Ако постимо нпр.7 седмица и задњу се причешћујемо…

Питање:
Благослови, оче. Ако постимо нпр.7 седмица и задњу се причешћујемо, да ли претходне “недеље” постимо или не? И да ли посље причести у недељу требамо постити или не? Унапријед захвална! ! !
Тамара


Одговор:
Драга Тамара, помазе Бог! Морам да признам да ми се чини да питање није најпрецизније постављено. Пост је у православној Цркви установа која је обавезна за све. Наравно, престарели, деца, труднице, тешко болесни и физички радници су разрешени (не ослобођени) поста. Мада у екстремним случајевима могу бити и ослобођени. О свему овом у првој инстанци одлучује надлежни парох или духовник, а у последњој надлежни архијереј. Најбоље би било када би на конкретном примеру описала шта те занима, те би ми тако било јасније на шта се питање у ствари односи. Нпр: да ли под “недељом” подразумеваш седмицу или дан недељни? Односно, да ли се ради о периоду ван поста или у току поста? Нека те Бог благослови.
Јеромонах Евтимије
П.С. Добро би било да из библиотеке сајта прочиташ о посту јер може доста тога онда да ти се разјасни. Наравно, не треба заобилазити и парохијског свештеника који ће ти сигурно дати конструктивне и прецизне одговоре.

Comments are closed.