Богоостављеност.

Питање:
Помаже Бог! Интересује ме један цитат из Библије. Пред смрт Исус је рекао: Оче, зашто ме остави. Мислим да код једног апостола тог цитата нема (опростите ако грешим) . Обично се скептици и незнабошци хватају за тај цитат говорећи да је и Сам Исус сумњао у Бога Оца.
Радован


Одговор:
Драги Радоване, Богоостављеност је израз физичких и духовних болова човечанске природе Христа-Човека у Логосу или Богочовека. Он је као човек молио да га мимоиђе часа која предстоји и вапио: “Боже мој, Боже мој, зашто си ме оставио”. Није лако отићи добровољно (невин) и
умрети на крсту.
Да је сумњао у Бога, говорио би: “Боже мој, има ли те где”, – то је сумња. Док “зашто си ме оставио” не изражава сумњу него само вапај који је проузрокован физичком и психичком агонијом кроз коју је Он пролазио. То је наша човечанска природа у Њему говорила. Али опет, рекла је и: “да буде воља Твоја”. Била је то велика борба и “слава, Господе, страдањима Твојим”! Скептици и незнабошци нису исто. Скептици сумњају, а незнабошци просто “не знају”, а атеисти знају (већином) , али неће да верују.
Треба знати барем прву главу из Еванђеља од Јована, да је “Логос постао тело”, тј. Богочовек, што значи да је имао две природе, Божанску и човечанску. Дакле, та човечанска природа је вапила ка Господу, као што то и ми данас често чинимо.
Ваш о.Љубо

Comments are closed.