Абортус када нешто није у реду са плодом?

Питање:
Помаже Бог, драги оче! На интернет форуму Библиотеке Свети Наум повело се питање о ставу православне цркве према абортусу. Један од учесника је поставио занимљиво питање на које још нико није дао одговор. цитат: “На све ово што браћа рекоше ја бих ипак додао нешто. Брат Балцин каже да ако је у питању сам живот мајке да онда можда и Црква дозвољава абортус. Ја нисам чуо за то, мада то не значи да тога нема и да то не треба да буде тако. Ја бих само подсетио на нешто друго. Нешто много учесталије, а што мислим да је много теже прихватити. Има све више случајева када се мајци саветује да абортира јер нешто није у реду са плодом. Лекари то правдају материјалним узроцима, а не треба заборавити да је Божија воља да се роди такво дете. За све оне који имају веру у Бога, то значи испуњавање и поштовање воље Његове. Треба се трудити да се испуњава воља Божија целог живота и да се сви Исповедамо и Причешћујемо како бисмо скинули са себе барем део својих греха, и да се сами трудимо да научимо да живимо по Божијим законима пре него што нас задеси нека невоља у циљу учења и схватања истих. Свако добро до Бога! ——– Југослав” Молим вас да нам, у славу Бога и на корист свих, појасните став цркве по овом питању.
Немања Балчин


Одговор:
Колико је мени поѕнато, став наше Вере и Цркве је да је живот, такав какав јесте, дар од Бога. Ми тај дар треба да поштујемо и учинимо све што је до нас да га очувамо. То значи да “aко нешто није у реду с плодом” ми треба да прихватимо тај и такав дар, и по својим знањем и могућностима да се потрудимо да га одржимо у животу и евентуално побољшамо, колико је нама могуће. Свакако, ово је принцип. У датим ситуацијама може доћи до безброј варијанти и компликација на ову тему. Свака од тих ситуација захтева посебно размишљање које је нама немогуће да једноставно подведемо под неко опште решење. Али, ако се држимо оваквог принципа у размишљању, уз молитву Богу, Господ ће нам помоћи да донесемо праву одлуку. Важно је да се при томе ослањамо на Њега а не на наше личне интересе и само своју памет. Поздрав о.Срба

One Comment

  1. Imam pitanje: Da li crkva oprasta abortus ukoliko je ugrozen zivot trudnice?
    Imala sam 2 trudnoce obe rizicne. U prvoj sam dobila preeklampsiju i jedva smo prezivele i beba i ja. U drugoj je takodje moglo doci do toga ali sam uspela na vreme da iskontrolisem krvni pritisak pomocu ishrane i lekova.
    Sad sam i trecoj trudnoci i lekar kaze da postoji veci rizik da se preeklampsija pojavi. Sta da radim?