Афричка и Азијаска Православна Цркву

Питање:
Да ли СПЦ признаје афричку и азијаску православну цркву? Да ли црнци могу да буду исправни православци?
Н.Н


Одговор:
Драги, Српска православна црква која својим помесним удом чини тело Васељенске, Саборне и Апостослке Цркве, признаје сваку помесну канонску цркву, која је део дог истог Светог тела. Питање је шта подразумевате под изразом азијска или афричка црква? Афричка црква је Александријска патријаршија, којој контраверзним канонским тумачењем јурисдикцијски чак припада једна парохија СПЦ (Јоханесбург) , а азијска може да буде нова аутономна Јапанска црква.
Црнци могу да буду исправни православци јер су били и раније, рецимо као блажени Августин, врло плодан хришћански писац и богослов. На Карибима и у Африци има доста мисионарских парохија под разним јурусдикцијама, које имају чисто црначке правосалвне општине. У граду Вашингтону у САД, имао сам прилике да неколико пута служим, и да је на тој истој Литургији прислуживао ипођакон црнац, изразито смирен и побожан човек.
У неким нашим «православним» круговима, организованим на политичким или шовинистичким изазовима и чак неким другим, болно се замрачује идеја Христовог еванђеља («Благе вести») , и тако нешто није прихватљиво за њихове православне појмове који опредељено служе за национално препознавање, што другим нацијама или расама то исто не припада него можда некако национално подређено. То је трагедија која је проузрокована једноставним неразумевањем Богочовека, и онога шта је Он учио. У Цркви оваквог прилаза према расама и нацијама нема, јер су без ичијег тумачења јасне богонадахнуте Павлове речи: «Нема више Јудејца ни Јелина, нема више роба ни слободнога, нема више мушког ни женског, јер сте ви сви један (човјек) у Христу Исусу (Гал. 3, 28) .
У христу Ваш
оЉубо

Comments are closed.