Царски Часови на Свети и Велики Петак

ЧАС ПРВИ

ЧАС ТРЕЋИ

ЧАС ШЕСТИ

ЧАС ДЕВЕТИ

ИЗОБРАЗИТЕЉНА

ОТПУСТ

 


 

ЧАС ПРВИ

 

Свештеник: Благословен Бог наш свагда, сада и увек и у векове векова.

Чтец: Амин.

Свештеник: Слава Теби, Боже наш, слава Теби.

Царе небесни, Утешитељу, Душе Истине, који си свуда присутан и све испуњаваш, Ризнице добара и Даваоче живота, дођи и усели се у нас, и очисти нас од сваке нечистоте и спаси, Благи, душе наше.

Чтец: Свети Боже, свети Крепки, свети Бесмртни, помилуј нас. (Трипут)

Слава Оцу и Сину и Светоме Духу, и сада и увек и у векове векова. Амин.

Пресвета Тројице, помилуј нас; Господе, очисти грехе наше; Владико, опрости безакоња наша; Свети, посети и исцели немоћи наше, имена Твога ради.

Господе, помилуј. (Трипут)

Слава Оцу и Сину и Светоме Духу, и сада и увек и у векове векова. Амин.

Оче наш који си на небесима, да се свети име Твоје, да дође царство Твоје, да буде воља Твоја и на земљи као што је на небу; хлеб наш насушни дај нам данас; и опрости нам дугове наше као што и ми опраштамо дужницима својим; и не уведи нас у искушење, но избави нас од злога.

Свештеник: Јер је Твоје царство, и сила, и слава Оца и Сина и Светога Духа, сада и увек у векове векова.

Чтец: Амин.

Господе, помилуј. (Дванаест пута)

Слава Оцу и Сину и Светоме Духу, и сада и увек и у векове векова. Амин.

Ходите, поклонимо се Цару нашем Богу.

Ходите, поклонимо се и припаднимо Христу, Цару нашем Богу.

Ходите, поклонимо се и припаднимо самоме Христу, Цару и Богу нашем.

И три поклона.

 

Псалам 5.

Чтец: Речи моје чуј, Господе, разуми вапај мој. Пази на глас мољења мога, Царе мој и Боже мој. Јер ћу се Теби помолити, Господе. Ујутру ћеш услишити глас мој, ујутру ћу стати преда Те, и видећеш ме. Јер Ти ниси Бог Који хоће безакоње. Неће се код Тебе наћи лукави, нити ће се одржати безаконици пред очима Твојим; грло им је гроб отворен, језицима својим дволичаху. Суди им, Боже, да одступе од замисли својих; по мноштву безбожности њихове одбаци их, јер Те озлоједише, Господе. И да се веселе сви који се уздају у Тебе; довека ће се клицати, и уселићеш се у њих. И хвалиће се Тобом сви који љубе Име Твоје. Јер ћеш Ти благословити праведника, Господе; благовољењем као оружјем венчао си нас.

 

Псалам 2.

Чтец: Зашто се узбунише народи и племена смислише залудне ствари? Сабраше се цареви земаљски, и кнезови се окупише заједно на Господа и на Помазаника Његовог. Раскинимо окове њихове, и збацимо са себе јарам њихов. Онај Који живи на небесима подсмејаће им се, и Господ ће им се подругнути. Тада ће им говорити у гњеву Своме, и у јарости Својој потрешће их. А ја сам од Њега постављен цар на Сиону, гори светој Његовој, јављајући заповест Господњу: Господ рече мени: Син Мој јеси Ти, Ја Те данас родих. Тражи од Мене и даћу Ти народе у наследство Твоје, и у посед Твој крајеве земље. Напасаћеш их палицом гвозденом, као сасуде грнчарске разбићеш их. И сада, цареви, уразумите се; научите се све судије земаљске. Служите Господу са страхом, и радујте се Њему с трепетом. Примите васпитно карање, да се не разгњеви Господ, и погинете са пута праведног. Када се разгори убрзо гњев Његов, Блажени сви који се уздају у Њега.

 

Псалам 21.

Чтец: Боже, Боже мој, зашто си ме оставио? Далеко су од спасења мога речи падова мојих. Боже мој, вичем у дану и не чујеш; и у ноћи, и нема (одговора) на агонију моју. А Ти у светињи обитаваш, Хвало Израиљева. У Тебе се уздаше оци наши; уздаше се, и избавио си их; Теби вапише и бише спасени, на Тебе се уздаше и не постидеше се. А ја сам црв а не човек, подсмех људима и руг народу. Сви који ме видеше ругаше ми се, говораху устима, климаху главама: Уздао се у Господа, нека га избави! Нека се спасе, ако га хоће! Јер Ти си Који ме извади из утробе, нада моја од (времена) дојки мајке моје. Теби сам привржен од материце, из утробе мајке моје Ти си Бог мој. Немој одступити од мене, јер је невоља близу, а нема помоћника. Опколише ме јунци многи, бикови дебели окружише ме; отворише на ме уста своја, као лав који граби и риче. Као вода разлих се, и расуше се све кости моје; поста срце моје као восак топљен у утроби мојој. Сасуши се као опека снага моја, и језик мој прилепи се за грло моје, и у прах смртни низвео си ме. Јер ме окружише пси многи, збор лукавих опколише ме; прободоше руке моје и ноге. Избројаше све кости моје, а они ме погледаше и презреше ме. Разделише одећу моју међу собом, и за хаљину моју бацаху коцку. А Ти, Господе, не удаљи помоћ Твоју од мене, похитај да ме заштитиш. Избави од мача душу моју, и из руке псеће јединицу моју. Спаси ме из уста лављих и од рогова носорога смерност моју. Казиваћу Име Твоје браћи мојој, усред цркве хвалићу Те. Који се бојите Господа, хвалите Га; све семе Јаковљево прославите Га; нека Га се боји све семе Израиљево. Јер не понизи нити одбаци мољење убогог, нити окрену лице Своје од мене; и када завиках к Њему, услиша ме. О Теби је похвала моја, у цркви великој (исповедаћу Ти се); завете моје испунићу пред онима који Га се боје. Јешће убоги и наситиће се, и хвалиће Господа они који Га траже; жива ће бити срца њихова у век века. Сетиће се и обратиће се Господу сви крајеви земаљски, и поклониће се пред Њим сви родови народа. Јер је Господње Царство, и Он ће владати (свим) народима. Једоше и поклонише се сви моћници земаљски; пред Њим ће се поклонити сви који силазе у земљу; а душа ће моја Њему живети. И семе моје служиће Њему; и јавиће се Господу нараштај долазећи. И објавиће правду Његову, народу који ће се родити, оно што учини Господ.

 

Слава Оцу и Сину и Светоме Духу, и сада и увек и у векове векова. Амин.

Алилуја, алилуја, алилуја. Слава Теби, Боже. (Трипут, прекрстимо се и уз поклон сваки пут)

Господе, помилуј. (Трипут)

Чтец: Слава Оцу и Сину и Светоме Духу.

 

Тропар, 1. глас

Појци: Када си Ти разапет Христе, укинуто би мучење, и згажена би сила непријатељска; јер нити анђео, нити човек, но сам Ти Господе, спасао си нас, слава Теби.

Чтец: И сада и увек и у векове векова. Амин.

 

Богородичан

Појци: Како да Те назовемо, о Благодатна? Небо? јер си изгрејала сунце правде. Рај? јер си изникла цвет нетрулежности. Дјева? јер си остала непорочна. Чиста Мати? јер си имала у светим твојим наручјима Сина, Бога свих. Њега моли да се спасу душе наше.

 

Стихире самогласне, 8. глас

Појци: Данас се црквена завеса, раздера на прекор безаконика, и сунце зраке своје сакри гледајући Владику распињанога.

Стих: Зашто се буне незнабошци, и народи измишљају узалудне ствари?

Појци: Као овца на заклање био си вођен, Христе Царе, и као јагње незлобиво прикован на крст од људи безаконих, грехова наших ради, Човекољубче.

Стих: Дођоше цареви земаљски, и кнезови се сабраше заједно на Господа и на Христа његовог.

Појци: Као овца на заклање био си вођен, Христе Царе, и као јагње незлобиво прикован на крст од људи безаконих, грехова наших ради, Човекољубче.

Слава Оцу и Сину и Светоме Духу.

 

Стихире, 8. глас

Појци: Подносећи све, Господе, овако си говорио безаконицима који су Те ухватили: Ако сте и ударили Пастира, и разјурили дванаест оваца ученике моје, могао сам више од дванаест легеона довести анђела. Но дуго трпим, да се испуни све непознато и тајно што сам вам објавио преко пророка мојих. Господе, слава Теби.

И сада и увек и у векове векова. Амин.

Појци: Подносећи све, Господе, овако си говорио безаконицима који су Те ухватили: Ако сте и ударили Пастира, и разјурили дванаест оваца ученике моје, могао сам више од дванаест легеона довести анђела. Но дуго трпим, да се испуни све непознато и тајно што сам вам објавио преко пророка мојих. Господе, слава Теби.

 

Читање из Пророштва

Ђакон (Свештеник): Премудрост! Пазимо!

Чтец: Прокимен, глас четврти: Срце његово сабра њему безакоње; излажаше напоље и говораше.

Појци: Срце његово сабра њему безакоње; излажаше напоље и говораше.

Чтец, стих: Блажен је који разуме сиромаха и убогога.

Појци: Срце његово сабра њему безакоње; излажаше напоље и говораше.

Чтец: Срце његово сабра њему безакоње.

Појци: Излажаше напоље и говораше.

Ђакон (Свештеник): Премудрост!

Чтец: Читање из Пророштава Захарије [Захарија 11, 10-13].

Ђакон (Свештеник): Пазимо.

 

Чтец: И узех свој штап, благост, и сломих га да укинем завјет свој који учиних са свијем народима. И укиде се онога дана, и невољни од стада, који гледаху на ме, познаше доиста да бјеше ријеч Господња. И рекох им: ако вам је драго, дајте ми моју плату; ако ли није, немојте; и измјерише ми плату, тридесет сребрника. И рече ми Господ: баци лончару ту часну цијену којом ме прецијенише. И узев тридесет сребрника бацих их у дом Господњи лончару.

 

Читање из Апостола

Ђакон (Свештеник): Премудрост!

Чтец: Читање из Посланице Галатима светога апостола Павла [Галатима 6:14-18].

Ђакон (Свештеник): Пазимо.

 

Чтец: Браћо, Боже сачувај, да се ја чим другим хвалим осим крстом Господа нашега Исуса Христа, којим се мени разапе свијет и ја свијету. Јер у Христу Исусу нити обрезање што помаже нити необрезање, него нова твар. И који год буду живјели по овоме правилу, мир на њих и милост, и на Израиљ Божији. Убудуће да ми нико не ствара тешкоће, јер ја ране Господа Исуса на тијелу својему носим. Благодат Господа нашега Исуса Христа са духом вашим, браћо. Амин.

Свештеник: Мир теби.

Чтец: И духу твоме.

 

Еванђељe

Ђакон (Свештеник): Премудрост, смерно стојмо, чујмо свето Еванђеље.

Свештеник: Мир свима.

Појци: И духу твоме.

Свештеник: Читање светог Еванђеља од Матеја [Матеј 27:1-56].

Појци: Слава Твојим Светим Страдањима, Господе, слава Теби.

Ђакон (Свештеник): Пазимо.

 

Свештеник: У време оно, кад би јутро, учинише вијеће сви првосвештеници и старјешине народа против Исуса да га погубе. И свезавши га одведоше, и предаше га Понтију Пилату, намјеснику. Тада видјевши Јуда, издајник његов, да га осудише, раскаја се, и врати тридесет сребрника првосвештеницима и старјешинама говорећи: Сагријеших што издадох крв невину. А они рекоше: Шта ми маримо за то? Ти ћеш видјети. И бацивши сребрнике у храму, изиђе, и отиде те се објеси. А првосвештеници, узевши сребрнике, рекоше: Не ваља их метнути у храмовну ризницу, јер су цијена за крв. Него се договорише те купише за њих лончареву њиву за гробље странцима. Зато се та њива и прозва Крвна њива до данас. Тада се испуни што је казано преко пророка Јеремије који говори: И узеше тридесет сребрника, цијену цијењенога, кога су цијенили синови Израиљеви; И дадоше их за њиву лончареву, као што ми каза Господ. А Исус стаде пред намјесником, и запита га намјесник говорећи: Јеси ли ти цар јудејски? А Исус му рече: Ти кажеш. И кад га тужаху првосвештеници и старјешине, ништа не одговори. Тада му рече Пилат: Зар не чујеш колико против тебе свједоче? И не одговори му ни на једну ријеч, тако да се намјесник дивљаше веома. А о Празнику бијаше обичај у намјесника да народу пусти по једнога сужња кога они хоће. А тада имаху познатога сужња по имену Вараву. И када се сабраше, рече им Пилат: Кога хоћете да вам пустим? Вараву или Исуса названога Христа? Јер знађаше да су га из зависти предали. А када сјеђаше у суду, поручи му жена његова говорећи: Не мијешај се ти ништа у суд тога праведника, јер данас у сну много пострадах због њега. А првосвештеници и старјешине наговорише народ да иште Вараву, а Исуса да погубе. А намјесник одговарајући рече им: Кога хоћете од ове двојице да вам пустим? А они рекоше: Вараву. Рече им Пилат: Шта да чиним са Исусом названим Христом? Рекоше му сви: Да се разапне! Намјесник пак рече: А какво је зло учинио? А они из гласа повикаше говорећи: Да се разапне! А кад видје Пилат да ништа не помаже, него још већа буна бива, узе воду те уми руке пред народом говорећи: Ја сам невин у крви овога праведника; ви ћете видјети. И одговарајући сав народ рече: Крв његова на нас и на дјецу нашу! Тада им пусти Вараву, а Исуса, шибавши, предаде да се разапне. Тада војници намјесникови узеше Исуса у судницу и скупише на њега сву чету војника. И свукавши га обукоше му пурпурни огртач. И оплетавши вијенац од трња, метнуше му на главу, и дадоше му трску у десницу; и клекнувши на кољена преда њим, ругаху му се говорећи: Здраво, царе јудејски! И пљунувши на њега, узеше трску и бише га по глави. И кад му се наругаше, свукоше с њега огртач, и обукоше га у хаљине његове, и поведоше да га разапну. И излазећи нађоше човјека из Кирине по имену Симона и натјераше га да му понесе крст. И дошавши на мјесто које се зове Голгота, то јест: Мјесто лобање, дадоше му да пије оцат помијешан са жучи, и окусивши не хтје да пије. А кад га разапеше, раздијелише хаљине његове бацивши коцку. И сјеђаху ондје те га чуваху. И ставише му изнад главе кривицу његову написану: Ово је Исус цар јудејски. Тада распеше с њим два разбојника, једнога с десне и једнога с лијеве стране. А који пролажаху хуљаху на њега машући главама својима и говорећи: Ти који храм разваљујеш и за три дана саграђујеш, спаси сам себе; ако си Син Божији, сиђи са крста! А тако и првосвештеници са књижевницима, старјешинама и фарисејима подсмијевајући се говораху: Друге спасе а себе не може да спасе. Ако је цар Израиљев, нека сиђе сад с крста, па ћемо вјеровати у њега. Уздао се у Бога, нека га избави сад, ако му је по вољи; јер говораше: Ја сам Син Божији. Тако исто и разбојници распети с њим ругаху му се. А од шестога часа би тама по свој земљи до часа деветога. А око деветога часа, повика Исус из свега гласа говорећи: Или, Или, лима савахтани? То јест: Боже мој, Боже мој, зашто си ме оставио? А неки од оних што стајаху ондје чувши то говораху: Овај зове Илију. И одмах отрча један од њих те узе сунђер, и напуни оцта, па натаче на трску, те га појаше. А остали говораху: Остави да видимо хоће ли доћи Илија да га избави. А Исус опет повика из свега гласа, и испусти дух. И гле, завјеса храма раздрије се на двоје, од горњега краја до доњега; и земља се потресе, и камење се распаде; и гробови се отворише, и устадоше многа тијела светих који су помрли. И изишавши из гробова по васкрсењу његову, уђоше у свети град и показаше се многима. А капетан и који с њим чуваху Исуса, видјевши да се земља тресе и шта би, уплашише се врло говорећи: Заиста овај бијаше Син Божији. И ондје бијаху и гледаху издалека многе жене које су ишле за Исусом из Галилеје и служиле му, међу којима бијаше Марија Магдалина и Марија, мати Јаковљева и Јосијина, и мати синова Зеведејевих.

Појци: Слава Твоме дуготрпљењу, Господе, слава Теби.

 

Чтец: Стопе моје управи по речи твојој, и да не овлада мноме било какво безакоње. Избави ме од клевета људских и сачуваћу заповести твоје. Лицем твојим просвети слугу твога, и научи ме наредбама твојим.

Нека се испуне уста моја хвале твоје, Господе, да бих певао славу твоју, сав дан величанственост твоју.

 

Чтец: Свети Боже, свети Крепки, свети Бесмртни, помилуј нас. (Трипут)

Слава Оцу и Сину и Светоме Духу, и сада и увек и у векове векова. Амин.

Пресвета Тројице, помилуј нас; Господе, очисти грехе наше; Владико, опрости безакоња наша; Свети, посети и исцели немоћи наше, имена Твога ради.

Господе, помилуј. (Трипут)

Слава Оцу и Сину и Светоме Духу, и сада и увек и у векове векова. Амин.

 

Оче наш који си на небесима, да се свети име Твоје, да дође царство Твоје, да буде воља Твоја и на земљи као што је на небу; хлеб наш насушни дај нам данас; и опрости нам дугове наше као што и ми опраштамо дужницима својим; и не уведи нас у искушење, но избави нас од злога.

Свештеник: Јер је Твоје царство, и сила, и слава Оца и Сина и Светога Духа, сада и увек у векове векова.

Чтец: Амин.

 

Кондак, 8. глас

Појци: Ходите сви да певамо, Онога који се нас ради распео, јер Њега виде Марија на дрвету, и говораше: ако и Крст трпиш, Ти си Син и Бог мој.

Чтец: Господе помилуј. (40 пута)

 

Молитва часова

Чтец: Ти коме се у свако време и сваког часа на небу и на земљи клањају и славослове, Христе Боже, дуготрпељиви, многомилостиви, многомилосрдни, који праведнике љубиш и грешнике милујеш, који све зовеш на спасење обећањем будућих добара. Ти Сам Господе, прими у овај час и наше молитве, и управи живот наш ка заповестима твојим. Душе наше освети, тела очисти, помисли исправи, мисли очисти, и избави нас од сваке жалости, зла и болова. Огради нас светим твојим анђелима, да пуковима њиховим чувани и вођени, достигнемо у јединство вере и у познање неприступне славе твоје, јер си благословен у векове векова. Амин.

 

Господе, помилуј. (Трипут)

Слава Оцу и Сину и Светоме Духу, и сада и увек и у векове векова. Амин.

Часнију од Херувима и неупоредиво славнију од Серафима, тебе што Бога Реч непорочно роди, сушту Богородицу величамо.

Именом Господњим благослови, оче (свети владико).

Свештеник: Боже смилуј се на нас и благослови нас, обасјај нас светлошћу лица твога и помилуј нас.

Појци: Амин.

 

Молитва

Чтец: Христе, светлости истинита, који просвећујеш и освећујеш сваког човека, који долази у свет, нека се покаже на нама сјај лица Твога, да у њему видимо светлост неприступну. И управи стопе наше на вршење заповести Твојих, молитвама пречисте Твоје Матере, и свих Твојих Светих. Амин.

 

  

ЧАС ТРЕЋИ

 

Чтец:

Ходите, поклонимо се Цару нашем Богу.

Ходите, поклонимо се и припаднимо Христу, Цару нашем Богу.

Ходите, поклонимо се и припаднимо самоме Христу, Цару и Богу нашем.

И три поклона.

 

Псалам 34.

Чтец: Суди, Господе, онима који ми чине неправду, војуј против војујућих на ме. Узми оружје и штит, и устани у помоћ моју; извуци мач и препречи (пут) насупрот гонитеља мојих; реци души мојој: Ја сам спасење твоје. Неке се постиде и посраме који траже душу моју, нека се поврате натраг и посраме који ми смишљају зло. Нека буду као прах пред лицем ветра, и Анђео Господњи нека их сатре; нека буде пут њихов тама и склизнуће, и Анђео Господњи нека их прогони. Јер ми узалуд скрише јаму замке своје, узалуд вређаше душу моју. Нека му дође замка коју не зна, и гвожђа која (мени) прикри нека њега ухвате, и нека (сам) у исту замку упадне. А душа моја обрадоваће се Господу, узвеселиће се спасењу Његовом. Све ће кости моје рећи: Господе, (Господе), ко је сличан Теби? Који избављаш сиромаха из руке јачих од њега, и сироту и убогог од грабитеља њихових. Усташе на ме сведоци неправедни, оно што не знађах питаху ме; узвратише ми зла за добра, и безплодност (учинише) души мојој. А ја, када ми они досађиваху, одевах се у врећу (жалости) и постом смиравах душу моју, и молитва моја у недра моја вратиће се. Као ближњем, као брату нашем, тако угађах; као плачући и сетујући, тако се смиравах. А (они) против мене веселише се и окупише, сабраше на ме ударце, и не знадох (зашто); раздељују ме, и не бише ганути (да престану). Искушаваху ме, ругаше ми се поругом, шкргутаху на ме зубима својим. Господе, када ћеш погледати? Поврати душу моју од злодејства њиховог, од лавова јединицу моју. Исповедаћу Ти се у цркви великој, у народу многом хвалићу Те. Нека се не порадују нада мном који ми непријатељују неправедно, који ме мрзе узалуд и намигују очима. Јер мени говорише мирне (ствари), а с гњевом лукавства замишљаху. И раширише на ме уста своја, и рекоше: добро! добро! видеше очи наше. Видео си, Господе, не прећути; Господе, не одступи од мене. Устани, Господе, и похитај на суд мој, Боже мој и Господе мој, на парбу моју. Суди ме, Господе, по правди Твојој, Господе Боже мој, и нека се не порадују због мене. Нека не кажу у срцу своме: добро! добро! души нашој; нити да кажу: Прогутасмо га! Нека се постиде и посраме уједно који се радују злу моме; нека се обуку у стид и срамоту који су надамном велеречиви. Нека се радују и веселе који хоће правду моју, и нека кажу заувек: Нека се велича Господ! они који хоће мир слузи Твоме. И језик мој поучаваће се правди Твојој, сав дан похвали Твојој.

 

Псалам 108.

Чтец: Боже, хвалу моју не прећути; јер уста грешничка и уста лукавога отворише се на ме, говорише против мене језиком лажљивим, и речима мржње опколише ме, и ратоваху на мене узалуд. Уместо да ме воле, оклеветаше ме, а ја се молих (Теби); и поставише против мене зла уместо добара, и мржњу уместо љубави моје. Постави на њега грешника, и ђаво нек стане с десна њега; када му се буде судило, нека изађе осуђен, и молитва његова да буде на грех. Нека дани његови буду малобројни, и достојанство његово да узме други. Нека синови његови буду сирочад, и жена његова удовица; покренути синови његови нек се преселе, и нека просе, нек су изгнани из домова својих. Да (му) тражи зајмодавац све што је његово, и да разграбе туђинци трудове његове; нека му нема заштитника, нити да има милујућег сирочади његове; нек буду деца његова за погубљење, у једном нараштају нек се уништи име његово. Да се спомене безакоње отаца његових пред Господом, и грех матере његове да се не очисти. Нек буду свагда пред Господом, и да уништи са земље спомен њихов; јер се не сетише да учине милост, и прогањаше човека убогог и сиромаха и потиштенога срцем, да (их) убију. И заволе проклетство, и доћи ће му; и не хтеде благослов, и удаљиће се од њега. И обуче проклетство као одело, и уђе као вода у утробу његову, и као уље у кости његове. Нека му буде као одећа коју ће оденути, и као појас којим ће заувек опасати се. Ово је плата од Господа онима који ме клеветају, и који говоре зло против душе моје. А Ти Господе, Господе, учини са мном милост ради Имена Твога, јер је добра милост Твоја. Избави ме, јер сам сиромах и убог, и срце се моје потресе у мени; као сенка када се склони, ишчезох, истресох се као скакавци. Колена моја изнемогоше од поста, и тело се моје измени јелеја ради. И ја постадох поруга њима; видевши ме, климаху главама својим. Помози ми, Господе Боже мој, и спаси ме по милости Твојој; и нека познају да је ово рука Твоја и Ти си, Господе, учинио то. Проклињаће они, а Ти ћеш благосиљати; они који устају на ме нек се посраме, а слуга Твој обрадоваће се. Нека се клеветници моји обуку у срамоту, и нека се огрну као огртачем срамотом својом. Исповедаћу се Господу веома устима мојим и усред многих хвалићу Га, јер стаде с десне стране убогога, да спасе од гонитеља душу моју.

 

Псалам 50.

Чтец: Помилуј ме, Боже, по великој милости Својој и по обилном милосрђу Свом очисти безакоње моје. Опери ме добро од безакоња мога, и од греха мога очисти ме. Јер безакоње своје ја знам, и грех је мој стално преда мном. Теби јединоме сагреших, и зло пред Тобом учиних, а Ти си праведан у речима Својим и чист у суду Своме. Гле, у безакоњима се зачех, и у гресима роди ме мати моја. Гле, истину љубиш, и јављаш ми непознатости и тајне свемудрости Своје. Покропи ме исопом, и очистићу се; умиј ме, и бићу бељи од снега. Дај ми да слушам радост и весеље, да се прену кости потрвене. Одврати лице Своје од грехова мојих, и сва безакоња моја очисти. Срце чисто сагради у мени, Боже, и Дух прав обнови у мени. Не одгурни ме од лица Твога, и Духа Твога Светога не одузми од мене. Дај ми радост спасења Твога, и духом владалачким учврсти ме. Научићу безаконике путевима Твојим, и безбожници ће се обратити к Теби. Избави ме од крви, Боже, Боже спасења мога; обрадоваће се језик мој правди Твојој. Господе, отвори уста моја, и она ће казивати славу Твоју. Јер да си хтео жртве, ја бих Ти принео; за жртве паљенице не мариш. Жртва је Богу дух скрушен; срце скрушено и смерно Бог неће одбацити. По доброти Својој, Господе, чини добро Сиону, и нека се подигну зидови јерусалимски. Онда ће Ти бити миле жртве правде, приноси и жртве паљенице; тада ће метати на жртвеник Твој теоце.

 

Слава Оцу и Сину и Светоме Духу, и сада и увек и у векове векова. Амин.

Алилуја, алилуја, алилуја. Слава Теби, Боже. (Трипут, прекрстимо се и уз поклон сваки пут)

Господе, помилуј. (Трипут)

Чтец: Слава Оцу и Сину и Светоме Духу.

 

Тропар, 6. глас

Појци: Господе, Животе свих, осудише Те Јудеји на смрт; који помоћу штапа пређоше пешке Црвено море, на Крст Те приковаше; и који из камена мед сисаху, жуч Теби принеше. Но драговољно си све претрпео, да нас ослободиш од робовања непријатељу; Христе Боже, слава Теби.

Чтец: И сада и увек и у векове векова. Амин.

 

Богородичан

Појци: Богородице, Ти си виноград истинити, која си произвела плод живота. Теби се молимо, моли се, Владичице, са Апостолима и свима Светима, да буду помиловане душе наше.

 

Стихире самогласне, 8. глас

Појци: Страха ради Јудејског, пријатељ твој и ближњи Петар, одрече се Тебе, Господе, и ридајући овако вапијаше: Сузе моје не прећути, јер рекох, Милосрдни, да ћу веру сачувати, и не сачувах. И наше покајање, тако прими, и помилуј нас.

Стих: Речи моје чуј Господе, и разуми вику моју.

Појци: Пре часнога Крста твога, док се војници ругаху Теби, Господе, умне силе се ужасаваху. Јер си понео венац поруге, Ти који си земљу живописао цвећем; и хаљину срама си обукао, Ти који облацима заодеваш небо; јер таквим старањем, познаде се твоје милосрђе, Христе. Велика је твоја милост, слава Теби.

Стих: Почуј глас молитве моје, царе мој и Боже мој.

Појци: Пре часнога Крста твога, док се војници ругаху Теби, Господе, умне силе се ужасаваху. Јер си понео венац поруге, Ти који си земљу живописао цвећем; и хаљину срама си обукао, Ти који облацима заодеваш небо; јер таквим старањем, познаде се твоје милосрђе, Христе. Велика је твоја милост, слава Теби.

Слава Оцу и Сину и Светоме Духу.

 

Стихире, 5. глас

Појци: Вучен на Крст, овако си говорио Господе: За које дело хоћете да ме разапнете, Јудеји? Јер раслабљене ваше учврстих? Што мртве као од сна подигох? Крвоточиву исцелих, а Хананејку помиловах? За које дело хоћете да ме убијете, Јудеји? Но угледаћете, безаконици, Христа, кога сада пробадате.

И сада и увек и у векове векова. Амин.

Појци: Вучен на Крст, овако си говорио Господе: За које дело хоћете да ме разапнете, Јудеји? Јер раслабљене ваше учврстих? Што мртве као од сна подигох? Крвоточиву исцелих, а Хананејку помиловах? За које дело хоћете да ме убијете, Јудеји? Но угледаћете, безаконици, Христа, кога сада пробадате.

 

Читање из Пророштва

Ђакон (Свештеник): Премудрост! Пазимо!

Чтец: Прокимен, глас четврти: Јер сам ја на ране готов, и страдање је моје стално преда мном.

Појци: Јер сам ја на ране готов, и страдање је моје стално преда мном.

Чтец, стих: Господе, немој ме јарошћу твојом изобличити, нити ме гневом твојим казнити.

Појци: Јер сам ја на ране готов, и страдање је моје стално преда мном.

Чтец: Јер сам ја на ране готов.

Појци: И страдање је моје стално преда мном.

Ђакон (Свештеник): Премудрост!

Чтец: Читање из Пророштава Исаије [Исаија 50, 4-11].

Ђакон (Свештеник): Пазимо.

 

Чтец: Господ Господ даде ми језик учен да умијем проговорити згодну ријеч уморном; буди свако јутро, буди ми уши, да слушам као ученици. Господ Господ отвори ми уши, и ја се не противих, не одступих натраг. Леђа своја подметах онима који ме бијаху и образе своје онима који ме чупаху; не заклоних лица својега од руга ни од запљувања. Јер ми Господ Господ помаже, зато се не осрамотих, зато ставих чело своје као кремен, и знам да се нећу постидјети. Близу је онај који ме правда; ко ће се прети са мном? станимо заједно; ко је супарник мој? нека приступи к мени. Гле, Господ Господ помагаће ми: ко ће ме осудити? Гле, сви ће они као хаљина оветшати, мољац ће их изјести. Ко се међу вама боји Господа и слуша глас слуге његова? Ко ходи по мраку и нема видјела, нека се узда у име Господње и нека се ослања на Бога својега. Гле, сви који ложите огањ, и опасујете се искрама, идите у свјетлости огња својега и у искрама које распалисте. То вам је из моје руке, у мукама ћете лежати.

 

Читање из Апостола

Ђакон (Свештеник): Премудрост!

Чтец: Читање из Посланице Римљанима светога апостола Павла [Римљанима 5:6-10].

Ђакон (Свештеник): Пазимо.

 

Чтец: Браћо, Христос, још док бјесмо немоћни, умрије у одређено вријеме за безбожнике. Јер једва ће ко умријети за праведника; а за доброга можда би се ко и усудио да умре. Али Бог показује своју љубав према нама, јер још док бијасмо грјешници, Христос умрије за нас. Много ћемо, дакле, прије бити кроз њега спасени од гњева сада када смо оправдани крвљу његовом. Јер када смо се као непријатељи помирили са Богом кроз смрт Сина његова, много ћемо се прије, већ помирени, спасти животом његовим.

Свештеник: Мир теби.

Чтец: И духу твоме.

 

Еванђељe

Ђакон (Свештеник): Премудрост, смерно стојмо, чујмо свето Еванђеље.

Свештеник: Мир свима.

Појци: И духу твоме.

Свештеник: Читање светог Еванђеља од Марка [Марко 15:16-41].

Појци: Слава Твојим Светим Страдањима, Господе, слава Теби.

Ђакон (Свештеник): Пазимо.

 

Свештеник: У време оно, војници одведоше Исуса унутра у двориште у такозвани преторијум, и сазваше сву чету војника. И обукоше му пурпурни огртач, и оплетавши трнов вијенац ставише на њега. И стадоше га поздрављати: Здраво, царе јудејски! И бијаху га по глави трском, и пљуваху на њега, и падајући на кољена клањаху му се. И кад му се наругаше, свукоше с њега пурпурни огртач, и обукоше га у његове хаљине и изведоше да га разапну. И натјераше једнога пролазника, Симона из Кирине, оца Александрова и Руфова, који иђаше из поља, да понесе крст његов. И доведоше га на мјесто Голготу, што значи: Мјесто лобање. И даваше му да пије вино са смирном, а он не узе. И кад га разапеше, раздијелише хаљине његове бацајући коцку за њих ко ће шта узети. А бијаше час трећи, и разапеше га. И бјеше натпис његове кривице написан: Цар јудејски. И с њим распеше два разбојника, једнога с десне, а једнога с лијеве стране њему. И испуни се Писмо које говори: И уврстише га међу безаконике. И пролазници хуљаху на њега, машући главама својим и говорећи: Уа! Ти што храм разваљујеш и за три дана саграђујеш, Спаси самога себе и сиђи с крста! Тако и првосвештеници с књижевницима ругаху се, говорећи један другоме: Друге спасе, а себе не може да спасе. Христос, цар Израиљев, нека сиђе сада с крста да видимо, па ћемо му вјеровати. И они што бијаху с њим разапети вријеђаху га. А када настаде шести час, би тама по свој земљи до часа деветога. И у девети час повика Исус из свега гласа говорећи: Елои, Елои, лима савахтани? што значи: Боже мој, Боже мој, зашто си ме оставио? И неки од оних што стајаху ондје чувши то говораху: Ено зове Илију. А један отрча те напуни сунђер оцта, па натакнувши на трску појаше га говорећи: Оставите да видимо хоће ли доћи Илија да га скине. И Исус повика из свег гласа и издахну. И завјеса храмовна раздрије се на двоје одозго до доље. А кад видје капетан који стајаше према њему да тако узвикнувши издахну, рече: Заиста човјек овај Син Божији бјеше. А бијаху ту и жене гледајући издалека, међу којима бјеше и Марија Магдалина и Марија мати Јакова Малога и Јосије, и Саломија. Које и кад он бјеше у Галилеји иђаху за њим и служаху му; и многе друге и које бијаху дошле с њим у Јерусалим.

Појци: Слава Твоме дуготрпљењу, Господе, слава Теби.

 

Чтец: Господ Бог благословен, благословен, Господ сваког дана, похитаће нама Бог спасења наших, Бог који спасава.

 

Чтец: Свети Боже, свети Крепки, свети Бесмртни, помилуј нас. (Трипут)

Слава Оцу и Сину и Светоме Духу, и сада и увек и у векове векова. Амин.

Пресвета Тројице, помилуј нас; Господе, очисти грехе наше; Владико, опрости безакоња наша; Свети, посети и исцели немоћи наше, имена Твога ради.

Господе, помилуј. (Трипут)

Слава Оцу и Сину и Светоме Духу, и сада и увек и у векове векова. Амин.

Оче наш који си на небесима, да се свети име Твоје, да дође царство Твоје, да буде воља Твоја и на земљи као што је на небу; хлеб наш насушни дај нам данас; и опрости нам дугове наше као што и ми опраштамо дужницима својим; и не уведи нас у искушење, но избави нас од злога.

Свештеник: Јер је Твоје царство, и сила, и слава Оца и Сина и Светога Духа, сада и увек у векове векова.

Чтец: Амин.

 

Кондак, 8. глас

Појци: Ходите сви да певамо, Онога који се нас ради распео, јер Њега виде Марија на дрвету, и говораше: ако и Крст трпиш, Ти си Син и Бог мој.

Чтец: Господе помилуј. (40 пута)

 

Молитва часова

Чтец: Ти коме се у свако време и сваког часа на небу и на земљи клањају и славослове, Христе Боже, дуготрпељиви, многомилостиви, многомилосрдни, који праведнике љубиш и грешнике милујеш, који све зовеш на спасење обећањем будућих добара. Ти Сам Господе, прими у овај час и наше молитве, и управи живот наш ка заповестима твојим. Душе наше освети, тела очисти, помисли исправи, мисли очисти, и избави нас од сваке жалости, зла и болова. Огради нас светим твојим анђелима, да пуковима њиховим чувани и вођени, достигнемо у јединство вере и у познање неприступне славе твоје, јер си благословен у векове векова. Амин.

 

Господе, помилуј. (Трипут)

Слава Оцу и Сину и Светоме Духу, и сада и увек и у векове векова. Амин.

Часнију од Херувима и неупоредиво славнију од Серафима, тебе што Бога Реч непорочно роди, сушту Богородицу величамо.

Именом Господњим благослови, оче (свети владико).

Свештеник: Боже смилуј се на нас и благослови нас, обасјај нас светлошћу лица твога и помилуј нас.

Појци: Амин.

 

Молитва

Чтец: Владико Боже, Оче Сведржитељу, Господе Сине Јединородни, Исусе Христе и Свети Душе, једно Божанство, једна Сило, помилуј ме грешнога, и како год знаш, спаси ме недостојног слугу твога; јер си благословен у векове векова. Амин.

 

  

ЧАС ШЕСТИ

 

Чтец:

Ходите, поклонимо се Цару нашем Богу.

Ходите, поклонимо се и припаднимо Христу, Цару нашем Богу.

Ходите, поклонимо се и припаднимо самоме Христу, Цару и Богу нашем.

И три поклона.

 

Псалам 53.

Чтец: Боже, у Име Твоје спаси ме, и силом Твојом суди ми. Боже, услиши молитву моју, чуј речи уста мојих. Јер туђинци устадоше на ме, и силници затражише душу моју, и не поставише Бога пред собом. Јер, гле, Бог ми помаже, и Господ је заступник души мојој. Узврати зла непријатељима мојим, истином Твојом истреби их. Добровољно ћу жртвовати Теби, исповедаћу се Имену Твоме, Господе, јер је добро. Јер си ме избавио од сваке невоље; и на непријатеље моје погледа око моје.

 

Псалам 139.

Чтец: Избави ме, Господе, од човека злога, од мужа неправедног ослободи ме. Који смислише неправду у срцу, вас дан спремаху ратове. Изоштрише језик свој као у змије, отров аспидин је под уснама њиховим. Сачувај ме, Господе, од руке грешника, од људи неправедних избави ме, који смислише да саплету кораке моје. Скрише гордељивци замку мени, и ужадима разапеше мрежу ногама мојим, при стази ми поставише саблазни. Рекох Господу: Бог мој Ти јеси. Услиши, Господе, глас мољења мога. Господе, Господе, Сило спасења мога, осенио си главу моју у дан рата. Не предај ме, Господе, од жеље моје грешнику; смислише (зло) против мене; не напусти ме, да се не преузнесу. Глава (отрова) окружења њиховог, мука уста њихових покриће их. Пашће на њих живо угљевље; огњем ћеш их оборити, у несрећама неће издржати. Човек језичав неће успети на земљи, човека неправедног зла ће уловити у пропаст. Познадох да ће Господ учинити суд сиромасима, и правду убогима. Али ће праведни исповедати и славити Име Твоје, и прави ће се настанити пред лицем Твојим.

 

Псалам 90.

Чтец: Који живи у помоћи Вишњега, под кровом Бога Небескога настаниће се. Рећи ће Господу: Заступник мој јеси Ти, и уточиште моје, Бог мој, и уздаћу се у Њега. Јер ће те Он избавити од замке ловачке, и од речи метежне. Плећима Својим заклониће те, и под крилима Његовим надаћеш се; као оружјем окружиће те истина Његова. Нећеш се бојати страха ноћнога, од стреле која лети по дану, од ствари која проходи у тами, од сусрета и демона подневнога. Пашће поред тебе хиљада, и десет хиљада с десне стране теби, а тебе се неће дотаћи; ипак ћеш очима својим сагледати, и расплату грешника видећеш. Јер си Ти, Господе, надање моје; Вишњега си поставио за уточиште своје. Неће те зло дотаћи, и ударац се неће приближити стану твоме. Јер ће Анђелима Својим заповедити за тебе, да те сачувају на свим путевима твојим. На руке ће те узети, да се не спотакне нога твоја о камен. На аспиду и змију отровну наступаћеш, и згазићеш лава и змаја. Јер се на Мене поуздао, и избавићу га; покрићу га, јер је познао Име Моје. Призваће Ме, и услишаћу га; са њиме ћу бити у невољи, избавићу га, и прославићу га. Дугим данима (живота) испунићу га, и показаћу му спасење Моје.

 

Слава Оцу и Сину и Светоме Духу, и сада и увек и у векове векова. Амин.

Алилуја, алилуја, алилуја. Слава Теби, Боже. (Трипут, прекрстимо се и уз поклон сваки пут)

Господе, помилуј. (Трипут)

Чтец: Слава Оцу и Сину и Светоме Духу.

 

Тропар, 2. глас

Појци: Извршио си спасење, посред земље, Христе Боже, раширио си на Крсту твоје пречисте руке, сабирајући све народе, који вичу: Господе, слава Теби.

Чтец: И сада и увек и у векове векова. Амин.

 

Богородичан

Појци: Зато што немамо смелост због мноштва грехова наших, Ти, Богородице Дјево, моли од Тебе Рођенога, јер много може молитва Матере према милосрђу Владике. Не превиди, Свечиста, молбе нас грешних, јер је милостив, и моћан да спасе, Онај који је изволео да пострада за нас.

 

Стихире самогласне, 8. глас

Појци: Ово говори Господ Јудејцима: Народе мој, шта ти учиних, или чиме ти досадих? Слепце твоје просветлих, губавце твоје очистих, човека који лежаше на одру подигох. Народе мој, шта ти учиних, и чиме ми узврати? Уместо мане – жуч, уместо воде – оцат, уместо да ме волите – на крст ме приковасте. Нећу више подносити, но позваћу моје народе и они ће ме прославити са Оцем и Духом, и ја ћу им даровати живот вечни.

Стих: Дадоше ми за храну жуч, и у жеђи мојој напојише ме оцтом.

Појци: Законодавци Израиљеви Јудеји и фарисеји, скуп Апостола виче к вама; Ево Храма којега ви разористе; ево Јагњета које ви распесте и гробу, предадосте; но влашћу својом васкрсе. Не варајте се, Јудеји, јер то је Онај који је у мору спасао, и у пустињи хранио. Он је живот, и светлост, и мир света.

Стих: Спаси ме Боже, јер дођоше воде до душе моје.

Појци: Законодавци Израиљеви Јудеји и фарисеји, скуп Апостола виче к вама; Ево Храма којега ви разористе; ево Јагњета које ви распесте и гробу, предадосте; но влашћу својом васкрсе. Не варајте се, Јудеји, јер то је Онај који је у мору спасао, и у пустињи хранио. Он је живот, и светлост, и мир света.

Слава Оцу и Сину и Светоме Духу.

 

Стихире, 5. глас

Појци: Ходите, христоносни народи, видимо шта је уговорио Јуда издајник, са свештеницима безаконим против Спаса нашега. Данас су учинили заслужним смрти бесмртног Логоса, и Пилату предавши, на месту Лобање разапели. И ово страдајући, Спас наш, викаше говорећи: Отпусти им, Оче, грех овај, да би разумели народи, моје из мртвих Васкрсење.

И сада и увек и у векове векова. Амин.

Појци: Ходите, христоносни народи, видимо шта је уговорио Јуда издајник, са свештеницима безаконим против Спаса нашега. Данас су учинили заслужним смрти бесмртног Логоса, и Пилату предавши, на месту Лобање разапели. И ово страдајући, Спас наш, викаше говорећи: Отпусти им, Оче, грех овај, да би разумели народи, моје из мртвих Васкрсење.

 

Читање из Пророштва

Ђакон (Свештеник): Премудрост! Пазимо!

Чтец: Прокимен, глас четврти: Господе, Господе наш, како је дивно име твоје по свој земљи.

Појци: Господе, Господе наш, како је дивно име твоје по свој земљи.

Чтец, стих: Јер се узнесе красота твоја изнад небеса.

Појци: Господе, Господе наш, како је дивно име твоје по свој земљи.

Чтец: Господе, Господе наш.

Појци: Како је дивно име твоје по свој земљи.

Ђакон (Свештеник): Премудрост!

Чтец: Читање из Пророштава Исаије [Исаија 52:13 – 54:1].

Ђакон (Свештеник): Пазимо.

 

Чтец: Гле, слуга ће мој бити срећан, подигнуће се и узвисиће се и прославиће се. Како се многи зачудише теби, што бијаше нагрђен у лицу мимо свакога човјека, и у стасу мимо синове човјечије, тако ће опет удивити многе народе, цареви ће пред њим затиснути уста своја, јер ће видјети што им није казивано и разумјеће што нијесу слушали. Ко вјерова проповиједању нашему, и мишица Господња коме се откри? Јер изниче пред њим као шибљика, и као коријен из сухе земље; не би обличја ни љепоте у њега; и видјесмо га, и не бјеше ништа на очима, чега ради бисмо га пожељели. Презрен бјеше и одбачен између људи, болник и вичан болестима, и као један од кога свак заклања лице, презрен да га ни за што не узимасмо. А он болести наше носи и немоћи наше узе на се, а ми мишљасмо да је рањен, да га Бог бије и мучи. Али он би рањен за наше пријеступе, избијен за наша безакоња; кар бјеше на њему нашега мира ради, и раном његовом ми се исцијелисмо. Сви ми као овце зађосмо, сваки нас се окрену својим путем, и Господ пусти на њ безакоње свијех нас. Мучен би и злостављен, али не отвори уста својих; као јагње на заклање вођен би и као овца нијема пред онијем који је стриже не отвори уста својих. Од тјескобе и од суда узе се, а род његов ко ће исказати? јер се истрже из земље живијех и за пријеступе народа мојега би рањен. Одредише му гроб са злочинцима, али на смрти би с богатијем, јер не учини неправде, нити се нађе пријевара у устима његовијем. Али Господу би воља да га бије, и даде га на муке; кад положи душу своју у принос за гријех, видјеће натражје, продуљиће дане, и што је Господу угодно напредоваће његовом руком. Видјеће труд душе своје и наситиће се; праведни слуга мој оправдаће многе својим познањем, и сам ће носити безакоња њихова. Зато ћу му дати дио за многе, и са силнима ће дијелити плијен, јер је дао душу своју на смрт, и би метнут међу злочинце, и сам носи гријехе многих, и за злочинце се моли. Весели се, нероткињо која не рађаш, запјевај и покликни ти, која не трпиш мука од порођаја, јер пуста има више дјеце него ли она која има мужа, вели Господ.

 

Читање из Апостола

Ђакон (Свештеник): Премудрост!

Чтец: Читање из Посланице Јеврејима светога апостола Павла [Јеврејима 2:11-18].

Ђакон (Свештеник): Пазимо.

 

Чтец: Браћо, и Онај који освећује и они који се освећују сви су од једнога; зато се не стиди да их назива браћом, говорећи: Објавићу Име твоје браћи својој, усред сабора пјесмом ћу те величати. И опет: Ја ћу се уздати у Њега. И опет: Ево ја и дјеца коју ми даде Бог. А пошто та дјеца имају заједницу у крви и месу, и Он узе најприснијег удјела у томе, да смрћу сатре онога који има моћ смрти, то јест ђавола. И да избави оне који из страха од смрти цијелога живота бијаху кривци за своје робовање. Јер, заиста се не присаједини анђелима, него се присаједини сјемену Аврамову. Стога је требало да у свему буде подобан браћи, да би био милостив и вјеран првосвештеник у служби Богу, како би очистио гријехе народа. Јер пошто је и сам страдао будући кушан, зато може помоћи онима који бивају кушани.

Свештеник: Мир теби.

Чтец: И духу твоме.

 

Еванђељe

Ђакон (Свештеник): Премудрост, смерно стојмо, чујмо свето Еванђеље.

Свештеник: Мир свима.

Појци: И духу твоме.

Свештеник: Читање светог Еванђеља од Луке [Лука 23:32-49].

Појци: Слава Твојим Светим Страдањима, Господе, слава Теби.

Ђакон (Свештеник): Пазимо.

 

Свештеник: У време оно, вођаху са Исусом и друга два злочинца са њим да погубе. И када дођоше на мјесто звано Лобања, ондје разапеше њега и злочинце, једнога с десне стране а другога с лијеве. А Исус говораше: Оче, опрости им, јер не знају шта чине! И дијелећи хаљине његове бацаху коцку. И народ стајаше гледајући. А и старјешине ругаху му се с њима говорећи: Друге спасе, нека спасе и себе, ако је он Христос, изабраник Божији. А и војници му се ругаху, приступаху и даваху му оцат. И говораху: Ако си ти цар јудејски, спаси самог себе! А бијаше над њим и натпис написан словима јелинским и латинским и јеврејским: Ово је цар јудејски. А један од објешених злочинаца хуљаше на њега говорећи: Ако си ти Христос, спаси себе и нас! А други одговоривши укораваше га говорећи: Зар се ти не бојиш Бога, кад си и сам осуђен тако? А ми смо праведно осуђени, јер примамо по својим дјелима као што смо заслужили; а он никаква зла не учини. И рече Исусу: Сјети ме се, Господе, када дођеш у Царству своме. И рече му Исус: Заиста ти кажем, данас ћеш бити са мном у рају. А бијаше око шестога часа, и тама би по свој земљи до часа деветога. И помрча сунце, и завјеса храмовна раздрије се напола. И повикавши Исус из свега гласа рече: Оче, у руке твоје предајем дух свој. И рекавши ово издахну. А кад видје капетан шта се догоди, прослави Бога говорећи: Заиста овај човјек бјеше праведник. И сав народ који се бијаше скупио да гледа овај призор, кад видје шта би, врати се бијући се у прса. А стајаху издалека сви познаници његови и жене које га пратише из Галилеје, посматрајући ово.

Појци: Слава Твоме дуготрпљењу, Господе, слава Теби.

 

Чтец: Нека нас брзо претекну милости твоје Господе, јер веома осиромашисмо. Помози нам, Боже, Спаситељу наш, славе ради имена твога. Господе, избави нас и очисти грехе наше имена твога ради.

 

Чтец: Свети Боже, свети Крепки, свети Бесмртни, помилуј нас. (Трипут)

Слава Оцу и Сину и Светоме Духу, и сада и увек и у векове векова. Амин.

Пресвета Тројице, помилуј нас; Господе, очисти грехе наше; Владико, опрости безакоња наша; Свети, посети и исцели немоћи наше, имена Твога ради.

Господе, помилуј. (Трипут)

Слава Оцу и Сину и Светоме Духу, и сада и увек и у векове векова. Амин.

Оче наш који си на небесима, да се свети име Твоје, да дође царство Твоје, да буде воља Твоја и на земљи као што је на небу; хлеб наш насушни дај нам данас; и опрости нам дугове наше као што и ми опраштамо дужницима својим; и не уведи нас у искушење, но избави нас од злога.

Свештеник: Јер је Твоје царство, и сила, и слава Оца и Сина и Светога Духа, сада и увек у векове векова.

Чтец: Амин.

 

Кондак, 8. глас

Појци: Ходите сви да певамо, Онога који се нас ради распео, јер Њега виде Марија на дрвету, и говораше: ако и Крст трпиш, Ти си Син и Бог мој.

Чтец: Господе помилуј. (40 пута)

 

Молитва часова

Чтец: Ти коме се у свако време и сваког часа на небу и на земљи клањају и славослове, Христе Боже, дуготрпељиви, многомилостиви, многомилосрдни, који праведнике љубиш и грешнике милујеш, који све зовеш на спасење обећањем будућих добара. Ти Сам Господе, прими у овај час и наше молитве, и управи живот наш ка заповестима твојим. Душе наше освети, тела очисти, помисли исправи, мисли очисти, и избави нас од сваке жалости, зла и болова. Огради нас светим твојим анђелима, да пуковима њиховим чувани и вођени, достигнемо у јединство вере и у познање неприступне славе твоје, јер си благословен у векове векова. Амин.

 

Господе, помилуј. (Трипут)

Слава Оцу и Сину и Светоме Духу, и сада и увек и у векове векова. Амин.

Часнију од Херувима и неупоредиво славнију од Серафима, тебе што Бога Реч непорочно роди, сушту Богородицу величамо.

Именом Господњим благослови, оче (свети владико).

Свештеник: Боже смилуј се на нас и благослови нас, обасјај нас светлошћу лица твога и помилуј нас.

Појци: Амин.

 

Молитва

Чтец: Боже и Господе сила, и Творче сваке твари, који си због милосрђа неупоредиве милости твоје, Твог Јединородног Сина, Господа нашега Исуса Христа, низпослао на спасење рода нашега, и Часним Крстом његовим подерао списак грехова наших, и њиме победио начала и власти таме. Ти сам, Владико Човекољубче, прими и од нас грешних благодарствене ове и прозбене молитве, и избави нас од сваког пагубног и мрачног греха и свих видљивих и невидљивих непријатеља који траже да нам науде. Прикуј за страх твој тела наша и не дај да се срца наша приклоне речима или помислима рђавим, него љубављу твојом рани душе наше, да би увек гледајући к Теби, и вођени светлошћу која је од Тебе, посматрајући Тебе неприступну и вечну светлост, непрестано исповедање и благодарење узносили Теби, беспочетном Оцу, са Јединородним Твојим Сином, и свесветим и благим и животворним Твојим Духом, сада и увек и у векове векова. Амин.

 

  

ЧАС ДЕВЕТИ

 

Чтец:

Ходите, поклонимо се Цару нашем Богу.

Ходите, поклонимо се и припаднимо Христу, Цару нашем Богу.

Ходите, поклонимо се и припаднимо самоме Христу, Цару и Богу нашем.

И три поклона.

 

Псалам 68.

Чтец: Спаси ме, Боже, јер дођоше воде до душе моје. Упадох у блато дубоко, и нема дна; дођох у дубине морске, и бура потопи ме. Уморих се вичући, промукну грло моје, ишчилеше очи моје од надања на Бога мога. Умножише се већма од власи главе моје они који ме мрзе узалуд; оснажише се непријатељи моји, они који ме прогоне неправедно; оно што не узимах, то враћах. Боже, Ти си познао безумље моје, и прегрешења моја од Тебе се не скрише. Нека се не посраме због мене они који стрпљиво чекају Тебе, Господе, Господе над војскама; нити да се постиде због мене они који Те траже, Боже Израиљев. Јер ради Тебе подношах ругање, стид покри лице моје. Отуђен постадох браћи својој, и странац синовима матере моје. Јер ревност за дом Твој изједе ме, и ругања оних који Тебе руже падоше на мене. И покрих постом душу моју, и постадох себи за поругу. И узех за одећу моју врећу, и постадох њима за причу. Нада мном уживаху они што седе на вратима, и о мени певаху винопије. А ја молитвом својом (хитах) к Теби Господе; време је благовољења, Боже, у мноштву милости Твоје; услиши ме, у истини спасења Твога. Спаси ме од блата, да не потонем; да се избавим од оних који ме мрзе, и од вода дубоких. Да ме не потопи бура водена, нити да ме прогута бездан, нити да бунар затвори нада мном уста своја. Услиши ме, Господе, јер је блага милост Твоја; по мноштву милосрђа Твога погледај на ме. Не одврати лице Твоје од слуге Твога, јер сам жалостан, брзо ме услиши. Погледај на душу моју, и избави је; ради непријатеља мојих избави ме. Јер Ти знаш поругу моју, и посрамљење моје, и стид мој; пред Тобом су сви тлачитељи моји. Увреду очекиваше душа моја и муку; и очекивах сажаљивача, и не беше (га), и тешитеља, и не нађох (га). И дадоше ми за храну жуч, и у жеђи мојој напојише ме оцтом. Нека буде трпеза њихова пред њима за замку, и за узвраћај, и за саблазан. Нека се помраче очи њихове да не гледају, и леђа њихова заувек погури; излиј на њих гњев Твој, и јарост гњева Твога нека их снађе. Нека буде двор њихов пуст, и у насељима њиховим нека не буде становника. Јер онога кога си Ти ранио, они прогањаху, и на бол рана мојих (бол) додаваху. Додај безакоње на безакоње њихово, и да не уђу у правду Твоју. Нек буду избрисани из књиге живих, и са праведнима нека се не запишу. Сиромах и болник ја јесам; спасење Твоје, Боже, нека ме прихвати. Хвалићу Име Бога мога са песмом, величаћу Га у похвали; и (то) ће угодно бити Богу већма од млада телета, које израста рогове и папке. Видите сиромаси, и обрадујте се; тражите Бога, и жива ће бити душа ваша. Јер услиша Господ убоге, и сужње Своје не понизи. Нека Га хвале небеса и земља, море и све што се у њима креће. Јер ће Бог спасити Сион, и изградиће се градови Јудеје. И настаниће се тамо, и наследиће је (народ Твој); и семе слугу Твојих поседоваће је, и који љубе Име Твоје настаниће се у њој.

 

Псалам 69.

Чтец: Боже, на помоћ моју пази; Господе, да ми помогнеш похитај. Нека се постиде и посраме који траже душу моју; нека се врате натраг, и нек се посраме који ми хоће зала; да се поврате одмах постиђени, који ми говоре: добро, добро! Нека се обрадују и узвеселе због Тебе сви који те траже, Господе, и да говоре свагда они што љубе спасење Твоје: Да се узвелича Господ! А ја сам ништ и убог, Боже, помози ми. Помоћник мој и Избавитељ мој јеси Ти, Господе, не закасни.

 

Псалам 85.

Чтец: Приклони, Господе, ухо Твоје, и услиши ме, јер сам ја сиромах и убог. Сачувај душу моју, јер сам преподобан; спаси слугу Твога, Боже мој, који се узда у Тебе. Помилуј ме, Господе, јер Теби вапим сав дан. Узвесели душу слуге Твога, јер Теби, Господе, подигох душу своју. Јер си Ти, Господе, добар и снисходљив, и многомилостив свима који Те призивају. Чуј, Господе, молитву моју, и пази на глас мољења мога. У дан жалости моје завапих к Теби, јер си ме услишио. Нема сличнога Теби међу боговима, Господе, и нема (дела) по делима Твојим. Сви народи које си створио, доћи ће и поклониће се пред Тобом, Господе, и прославиће Име Твоје. Јер си Ти Велики и чиниш чудеса, Ти си Бог Једини (Велики). Упути ме, Господе, путем Твојим и поћи ћу у истини Твојој. Да се обрадује срце моје да се боји Имена Твога. Исповедаћу Те и хвалити Господе Боже мој, свим срцем својим, и славићу Име Твоје до века, јер је милост Твоја велика на мени, и избавио си душу моју од пакла најдубљега. Боже, безаконици устадоше на ме, и скуп силника тражаше душу моју, и не поставише Тебе пред собом. А Ти, Господе Боже мој, милосрдан си и милостив, дуготрпељив и многомилостив и истинит. Погледај на ме и помилуј ме; дај снагу слузи Твоме, и спаси сина слушкиње Твоје. Учини са мном знамење на добро, и да виде они који ме мрзе, и постиде се; јер си Ти, Господе, помогао ми, и утешио си ме.

Учини са мном знамење на добро, и да виде они који ме мрзе, и постиде се; јер си Ти, Господе, помогао ми, и утешио си ме.

 

Слава Оцу и Сину и Светоме Духу, и сада и увек и у векове векова. Амин.

Алилуја, алилуја, алилуја. Слава Теби, Боже. (Трипут, прекрстимо се и уз поклон сваки пут)

Господе, помилуј. (Трипут)

Чтец: Слава Оцу и Сину и Светоме Духу.

 

Тропар, 8. глас

Појци: Видећи разбојник Господара живота на крсту висећа, говораше: Кад Он не би био Бог оваплоћени, који је са нама разапет, не би сунце зраке своје сакрило, нити би земља дршћући се тресла. Но Ти, Господе, који све трпиш, сети ме се, у Царству твоме.

Чтец: И сада и увек и у векове векова. Амин.

 

Богородичан

Појци: Ти који си нас ради рођен од Дјеве, и распеће претрпео, Благи, који си смрћу смрт разрушио, и васкрсење показао као Бог; не презри оне које си саздао руком својом; покажи човекољубље твоје, Милостиви; прими Богородицу која Те је родила и која се моли за све, и спаси Спасе наш народ очајни.

 

Стихире самогласне, 7. глас

Појци: Ужас беше гледати, Творца неба и земље на крсту обешена, сунце помрчало, а дан опет у ноћ претворен, и земљу која из гробова враћа тела мртвих; са којима се клањамо Теби, спаси нас.

Стих: Разделише хаљине моје између себе, и за хаљину моју бацише коцку.

 

Стихире, 2. глас

Појци: Када Те безаконици приковаше на крст, Господа Славе, викао си к њима: Чиме сам вас увредио? или чиме прогневио? Пре мене ко вас је ослободио од туге? И сада шта ми узвраћате? Зло за добро; за стуб огњени, на крст ме приковасте; за облак, гроб ми ископасте; за ману, жуч ми принесосте; за воду, оцтом ме напојисте. Дакле, призваћу незнабошце, и они ће ме прославити, са Оцем и Светим Духом.

Стих: Дадоше ми за храну жуч, и у жеђи мојој напојише ме оцтом.

Појци: Када Те безаконици приковаше на крст, Господа Славе, викао си к њима: Чиме сам вас увредио? или чиме прогневио? Пре мене ко вас је ослободио од туге? И сада шта ми узвраћате? Зло за добро; за стуб огњени, на крст ме приковасте; за облак, гроб ми ископасте; за ману, жуч ми принесосте; за воду, оцтом ме напојисте. Дакле, призваћу незнабошце, и они ће ме прославити, са Оцем и Светим Духом.

Слава Оцу и Сину и Светоме Духу.

 

Стихире, 6. глас

Прво се чита пред Распећем а онда поју појци: Данас виси на дрвету, Онај који је на води земљу утврдио. (трипут) Венцем од трња се крунише, Онај који је цар Анђела. Лажном порфиром огрће се, Онај који је огрнуо небо облацима. Шамаре прима, Онај који је у Јордану ослободио Адама. Клинцима би прикован, Женик Цркве. Копљем би прободен Син Дјеве. Поклањамо се страдањима твојим, Христе. Поклањамо се страдањима твојим, Христе. Поклањамо се страдањима твојим, Христе. Покажи нам и славно твоје Васкрсење.

И сада и увек и у векове векова. Амин.

Појци: Данас виси на дрвету, Онај који је на води земљу утврдио. (трипут) Венцем од трња се крунише, Онај који је цар Анђела. Лажном порфиром огрће се, Онај који је огрнуо небо облацима. Шамаре прима, Онај који је у Јордану ослободио Адама. Клинцима би прикован, Женик Цркве. Копљем би прободен Син Дјеве. Поклањамо се страдањима твојим, Христе. Поклањамо се страдањима твојим, Христе. Поклањамо се страдањима твојим, Христе. Покажи нам и славно твоје Васкрсење.

 

Читање из Пророштва

Ђакон (Свештеник): Премудрост! Пазимо!

Чтец: Прокимен, глас шести: Рече безуман у срцу своме: нема Бога.

Појци: Рече безуман у срцу своме: нема Бога.

Чтец, стих: Нема га који чини добро, нема ни једнога.

Појци: Рече безуман у срцу своме: нема Бога.

Чтец: Рече безуман у срцу своме.

Појци: Нема Бога.

Ђакон (Свештеник): Премудрост!

Чтец: Читање из Пророштава Јеремијиних [Јеремија 11:18-23, 12:1-5,9-11,14-15].

Ђакон (Свештеник): Пазимо.

 

Чтец: Господ ми објави, те знам; ти ми показа дјела њихова. А ја бијах као јагње и теле које се води на клање, јер не знадијах да се договарају на ме: оборимо дрво с родом његовијем, и истријебимо га из земље живијех, да му се име не спомиње више. Али, Господе над војскама, судијо праведни, који испитујеш бубреге и срце, дај да видим освету твоју на њима, јер теби казах парбу своју. Зато овако вели Господ за Анатоћане, који траже душу твоју говорећи: не пророкуј у име Господње, да не погинеш од наших руку; зато овако вели Господ над војскама; ево, ја ћу их походити: младићи ће њихови изгинути од мача, синови њихови и кћери њихове изгинуће од глади. И неће бити од њих остатка; јер ћу пустити зло на Анатоћане кад их походим. Праведан си, Господе, ако бих се правдао с тобом; али ћу проговорити о судовима твојим. Зашто је пут безбожнички срећан? Зашто живе у миру сви који чине невјеру? Ти их посади, и они се укоријенише, расту и род рађају; ти си им близу уста али далеко од бубрега. Али, Господе, ти ме познајеш, разгледаш ме и окушао си срце моје како је према теби; одвуци их као овце на клање, и приправи их за дан кад ће се убити. Докле ће тужити земља, и трава свега поља сахнути са злоће онијех који живе у њој? Неста све стоке и птица, јер говоре: не види краја нашега. Кад си трчао с пјешацима па те уморише, како ћеш се утркивати с коњима? И кад ти је тако у земљи мирној, у коју се уздаш, шта ћеш чинити кад устане Јордан? Нашљедство моје поста ми птица грабљива; птице, слетите се на њу, скупите се сви звјерови пољски, ходите да једете. Пастири многи поквариће мој виноград, потлачиће дио мој, мили дио мој обратиће у голу пустош. Обратиће га у пустош, опустошен плакаће преда мном; сва ће та земља опустјети, јер нико не узима на ум. Овако говори Господ за све зле сусједе моје, који дирају нашљедство што дадох народу својему Израиљу: ево, ја ћу их почупати из земље њихове, и дом Јудин ишчупаћу испред њих. А кад их ишчупам, опет ћу се смиловати на њих, и довјешћу опет свакога њих на нашљедство његово и свакога у земљу његову.

 

Читање из Апостола

Ђакон (Свештеник): Премудрост!

Чтец: Читање из Посланице Јеврејима светога апостола Павла [Јеврејима 10:19-31].

Ђакон (Свештеник): Пазимо.

 

Чтец: Браћо, имајући слободу за улазак у Светињу крвљу Исусовом путем новим и живим, који нам је Он отворио завјесом, то јест тијелом својим, и Свештеника великога над домом Божијим, приступајмо истинитим срцем, у пуној вјери, са срцима очишћеним од зле савјести и тијелом опраним водом чистом, држимо се чврсто у исповиједању наде без колебања, јер је поуздан Онај који је обећао; и старајмо се један о другоме у подстицању на љубав и добра дјела. Немојмо изостајати са скупова наших, као што неки имају обичај, него се узајамно бодримо, и утолико више колико видите да се приближује Дан онај. Јер ако ми гријешимо хотимице и послије примљеног познања истине, ту више нема жртве за гријехе, него само страшно очекивање суда и јарост огња који ће прогутати противнике. Кад неко преступи Закон Мојсејев, по исказу два или три свједока, има да умре без милости; замислите колико ће сада тежу казну заслужити онај који гази Сина Божијега, и крв Завјета којом је освећен за несвету држи, и Духа благодати вријеђа? Јер знамо Онога који рече: Моја је освета, ја ћу узвратити, говори Господ. И опет: Господ ће судити народу својему. Страшно је пасти у руке Бога живога.

Свештеник: Мир теби.

Чтец: И духу твоме.

 

Еванђељe

Ђакон (Свештеник): Премудрост, смерно стојмо, чујмо свето Еванђеље.

Свештеник: Мир свима.

Појци: И духу твоме.

Свештеник: Читање светог Еванђеља од Јована [Јован 18:28 – 19:37].

Појци: Слава Твојим Светим Страдањима, Господе, слава Теби.

Ђакон (Свештеник): Пазимо.

 

Свештеник: У време оно, поведоше Исуса од Кајафе у судницу. А бјеше јутро, и они не уђоше у судницу да се не би оскрнавили, него да би могли јести Пасху. Онда Пилат изиђе к њима напоље и рече: Какву оптужбу износите против овога човјека? Одговорише му и рекоше: Кад он не би био злочинац не бисмо га предали теби. А Пилат им рече: Узмите га ви и по закону вашему судите му. А Јудејци му рекоше: Ми не смијемо никога погубити. Да се испуни ријеч Исусова коју рече указујући каквом ће смрћу умријети. Онда уђе Пилат опет у судницу, па дозва Исуса и рече му: Ти ли си цар јудејски? Одговори му Исус: Говориш ли ти то сам од себе, или ти други казаше о мени? Пилат одговори: Зар сам ја Јудејац? Народ твој и првосвештеници предаше те мени. Шта си учинио? Исус одговори: Царство моје није од овога свијета; кад би било од овога свијета Царство моје, слуге би се бориле да не будем предан Јудејцима; али Царство моје није одавде. Тада му рече Пилат: Дакле, ти си цар? Исус одговори: Ти кажеш да сам ја цар. Ја сам за то рођен и за то сам дошао на свијет да свједочим истину. И сваки који је од истине слуша глас мој. Рече му Пилат: Шта је истина? И ово рекавши изиђе опет Јудејцима, и рече им: Ја ниједне кривице не налазим на њему. А у вас је обичај да вам једнога пустим на Пасху. Хоћете ли, дакле, да вам пустим цара јудејскога? Тада сви опет повикаше говорећи: Не овога, него Вараву! А Варава бјеше разбојник. Тада, дакле, Пилат узе Исуса и ишиба га. А војници оплетоше вијенац од трња и метнуше му на главу, и обукоше му пурпурну хаљину. И говораху: Здраво, царе јудејски! И удараху га по образима. Пилат пак опет изиђе напоље и рече им: Ево вам га изводим напоље, да знате да на њему не налазим ниједне кривице. А Исус изиђе напоље носећи трнови вијенац и пурпурну хаљину. И рече им Пилат: Ево човјека! Када га, дакле, видјеше првосвештеници и слуге, повикаше говорећи: Распни га, распни! Пилат им рече: Узмите га ви и распните, јер ја не налазим на њему кривицу. Одговорише му Јудејци: Ми имамо закон и по закону нашему мора да умре, јер начини себе Сином Божијим. Када, дакле, Пилат чу ову ријеч, побоја се већма. И опет уђе у судницу, и рече Исусу: Одакле си ти? А Исус му не даде одговора. Пилат му тад рече: Зар мени не одговараш? Не знаш ли да имам власт да те распнем и власт имам да те пустим? Исус одговори: Не би имао власти никакве нада мном када ти не би било дано одозго; зато онај који ме предаде теби има већи гријех. Од тада гледаше Пилат да га пусти. Али Јудејци викаху говорећи: Ако овога пустиш, ниси пријатељ ћесару. Сваки који себе царем гради противи се ћесару. Пилат, дакле, чувши ову ријеч изведе Исуса напоље, и сједе на судијску столицу, на мјесту званом Литостротон, а јеврејски Гавата. А бјеше петак уочи Пасхе, око шестога часа; и он рече Јудејцима: Ево цар ваш! А они повикаше: Узми, узми, распни га! Пилат им рече: Зар цара вашега да разапнем. Одговорише првосвештеници: Немамо цара осим ћесара. Тада, дакле, предаде га њима да се разапне. А они узеше Исуса и одведоше. И носећи крст свој изиђе на мјесто звано Лобања, а јеврејски Голгота. Ондје га разапеше, и са њим другу двојицу, с једне и са друге стране, а Исуса у средини. Пилат пак написа и натпис, па постави на крст а бјеше написано: Исус Назарећанин цар јудејски. И овај натпис читаше многи Јудејци, јер близу града бјеше мјесто гдје разапеше Исуса; и бјеше написано јеврејски, јелински и римски. А првосвештеници јудејски говораху Пилату: Не пиши: цар јудејски, него да он рече: ја сам цар јудејски. Пилат одговори: Што писах, писах. Војници пак када разапеше Исуса узеше хаљине његове и начинише четири дијела, свакоме војнику по дио, и доламу; а долама не бјеше шивена него изаткана изједна. Онда рекоше међу собом: Да је не деремо, него да бацимо коцку за њу коме ће допасти. Да се испуни Писмо које говори: Раздијелише хаљине моје међу собом, и за доламу моју бацише коцку. Војници, дакле, тако учинише. А стајаху код Исусова крста мати његова, и сестра матере његове Марија Клеопова, и Марија Магдалина. А Исус видјевши матер и ученика кога љубљаше гдје стоји поред ње, рече матери својој: Жено, ето ти сина! Потом рече ученику: Ево ти мајке! И од онога часа узе је ученик к себи. Послије тога, знајући Исус да се већ све свршило, да се сасвим испуни Писмо рече: Жедан сам! Стајаше пак суд пун оцта; а они напунише сунђер оцта, и натакнувши на трску, принесоше устима његовим. А кад Исус окуси оцат рече: Сврши се! И преклонивши главу предаде дух. А будући да бјеше петак, па да не би тијела остала на крсту у суботу, јер бијаше велики дан она субота, Јудејци замолише Пилата да им се пребију голијени, па да их скину. Онда дођоше војници, и првоме пребише голијени и другоме распетом с њим; А дошавши до Исуса, кад видјеше да је већ умро, не пребише му голијени, него један од војника прободе му ребра копљем; и одмах изиђе крв и вода. И онај који је видио, посвједочио је, и истинито је свједочанство његово, и он зна да истину говори, да и ви вјерујете. Јер се ово догоди да се испуни Писмо: Кост његова неће се преломити. И опет друго Писмо говори: Погледаће на онога кога прободоше.

Појци: Слава Твоме дуготрпљењу, Господе, слава Теби.

 

Чтец: Не предај нас до краја, Имена твога светога ради, и не разори завет твој, и не удаљи милост твоју од нас, ради Авраама којега си заволео, и ради Исаака слуге твога, и Израиља светитеља твога.

 

Чтец: Свети Боже, свети Крепки, свети Бесмртни, помилуј нас. (Трипут)

Слава Оцу и Сину и Светоме Духу, и сада и увек и у векове векова. Амин.

Пресвета Тројице, помилуј нас; Господе, очисти грехе наше; Владико, опрости безакоња наша; Свети, посети и исцели немоћи наше, имена Твога ради.

Господе, помилуј. (Трипут)

Слава Оцу и Сину и Светоме Духу, и сада и увек и у векове векова. Амин.

Оче наш који си на небесима, да се свети име Твоје, да дође царство Твоје, да буде воља Твоја и на земљи као што је на небу; хлеб наш насушни дај нам данас; и опрости нам дугове наше као што и ми опраштамо дужницима својим; и не уведи нас у искушење, но избави нас од злога.

Свештеник: Јер је Твоје царство, и сила, и слава Оца и Сина и Светога Духа, сада и увек у векове векова.

Чтец: Амин.

 

Кондак, 8. глас

Појци: Ходите сви да певамо, Онога који се нас ради распео, јер Њега виде Марија на дрвету, и говораше: ако и Крст трпиш, Ти си Син и Бог мој.

Чтец: Господе помилуј. (40 пута)

 

Молитва часова

Чтец: Ти коме се у свако време и сваког часа на небу и на земљи клањају и славослове, Христе Боже, дуготрпељиви, многомилостиви, многомилосрдни, који праведнике љубиш и грешнике милујеш, који све зовеш на спасење обећањем будућих добара. Ти Сам Господе, прими у овај час и наше молитве, и управи живот наш ка заповестима твојим. Душе наше освети, тела очисти, помисли исправи, мисли очисти, и избави нас од сваке жалости, зла и болова. Огради нас светим твојим анђелима, да пуковима њиховим чувани и вођени, достигнемо у јединство вере и у познање неприступне славе твоје, јер си благословен у векове векова. Амин.

 

Господе, помилуј. (Трипут)

Слава Оцу и Сину и Светоме Духу, и сада и увек и у векове векова. Амин.

Часнију од Херувима и неупоредиво славнију од Серафима, тебе што Бога Реч непорочно роди, сушту Богородицу величамо.

Именом Господњим благослови, оче (свети владико).

Свештеник: Боже смилуј се на нас и благослови нас, обасјај нас светлошћу лица твога и помилуј нас.

Појци: Амин.

 

Молитва

Чтец: Владико Господе, Исусе Христе Боже наш, који дуго трпиш грехе наше, и довео си нас чак до овога часа, у којем висећи на животворном дрвету, пропутио си улаз у Рај благоразумном разбојнику, и смрћу си смрт разрушио, очисти нас грешне, и недостојне слуге твоје. Јер, сагрешисмо и безаконовасмо, и нисмо достојни да подигнемо очи наше, и погледамо на висину небесну, зато што смо оставили пут правде твоје, и ходисмо по вољи срдаца наших. Но молимо твоју неизмерену доброту: поштеди нас, Господе, по мноштву милости твоје и спаси нас Имена твога светога ради, јер исчилеше у сујети дани наши. Отми нас из руку непријатеља, и опрости нам грехе наше, и умртви телесно наше умовање, да одбацивши старог човека, обучемо се у новога, и поживимо Теби, нашем Владици и добротвору, и да тако, ходећи по твојим заповестима, достигнемо у вечни покој; где је обиталиште свих који се веселе. Јер си Ти истинито весеље и радост оних који љубе Тебе, Христе Боже наш, и Теби славу узносимо са беспочетним Твојим Оцем, и свесветим и благим и животворним Твојим Духом, сада и увек и у векове векова. Амин.

 

  

ИЗОБРАЗИТЕЉНА

 

Чтец, Блажена побрже:

 

Блажени сиромашни духом, јер је њихово Царство небеско.

У Царству твоме сети нас се, Господе, када дођеш у Царство твоје.

Блажени који плачу, јер ће се утешити.

У Царству твоме сети нас се, Господе, када дођеш у Царство твоје.

Блажени кротки, јер ће наследити земљу.

У Царству твоме сети нас се, Господе, када дођеш у Царство твоје.

Блажени гладни и жедни правде, јер ће се наситити.

У Царству твоме сети нас се, Господе, када дођеш у Царство твоје.

Блажени милостиви, јер ће помиловани бити.

У Царству твоме сети нас се, Господе, када дођеш у Царство твоје.

Блажени чисти срцем, јер ће Бога видети.

У Царству твоме сети нас се, Господе, када дођеш у Царство твоје.

Блажени миротворци, јер ће се синови Божији назвати.

У Царству твоме сети нас се, Господе, када дођеш у Царство твоје.

Блажени изгнани правде ради, јер је њихово Царство небеско.

У Царству твоме сети нас се, Господе, када дођеш у Царство твоје.

Блажени сте када вас узасрамоте, и успрогоне и рекну сваку рђаву реч против вас, лажући мене ради.

У Царству твоме сети нас се, Господе, када дођеш у Царство твоје.

Радујте се и веселите се, јер је велика ваша награда на небесима.

У Царству твоме сети нас се, Господе, када дођеш у Царство твоје.

 

Слава Оцу и Сину и Светоме Духу, и сада и увек и у векове векова. Амин.

 

Појци: Сети нас се, Господе, када дођеш у Царство твоје.

Сети нас се, Владико, када дођеш у Царство твоје.

Сети нас се, Свети, када дођеш у Царство твоје.

 

Појци: Збор небесни пева Ти и говори: Свет, Свет, Свет је Господ сила, пуно је небо и земља, славе твоје.

Стих: Приступите к Њему и просветићете се и лица ваша неће се постидети.

Појци: Збор небесни пева Ти, и говори: Свет, Свет, Свет је Господ сила, пуно је небо и земља, славе Твоје.

Слава Оцу и Сину и Светоме Духу.

Појци: Збор светих ангела и архангела, са свим небеским силама пева Ти, и говори: Свет, Свет, Свет је Господ сила, пуно је небо и земља славе твоје.

Сада и увек и у векове векова. Амин.

 

Символ вере

Чтец: Верујем у једнога Бога Оца, Сведржитеља, Творца неба и земље и свега видљивог и невидљивог.

И у једнога Господа Исуса Христа, Сина Божијег, Јединородног рођеног од Оца пре свих векова, Светлост од Светлости, Бога истинитог од Бога истинитог, рођеног не створеног, једносуштног Оцу, кроз Кога је све постало;

Који је ради нас људи и ради нашега спасења сишао с небеса, и оваплотио се од Духа Светога и Марије Дјеве и постао човек.

Који је распет за нас у време Понтија Пилата, и страдао и био погребен;

И Који је васкрсао у трећи дан, по Писму;

И Који се узнео на небеса и седи с десне стране Оца;

И Који ће опет доћи са славом да суди живима и мртвима, Његовом Царству неће бити краја.

И у Духа Светога, Господа Животворнога, који од Оца исходи, Који се заједно са Оцем и Сином обожава и слави, Који је говорио кроз пророке.

У једну, свету, саборну и апостолску Цркву.

Исповедам једно крштење за отпуштење грехова. Чекам васкрсење мртвих. И живот будућега века. Амин.

 

Молитва

Чтец: Ослаби, остави, опрости Боже, сагрешења наша вољна и невољна, било у речи и у делу, било у знању и у незнању, било у дану и у ноћи, било у уму и у помислима; све нам опрости, као добар и Човекољубац.

 

Оче Наш

Чтец: Оче наш, који си на небесима, да се свети Име Твоје, да дође Царство Твоје, да буде Воља Твоја и на земљи као на небу; хлеб наш насушни дај нам данас; и опрости нам дугове наше као што и ми опраштамо дужницима својим; и не уведи нас у искушење, но избави нас од злога.

Свештеник: Јер је Твоје царство, и сила, и слава Оца и Сина и Светога Духа, сада и увек у векове векова.

Чтец: Амин.

 

Кондак, 8. глас

Појци: Ходите сви да певамо, Онога који се нас ради распео, јер Њега виде Марија на дрвету, и говораше: ако и Крст трпиш, Ти си Син и Бог мој.

Чтец: Господе помилуј. (40 пута)

 

Молитва

Чтец: Свесвета Тројице, једносуштна моћи, нераздељиво царство, узроче свих добара, помилуј и мене грешнога, утврди, уразуми срце моје, и сву нечистоту моју уклони, просвети моју мисао, да увек славим, певам и клањам се, и говорим: један је Свет, један је Господ, Исус Христос, у славу Бога Оца. Амин.

 

Чтец: Нека је благословено Име Господње, од сада и до века. (трипут)

 

Слава Оцу и Сину и Светоме Духу, и сада и увек и у векове векова. Амин.

 

Псалам 33.

Чтец: Благосиљаћу Господа у свако време, хвала је Његова свагда у устима мојим. Господом ће се хвалити душа моја; нека чују кротки и обрадују се. Узвеличајте Господа са мном, и узвишујмо Име Његово заједно. Тражих Господа, и услиша ме, и од свих невоља мојих избави ме. Приступите Њему и просветлите се, и лица ваша неће се постидети. Овај ништи завапи, и Господ га услиша, и од свих невоља његових спасе га. Поставиће се оружан Анђео Господњи око оних који Га се боје, и избавиће их. Окусите и видите да је добар Господ. Благо човеку који се нада у Њега. Бојте се Господа сви свети Његови, јер нема оскудице онима који Га се боје. Богати осиромашише и огладнеше, а они који траже Господа неће се лишити ниједнога добра. Ходите чеда, послушајте мене, страху Господњем научићу вас. Који је човек који жели живота, који љуби да види дане добре? Уздржи језик свој од зла, и уста твоја да не говоре лаж. Уклони се од зла, и чини добро; тражи мира и иди за њим. Очи су Господње на праведнима, и уши Његове на молитву њихову. Лице пак Господње је на чинитеље зла, да истреби са земље спомен њихов. Завапише праведници, и Господ их услиша, и од свих невоља њихових избави их. Близу је Господ скрушених срцем, и смирене духом спасиће. Многе су невоље праведних, и од свих њих избавиће их Господ. Чува Господ све кости њихове, ниједна од њих неће се сатрти. Смрт је грешника зла, и који мрзе праведника превариће се. Избавиће Господ душе слугу Својих, и неће се преварити сви који се уздају у Њега.

 

 

ОТПУСТ

 

Свештеник: Премудрост!

Појци: Достојно је ваистину блаженом звати Тебе, Богородицу, увек блажену и пренепорочну и Матер Бога нашега.

Свештеник: Пресвета Богородице, спаси нас.

Појци: Часнију од Херувима и неупоредиво славнију од Серафима, тебе што Бога Реч непорочно роди, сушту Богородицу величамо.

Свештеник: Слава Теби Христе Боже, надо наша, слава Теби.

Појци: Слава Оцу и Сину и Светоме Духу, и сада и увек и у векове векова. Амин.

Господе, помилуј. (Трипут)

Оче (свети владико), благослови.

Свештеник: Христос истинити Бог наш, који је ради нашега спасења добровољно претрпео Крсно страдање, молитвама Пречисте своје Матере, светих и свехвалних апостола, светих и праведних Богородитеља Јоакима и Ане, и свих Светих, да нас помилује и спасе као благ и човекољубив.

Појци: Амин.

Свештеник: Молитвама Светих Отаца наших, Господе Исусе Христе, Боже наш, спаси и помилуј нас.

Појци: Амин.

 

Коментарисање није више омогућено.