Благослов, ословљавање, молитва за болесну баку?

Питање:
Помаже Бог! Поштовани оци молим вас можете ли ми рећи како се и када тражи благослов од свештеника или од епископа, и како треба ословљавати свештена лица и епископе? Имам још једно питање за вас. Моја бака је већ скоро десет година болесна од једне болести која се испољава тако што она не зна више ко је, нити кога познаје, па ме интересује како да се правилно молим за њу? Да ли да се молим ујутру или увече, или само да јој упалим свећу за здравље, молим вас научите ме шта да радим јер не бих желела погрешно то да чиним а пошто живим далеко од ње не знам како бих најбоље могла да јој помогнем.
Наташа


Одговор:
Драга Наташа, благочестиво је да се пред свештенолицем (епископом или свештеником) направи појасни покон и прекрсте отворени дланови окренути на горе десне преко леве руке, и каже Ваша светости благословите (ако је патријарх) , или Ваше високопреосвештество благословите (ако је мотрополит) , или ваше преосвештенство благословите (ако је епископ) . Свештенику можете да кажете оче благословите.
Ако је таква ситуација са вашом баком позовите вашег свештеника и замолите га да организује служење свете Тајне јелеосвећења за вашу баку. Када кажем да “организује” мислим на то да се ова тајна служи са седам свештеника, а ако их нема онда може и мање. Молите се да је Господ помилује, а Он ће знати шта то значи, или ће је узети да не страда или ће је исцелити (дивна су дела Господња) . Паљење свећа ваља али је важније да покушате да је причестите и тако припремите за евентулани скори одлазак пред Господа. То вам је најбоље дело које сада тренутно можете да урадите за вашу баку.
Вас, о. Љубо

Comments are closed.