Анђео чувар (1)

Питање:
Поштовање, Мој анђео чувар је ЕYАЕЛ.
Да ли ми можете рећи нешто о њему, или где могу да нађем и прочитам о Анђелима чуварима? Знам да их има 72 и то је све.
Хвала
Љиљана


Одговор:
Драга Љиљана, Дошао сам у озбиљно искушење да ти одговорим, да – “најтачније информације вероватно можеш добити једино тамо одакле си управо сазнала име (и презиме? ) твог анђела чувара, и где си добила ту информацију да их има ни мање ни више, него 72.”
Анђела има безброј, а исто тако и наших анђела чувара. О анђелима можеш више сазнати у књизи која се зове “Православна догматика” од о. Јустина Поповића.
А ево нешто мало о анђелима, код Епископа Николаја, из књиге ОХРИДСКИ ПРОЛОГ
Сабор Светог Арханђела Михаила АРАНЂЕЛОВДАН 21/8. новембар
ТРОПАР, глас 4. – Војсковође небеских сила, ми недостојни увек вас молимо, да нас оградите својим молитвама, заклоном крила своје бестелесне славе, чувајући нас који пред вама падамо и вапијемо усрдно: од свих невоља избавите нас, као војсковође небеских сила.
Од давнина људи су празновали анђеле Божије, али се често то изопачило у њихово обожавање. Јеретици су их понекад тумачили као богове или их пак сматрали створитељима читавог видљивог света. На 4-5 година пре Првог васељенског сабора одржан је Лаодикијски помесни сабор и, својим 35. правилом, установио исправно поштовање анђела. У време римског папе Силвестра и александријског патријарха Александра установљен је овај празник архистратига Михаила и осталих сила небеских у новембру. Зашто баш у новембру? Новембар је заправо девети месец од месеца марта, који се сматра тренутком стварања света. А девети месец после марта узет је због девет анђелских чинова који су најпре створени.
Свети Дионисије Ареопагит, ученик апостола Павла, описао је ових девет чинова у књизи “О небесној Јерархији “. У тој строгој анђелској хијерархији, војвода анђелске војске је архистратиг Михаил, јер је својим деловањем спасао многе анђеле отпале од Бога, које је Луцифер повукао са собом у пропаст. Међу анђелима влада савршена једнодушност и строга хијерархија у послушности нижих чинова према вишим, а свеукупно светој Божијој вољи.
Сваки народ има свог анђела хранитеља, а осим тога и сваки хришћанин има свога анђела хранитеља. Треба се увек сећати да ма шта ми чинили, јавно или тајно, чинимо у присуству свога анђела хранитеља. А на дан Страшнога Суда сабраће се мноштво анђела небесних светих око престола Христова, и пред свима њима објавиће се дела, речи и помисли свакога човека.
Да анђели Божји непрекидно опште са овим светом, о томе сведочи Св. писмо јасно и непобитно. Које из Светога писма, које из Светога предања, Црква православна дознала је имена седморице началника ангелских сила, и то: Михаила, Гаврила, Рафаила, Урила, Салатила, Јегудила, Варахила (уз то неки спомињу и осмог – Јеремила) . Михаил на јеврејском језику значи: ко је као Бог или ко је раван Богу? Св. Михаил изображава се још од првих времена хришћанских као војвода, који у десној руци држи копље, којим потире Луцифера, сатану, а у левој палмову зелену гранчицу. На врх копља има платнену траку са црвеним крстом. Арханђео Михаил сматра се нарочито чуварем вере православне и борцем против јереси верских. Св. Гаврило значи – муж Божији или крепост Божија. Он је благовеститељ тајни Божјих, нарочито тајне богооваплоћења, и свих осталих тајни, које с оном стоје у вези. Изображава се: у десној руци држи фењер са запаљеном свећом унутра, а у левој огледало од зеленог камена јасписа. Огледало означава премудрост Божију, као тајну скривену. Св. Рафаило значи – исцељење Божије, или Бог исцелитељ (Тов. 3, 17; 25, 15) . Изображава се: десном руком води Товију, који носи рибу ухваћену у реци Тигру, а у левој држи лекарски алабастар.
Св. Урил – огањ или светлост Божија (3. Јездра 5, 16) . Изображава се са лицем и очима погнутим, а руке држећи на прсима као на молитви. Св. Јегудил – светитељ Бога. Изображава се: у десној руци држи венац златан, а у левој троструки бич. Св. Варахил – благослов Божији. Изображава се: носи у недрима руже беле. Јеремил – узвишење Божије (3. Јездра 4, 36) . Поштује се као внушитељ и побудитељ узвишених помисли, које човека уздижу к Богу. о. Срба

One Comment

  1. Luka Radojicic

    Šostoji li sansa da znamo koji andjeo je nas andjeo cuvar?