Америчка православна црква

Питање:
Помаже Бог! Живим у иностранству већ три године, и скоро сам се преселио у близину Детроита. Моја супруга Американка је такође православна, али још увек није савладала српски да би могла да разуме Богослужење у С.П.Ц. Игром прилике наши нови пријатељи су нас упутили на једну цркву која припада Orthodox Church of America. Пре него што смо отишли у ту цркву, распитао сам се да ли је O.C.A. “призната” од стране С.П.Ц. Колико сам разумео – јесте. Пре пар недеља смо отишли на недељну службу и после службе су нас тамо примили као своје. Свештеник је Србин, рођен у САД и видимо да му је веома драго што долазимо. Искрено, “муче” ме две ствари у вези поменуте цркве и оца. Поштовани отац не носи браду. Баш на сајту Светосавље сам и научио зашто свештеници између осталог носе браду, али незнам да ли би не ношење браде поменутог оца требало да буде разлог да “променим” цркву. Такође сам га питао у вези оца Серафима Роуза и O.C.A. јер док сам био у Србији, читао сам оца С.Роуза и виђао његово име у нашим православним књижарама. Међутим, отац који служи у поменутој цркви ме је посаветовао да се ка књигама оца С. Роуза односим са дозом предострожности и да се нека од његових дела доводе у питање. Не бих да вас оптерећујем, али стварно незнам да ли су ови довољно јаки разлози за “прелазак” у неки други храм Божији, којих овде хвала Богу има.
Н.Н


Одговор:
Драги брате, Не могу ти ништа рећи о свештенику и цркви у коју одлазиш. Али ти могу рећи то, да наша Хришћанска православна вера негује духовно, ментално и физичко здравље и лепоту. Она је, по апостолу Павлу, вера разумна – тражи од нас да се користимо здравим разумом (на енглеском – common sence) .
Америчка православна црква је призната. Али је могуће да у њој поједини обичаји и народна традиција нису као у Српској цркви. Што се тиче појединих случајева, шта је у томе битно а шта не, разлучићеш и сам ако будеш следио савете Светих Отаца. Но, у свему буди скроман и стрпљив. Тражи духовне користи, читај Свете Оце (има их довољно преведених на енглески) , избегавај оно што те саблажњава и моли се Господу Богу да те упути на пут спасења. Можете да обиђете и друге цркве, поразговарате и са другим свештеницима. Будите пажљиви да не упаднете у некорисне разговоре или осуђивања, него одаберите место где можете мирно да се молите Богу и примате Свете Тајне.
Поздравља те, о. Срба

Comments are closed.