7 цркава у Откровењу

Питање:
Поштовани Оци Цркве: Много пута сам читао Откровење Св. Јована којим он описује шта му је Господ открио о тајни доласка Христовог на земљу. За нас је то питање другог доласка Христовог и Страшног Суда Христовог. На самом почетку Откровења помињу се 7 цркава: у Ефесу, у Смирни, у Тијатири, у Пергаму, у Сарду, у Филаделфији и у Лаодикији. Мене занимају тумачења неких личности које су ту поменуте, као и које су то цркве данас? Неки тврде да су цркве ту поменуте историјске епохе Хришћанства и да сада живимо у време Лаодикијске цркве пред сам други долазак Спаситељев (нпр. Преп. Аверкије Тухашев из Џорданвила – РПЗЦ) . Неки пак не тврде тако, или не прорицу то, јер сам читао и шта је оставио у наслеђе Св. Јован Кронштатски, који је говорио о црквама пред долазак Христов, и онда је поменуо једну коју је описао као место “осуде и очаја” где се слави звезда у олтару и на јеванђељу су такође звезде и како је “жена заиграла под олтаром” и други са њима, тј. са светом и са Антихристом. То сам читао у издању “Ортодокс Ворд” из 198? и неке. Преп. Аверкије је такође наводио да ће на крају света остати само једна црква око које ће се све друге ујединити, али не наводи која, јер не зна, да ли ће то бити Бугарска или Руска или Српска… црква.
Да ли ми и ви можете дати неко тумачење, или ме упутити, имате ли опречан однос према ономе горе што сам поменуо? Затим ме занима шта то значи да ће Христос доћи по други пут на облацима, и да ли сте чули једно тумачење да то значи у телу, тј. да облак представља тело? Шта би то значило, да ли да ће Дух Господа да се сједини са већ рођеним човеком и он ће бити Христос? Молим вас да ми и то појасните.
С Поштовањем у Христу брат,
Волођа


Одговор:
Драги брате Волођа, Опрости молим те, нисам у стању да ти растумачим све ово. Једино бих ти посаветовао да се молиш Господу Богу онако како Православна Црква препоручује, и да се трудиш да живиш хришћански, што боље умеш и више можеш. А Господ ће ти сигурно открити све оно што је добро и корисно за твоје спасење. Тако нас је и Христос научио, рекавши: “Иштите најприје Царство Божије и правду његову, и ово ће вам се све додати. Не брините се, дакле, за сутра; јер сутра бринуће се за се. Доста је сваком дану зла свога.” (Мт. 6, 33 – 34.) Поздравља те, О. Срба

Comments are closed.