме грешника ниси одгурнуо већ си ме удостојио да будем причесник Светиња Твојих. Захваљујем Ти што си мене недостојног удостојио да се причестим Твојим пречистим и небесним даровима. Но, човекољубиви Владико, који си нас ради умро и васкрсао и ове нам страшне и животворне Тајне Твоје даровао на добро и освећење душа и тела наших, дај да оне буду и мени на исцељење душе и тела, на одгнање сваког противника, на просвећење очију срца мог, мир душевних сила мојих, на веру непостидну, и на љубав нелицемерну, на испуњење премудрости, на очување заповести Твојих, на умножење божанске благодати Твоје и на усвојење царства Твога, да њима чуван у светлости Твојој увек помињем благодат Твоју, и да више не живим себи, већ Теби нашему Владару и Добротвору, и да тако отишавши из овог живота с надом на живот вечни, стигнем у вечни покој, тамо где је непрестано ликовање оних који празнују, и бескрајна сладост оних који гледају неисказану красоту лица Твога, јер си Ти истинита жеља и неисказана радост оних који љубе Тебе, Христе Боже наш, и Тебе пева сва твар вавек. Амин.

Молитва светога Василија Великог:

Владару Христе Боже, Царе векова и Творче свега, захваљујем Ти за сва добра која си ми дао и за причешће пречистим и животворним Тајнама Твојим. Молим Те, Благи и Човекољубиви, сачувај ме под кровом Твојим и у сенци крила Твојих, и даруј ми да се чистом савешћу до последњег даха свог достојно причешћујем Светињама Твојим на отпуштење грехова и на живот вечни. Јер си Ти хлеб живота, извор светиње, давалац добара, и Теби славу узносимо са Оцем и Светим Духом, сада и увек и у векове векова. Амин.

Молитва Метафрастова:

Саздатељу мој, који си ми добровољно дао Тело Своје за храну, који си огањ што спаљује недостојне, не спали ме, но још продри у моје удове и саставе, у све зглобове, у унутрашњост, у срце. Спали трње свих сагрешења мојих; душу очисти, мисли освети, учврсти саставе с костима, просвети пет простих чула, и свега ме прикуј за страх Твој. Увек покривај и чувај ме од сваког дела душегубног и речи. Очисти ме, и умиј ме, и украси ме; улепшај (ми душу), и уразуми ме, и просвети ме. Покажи ме Твојим стаништем јединога Духа, а никада стаништем греха, да, уласком Причешћа, од мене као од огња бежи сваки злотвор, свака страст, као од дома Твога. Заступнике приводим Ти све свете, вође бестелесних сила, Претечу Твога, премудре апостоле, и још Твоју непорочну, чисту Матер, чијим молбама прими мене, слугу Твога, милосрдни Христе мој, и учини сином светлости. Јер си Ти, Благи, једини и освећење и светлост душа наших, и Теби, као што приличи, сви узносимо славу сваки дан, као Богу и Владару.

Молитва четврта:

Твоје свето Тело, Господе Исусе Христе Боже наш, нека ми буде на живот вечни, и пречасна Крв Твоја на отпуштење грехова. Ово Причешће нека ми буде на радост, здравље и весеље; и на Твом страшном другом доласку удостој ме грешника да станем са десне стране славе Твоје, заступништвом пречисте Матере Твоје и свих светих Твојих.

Молитва Пресветој Богородици:

Пресвета Владичице Богородице, светлости помрачене душе моје, надо, заштито, прибежиште, утехо, радовање моје, захваљујем Ти што си ме недостојног удостојила да будем причесник пречистога Тела и пречасне Крви Сина Твога. Но, Ти, која си родила истиниту Светлост, просвети умне очи срца мога; Ти, која си родила извор бесмртности оживи мене умртвљеног гресима; Ти, која си нежно милостива Мајка милостивог Бога, помилуј ме и дај ми умилење и скрушеност у срцу, и смиреност у мислима мојим, и повратак из ропства помисли мојих, и удостој ме да до последњег даха свога неосуђено примам светињу пречистих Тајни на исцељење душе и тела, и дај ми сузе покајања и исповести, да бих Те певао и славио у све дане живота свога, јер си благословена и прослављена у векове. Амин.

 

Коментарисање није више омогућено.