Богохулне мисли.

Питање:
Драги оче, ја сам православни хришћанин који има савест, али су моја тешка мука богохулне мисли. Не знам како да изађем са ђаволом на крај.Понекад се тако једем изнутра због тих грехова да ми падају на памет мисли да нема спаса за мене. Препоручите ми нешто што ће искоренити све то.
Никола Ђуран


Одговор:
Помаже Бог, драги Никола! Не очајавај, брате! Радуј се! Знај да ми нисмо криви што нам на ум долазе овакве или онакве помисли. Демон, непријатељ насег спасења, знајући наша стремљења и шежњу за добрим жели да нас што више повреди и омете у богостремљењу. Како? Управо лошим помислима. Ставивши нам неку неприличну, хулну помисао у ум он код почетника изазива очајање због “учињеног греха” – ружне помисли. Тиме растужује и раслабљава човека који више није способан за било коју борбу, већ је очајан. Знај да није грех ако ми помисли које нам долазе не примамо и не разрађујемо их /не разговарамо с њима/ у глави. Ако их пак прихватимо, онда ћемо бити криви, другачије не. Зато, чувај се греха и чини добро, па се не бој.
Мир ти од Господа.
Јеромонах Евтимије

3 Comments

 1. Pomaže Bog, pomogli ste mi jako puno ovime, pročitao sam bio delo Sv. Jovana Lestvičnika i to mi je mnogo pomoglo da shvatim duhovni svet, jer i ja sam imao isti problem sa Bogohulnim mislima.

 2. Dragi oče, imam isti problem kao i Milica. Šta da radim? Očajna sam😭😭😭.

 3. Оче,

  6 месеци ми се стално приликом молитве јављају богохулне мисли. Али то су најстрашније увреде ка Богу, какве не бих изговорила ни помислила ниједном бићу на свету.
  Први пут ми се десило када смо били у манастиру да се молимо и да нам читају молитве јер не можемо да добијемо дете. Приликом читања молитве, мени су се у мислима јавиле најстрашније увреде ка Богу. Ја сам била очајна, никад ми се то није десило. И након тога, сваки пут кад погледам у икону или почнем да се молим крену ми у мислима увреде ка Богу. Ја више не знам шта да радим, не могу ноћима да заспим, само чекам да ме снађе нека казна и борим се са сопственим мислима. Треба да идемо на вантелесну оплодњу за 10 дана, а ја више не видим сврху кад нецу имати помоћ од Бога.
  Молим вас помозите ми, како да се ослободим тих ужасних мисли и да ли ми Бог може опростити?

  Хвала пуно Оче.