Анђели (2)

Питање:
Опростите ми, грешна сам.
То што сам вам написала, написала сам у незнању.Тек, тумачен ми је хороскоп, и између осталог речено ми је то име-име анђела чувара за рођене у периоду од 20-24.02.
Зато сам и желела да знам. Јер то име никада нисам чула, нисам га нашла ни на једном сајту, нашем сајту, али јесам у свету-католичком.
Зато сам и питала, зато и тражим вас опрост и кажем, грешна сам. Међутим да би се нешто разумело, потребно је знати. А ја сам желела да знам. Опростите на искушењу у које сам вас довела, не са намером, већ у незнању, а хвала вам што му ипак нисте подлегли већ сте ми одговорили и упутили на прави пут.
Јер, ја сам српкиња, православка. Није оправдање, али зар сам крива што сам комунистичко дете и што много шта не знам о својој вери? Али желим да знам, желим то у потпуности.Зато сте и ви ту да нас упутите и опростите незнање.
Хвала вам.
Љиљана


Одговор:
Драга Љиљана, Све је у реду, што се мене тиче, ништа се немој секирати. Ја сам ти само исповедио моје искушење, које је више саркастична шала (бар за мене) него нека саблазан. Зато, и ја се теби извињавам због мог сарказма који је могао тебе да саблазни, па да помислиш – какви су ово пастири, кад их човек лепо пита они тако одговарају! ? ! Хороскопи, народни обичаји, будистички и хиндуистички митови, разне научне и социолошке теорије о универзалној духовности, модерни спиритистички и ново-добаски покрети, ера водолије, нови свет и нови миленијум, и још ко зна шта, представљају замршену суму разних стаза и богаза са шареним вашарским цветицима који одвлаче многе лаковерне и наивне на разне странпутице са којих се тешко враћају на прави и здрави пут. Много је боље и сигурније читати свете Оце, пратити њихов начин размишљања и осетити тај бистри и чисти пред-укус Царства Божијег. Не знам где живиш, али ако си у Србији, можда у некој цркви или црквеној продавници, па можда чак и у некој бољој библиотеци, можеш да нађеш по нешто од светих Отаца. Не знам да ли је код нас штампана књига светог Дионисија Ареопагита, “О небесној Јерархији “? Знам да је има на другим језицима (руски, енглески, француски, и т.д.) . Ту можеш наћи о анђелима, али има много тога и у другим књигама. Питања су безбројна, а и одговори. Добро би било пратити здрави траг, здравог разума.
Сваку помоћ и благослов од Бога ти жели, о. Срба

Comments are closed.